AfterDawn logo

WikiLeaksin Julian Assange on pidätetty Lontoossa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Seitsemän vuotta Ecuadorin suurlähetystössä paossa ollut WikiLeaksin perustaja Julian Assange on pidätetty Lontoossa. Hänet on pidätetty Ecuadorin suurlähetystössä, syytteenä takuita vastaan vapaana olemisen ehtojen rikkominen.

Assange pakeni lain kouraa ja pelkoa Yhdysvaltoihin luovutuksesta vuonna 2012 Lontoossa sijaitsevaan Ecuadorin suurlähetystöön, kun maa myönsi hänelle turvapaikan. Häntä vastaan oli nostettu syytteet seksuaalirikoksista ja hän pelkäsi, että joko Ruotsi tai Britannia voisi luovuttaa hänet Yhdysvaltoihin vastaamaan WikiLeaksin kautta tehdyistä paljastuksista, mm. Yhdysvaltain tiedustelukäytännöistä.

Britannian poliisi on pidättänyt hänet sen jälkeen kun Ecuadorin hallitus oli perunut häneltä turvapaikan. Ecuador perustelee turvapaikkastatuksen poistamista sillä, että Assange on rikkonut kansainvälisiä sopimuksia.

WikiLeaks nousi otsikoihin vuosikymmen sitten vuodettuaan Yhdysvaltain tiedustelulähteiden tietoja julkisuuteen. Assange on Australian kansalainen.


Päivitys 13:58:

Ecuadorin presidentti Lenin Moreno on kertonut Twitterissä sopineensa sitovasti Britannian hallituksen kanssa, että Britannia ei luovuta Assangea sellaiseen maahan, jossa häntä voi uhata kuolemantuomio. Tämä rajannee pois mahdollisuuden luovutuksesta Yhdysvaltoihin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT