AfterDawn logo

Suojelupoliisi varoittaa kiinalaisista yrityksistä – Ei ota kantaa Huaweihin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
11 kommenttia

Norjan tiedustelupalvelu varoitti aiemmin tällä viikolla Huawein aiheuttamasta uhasta kansalliselle turvallisuudelle. Suomen Suojelupoliisi on myös julkaissut kansallisen turvallisuuden katsauksen, jossa varoitetaan myös Kiinan tiedustelu- ja turvallisuuspalveluiden aiheuttamasta kyberuhasta.

Suojelupoliisi pidättäytyy kommentoimasta yksittäisiä yhtiöitä, mutta Helsingin Sanomille lähetetyssä kommentissa kuitenkin todetaan, että "on hyvä muistaa, että kiinalaisilla yhtiöillä on yleensä vahvat siteet Kiinan valtiovaltaan ja virkakoneistoon. Kiinassa on hiljattain tullut voimaan lainsäädäntö, joka velvoittaa kaikki yhtiöt auttamaan turvallisuusviranomaisia. Yhteistyötä kiinalaisten yritysten kanssa on syytä harkita myös tästä näkökulmasta."


Suomalaiset operaattorit käyttävät 4G-verkoissaan Huawein toimittamia tukiasemia. Suojelupoliisi ei kuitenkan suostunut kommentoimaan sitä, että onko se ollut yhteydessä operaattoreihin. Liikenne- ja viestintävirasto on kuitenkin tiedustellut operaattoreilta kenen tukiasemia ne käyttävät ja missä määrin.

11 KOMMENTTIA

DeNiWar1/11

Olisi hyvä muistaa sekin että myös amerikkalaisilla yhtiöillä on vahvat siteet USA:n valtiovaltaan ja virkakoneistoon, sielläkin on laitevalmistajat ja verkkopalveluja tuottavat yhtiöt velvoitettu avustamaan viranomaisia kansallisen turvallisuuden ja myös terrorismintorjunnan nimissä.

karijaloviina2/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeNiWar:

Olisi hyvä muistaa sekin että myös amerikkalaisilla yhtiöillä on vahvat siteet USA:n valtiovaltaan ja virkakoneistoon, sielläkin on laitevalmistajat ja verkkopalveluja tuottavat yhtiöt velvoitettu avustamaan viranomaisia kansallisen turvallisuuden ja myös terrorismintorjunnan nimissä.

Mitäs amerikkalaisvalmisteisia tukiasemia täälläpäin käytetään?

lettas3/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti karijaloviina:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeNiWar:

Olisi hyvä muistaa sekin että myös amerikkalaisilla yhtiöillä on vahvat siteet USA:n valtiovaltaan ja virkakoneistoon, sielläkin on laitevalmistajat ja verkkopalveluja tuottavat yhtiöt velvoitettu avustamaan viranomaisia kansallisen turvallisuuden ja myös terrorismintorjunnan nimissä.

Mitäs amerikkalaisvalmisteisia tukiasemia täälläpäin käytetään?


Cisco on yritysmaalimassa melkein monopoliasemassa.

ITSpesialisti (vahvistamaton)4/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti lettas:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti karijaloviina:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeNiWar:

Olisi hyvä muistaa sekin että myös amerikkalaisilla yhtiöillä on vahvat siteet USA:n valtiovaltaan ja virkakoneistoon, sielläkin on laitevalmistajat ja verkkopalveluja tuottavat yhtiöt velvoitettu avustamaan viranomaisia kansallisen turvallisuuden ja myös terrorismintorjunnan nimissä.

Mitäs amerikkalaisvalmisteisia tukiasemia täälläpäin käytetään?


Cisco on yritysmaalimassa melkein monopoliasemassa.

Ja HP tulee hyvänä kakkosena.

BitByte5/11

Puhumattakaan sellaisista "pikkufirmoista" kuin Microsoft, Google ja Apple. Tai tietoturva puolelta kuten Symantec.

pentsu6/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti lettas:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti karijaloviina:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeNiWar:

Olisi hyvä muistaa sekin että myös amerikkalaisilla yhtiöillä on vahvat siteet USA:n valtiovaltaan ja virkakoneistoon, sielläkin on laitevalmistajat ja verkkopalveluja tuottavat yhtiöt velvoitettu avustamaan viranomaisia kansallisen turvallisuuden ja myös terrorismintorjunnan nimissä.

Mitäs amerikkalaisvalmisteisia tukiasemia täälläpäin käytetään?


Cisco on yritysmaalimassa melkein monopoliasemassa.

Ai, onko yrityksillä mielestäsi omat 4G verkot vai?

pentsu7/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti lettas:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti karijaloviina:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeNiWar:

Olisi hyvä muistaa sekin että myös amerikkalaisilla yhtiöillä on vahvat siteet USA:n valtiovaltaan ja virkakoneistoon, sielläkin on laitevalmistajat ja verkkopalveluja tuottavat yhtiöt velvoitettu avustamaan viranomaisia kansallisen turvallisuuden ja myös terrorismintorjunnan nimissä.

Mitäs amerikkalaisvalmisteisia tukiasemia täälläpäin käytetään?


Cisco on yritysmaalimassa melkein monopoliasemassa.

Ai, onko yrityksillä mielestäsi omat 4G verkot vai?

Saksoboy8/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti lettas:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti karijaloviina:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeNiWar:

Olisi hyvä muistaa sekin että myös amerikkalaisilla yhtiöillä on vahvat siteet USA:n valtiovaltaan ja virkakoneistoon, sielläkin on laitevalmistajat ja verkkopalveluja tuottavat yhtiöt velvoitettu avustamaan viranomaisia kansallisen turvallisuuden ja myös terrorismintorjunnan nimissä.

Mitäs amerikkalaisvalmisteisia tukiasemia täälläpäin käytetään?


Cisco on yritysmaalimassa melkein monopoliasemassa.

Ai, onko yrityksillä mielestäsi omat 4G verkot vai?

"On arvioitu, että jopa 80 % kaikesta Internetin liikenteestä kulkee Ciscon valmistamien reitittimien kautta. Wikipedia"

avthein9/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeNiWar:

Olisi hyvä muistaa sekin että myös amerikkalaisilla yhtiöillä on vahvat siteet USA:n valtiovaltaan ja virkakoneistoon, sielläkin on laitevalmistajat ja verkkopalveluja tuottavat yhtiöt velvoitettu avustamaan viranomaisia kansallisen turvallisuuden ja myös terrorismintorjunnan nimissä.

TOTTA.

Jokainen voi itse käydä tarkistamassa pahimmat tietoturvauhat esim. https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi ja paljonko siellä on kiinalaisia?
USA:n ohjelmisto- ja laitteisto komponenttien valmistajathan sieltä löytyy.

Nämä tahalliset "tietoturva-aukot" mahdollistavat todella tehokkaan vakoilun ja manipuloinnin.

avthein10/11

Edellisen vastauksen lähettäminen "sattumalta" vaikeutui ilmoitukseen:

Lainaus:

503
Looks like we're having
some server issues.


user_org (vahvistamaton)11/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti DeNiWar:

Olisi hyvä muistaa sekin että myös amerikkalaisilla yhtiöillä on vahvat siteet USA:n valtiovaltaan ja virkakoneistoon, sielläkin on laitevalmistajat ja verkkopalveluja tuottavat yhtiöt velvoitettu avustamaan viranomaisia kansallisen turvallisuuden ja myös terrorismintorjunnan nimissä.

Puuttinin trolleja, vai onko kiinalaisilla omansa ?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT