AfterDawn logo

Mikä on yksityisyyden hinta? – Facebook maksoi teineille vakoilusovelluksen asentamisesta

Jami Virtanen Jami Virtanen

Lukuisissa tietoturva- ja yksityisyysskandaaleissa viime vuosina rypetyn Facebook on jäänyt taas kiinni kyseenalaisista käytännöistä datan keruun suhteen.

Techcrunch on paljastanut yhtiön maksaneen ihmisille pääsystä heidän puhelimiinsa. Yhtiö on maksanut jopa teini-ikäisille käyttäjille sovelluksen asentamisesta puhelimiinsa, jolla se pääsee tarkkailemaan käyttäjän kaikkia tekemisiä, kuten verkkohakuja ja dataliikennettä. Pääsystä käyttäjän tietoihin Facebook on maksanut 20 dollaria kuukaudessa.

Sovelluksessa on paljon samaa kuin viime vuonna Applen App Storesta poistetussa Facebookin omistamassa Onavo Protect VPN-palvelussa. Apple poisti sovelluksen kuitenkin sen rikottua räikeästi App Storen käyttöehtoja. Facebook on kertonut myös lopettavansa uuden sovelluksen toiminnan iOS-laitteilla Techcrunchin raportin tultua julkiseksi. Androidilla yhtiö kuitenkin jatkaa käytäntöjään.

Seurannan avulla Facebook on pystynyt analysoimaan myös muiden kuin sen omien sovellusten käyttöä. Esimerkiksi Onavo Protectin avulla se pystyi ennustamaan WhatsAppin kasvun ja perustelle pikaviestipalvelun oston vuonna 2014 19 miljardilla.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT