AfterDawn logo

Aikakauden loppu: Sampsa Kurri jättää Muropaketin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
14 kommenttia

Elämme aikakautta, jolloin netti on täynnä suu vaahdossa omaa erinomaisuuttaan hehkuttavia "digitalisteja", kertomassa kaikille eteen osuville, miten "internettiä tehdään". Samaan aikaan kotimaassamme on vain pienen pieni kourallinen ihmisiä, jotka ovat muodostuneet eräänlaisiksi legendoiksi nettibisneksessä. Muropaketin perustaja Sampsa Kurri on kiistatta yksi näistä legendoista, tyypeistä, joka on onnistunut rakentamaan nettiin jotain, jota sadattuhannet suomalaiset käyttävät joka viikko ja jonka nimen käytännössä kaikki IT-alaa läheltä seuraavat tietävät.

Sampsan elämäntyö on ollut vuoden 1999 alussa perustettu Muropaketti-verkkosivusto, joka on alusta lähtien keskittynyt tietotekniikan kovimpaan ytimeen - ylikellotukseen, tietokoneista viimeistenkin tehojen irtipuristamiseen ja monessa mielessä hc-tasoisen PC-teknologian seuraamiseen. Sampsa myi sivustonsa jo netin "kulta-aikana" Soneralle, mutta jäi kuitenkin vetämään palvelun sisällöntuotantoa, myöhemmin oman yrityksensä io-median kautta. Muutamaa vuotta myöhemmin Sonera luopui kuluttajille suunnatusta portaalistaan ja myi siinä mukana myös Muropaketin sen nykyiselle omistajalle Otavalle (jossa Muropaketin omistajuus on siirtynyt eri tytäryhtiöltä toiselle useampaankin kertaan).


Sampsa ilmoitti tänään Muropaketin keskustelualueilla, MuroBBS:ssä, että Otava on päättänyt lopettaa yhteistyön Sampsan io-median kanssa ja näin ollen Sampsan ja Muropaketin vajaan 18 vuoden yhteinen taival tulee päätökseensä vuoden 2016 lopulla. Otava aikoo yhdistää Muropaketin ja toisen jo 1990-luvulla perustetun median, Dome.fi:n toisiinsa ja tuoda Muropakettiin mukaan peli- ja sovellusarviot ja -uutiset.

Muutoksen myötä Suomen verkkomediapuolelta katoaa yksi merkittävä "kasvollinen" media. Vaikka Sampsa ei olekaan sivustoa omistanut enää vuosikausiin, on hän kuitenkin ollut "Mr. Muropaketti" käytännössä kaikille IT-journalismia seuraaville, mies, joka on ollut mediansa synonyymi. Kovin montaa, suurempaa yleisöä tavoittavaa mediaa Suomessa ei tämän jälkeen enää ole, joka niin vahvasti assosioitaisiin tiettyyn henkilöön. Ja se on väistämättä huono asia - vaikka toimittajat antavat jutuille kasvot, on siinä jotain vielä asteen hienompaa, että koko medialla on tietynlainen ruumiillistuma.

On ollut ilo ja kunnia "kilpailla" lähes 18 vuoden ajan Sampsaa "vastaan" Suomen suurimman IT-verkkomedian tittelistä. Viimeiset vuodet titteli on toki pysynyt varsin tukevasti Muropaketin hallussa, mutta henkilökohtainen "vastustaja" teki kisailusta hauskempaa ja samalla motivoi myös täysin eri tavalla omaa tekemistä, kuin kasvotonta suuryritystä vastaan kilpaileminen.

Sampsan merkitys kotimaisen IT-journalismin saralla on ollut erittäin suuri. Ja samaa tasoa on myös Muropaketin "sivujuonteena" varsin eeppisiin mittasuhteisiin kasvaneen MuroBBS:n merkitys – se on paikka, josta tuntuu löytyvän kaikki maailman tieto – sekä tarpeellinen että tarpeeton. On vaikea kuvitella, että MikroBitin muokkautumista nykyiseen muotoonsa tai Skrolli-lehden syntymää olisi koskaan nähty, jos Muropaketti ja muut verkossa toimivat IT-mediat eivät olisi haastaneet vanhoja IT-medioita muuttumaan.


Kiitän kuluneista vuosista mitä nöyrimmin – sekä lukijana, kuluttajana että kilpailijana. Godspeed!

-Petteri Pyyny, toimitusjohtaja
AfterDawn Oy

t: @pyyny

14 KOMMENTTIA

dRD1/14

...otsikko on sinänsä väärin, Muropaketti jättää Sampsan, mutta olkoon nyt tämän kerran :-)

sampsa22/14

Kiitos Petteri, hienosti kirjoitettu.

(oli jo aikakin rekisteröityä tänne :-)

OneMember3/14

One more era is behind now....

Jasoni4/14

Kiitos Sampsalle kaikista näistä vuosista. Muropakettia olen seurannut päivittäin lähestulkoon sen perustamista lähtien. Kaikkea hyvää jatkossa, arvostan!

mjk5/14

Sampsalle kiitos, muro+dome = journalistinen taso laski ... ja paljon.

Bazilli6/14

Kiitos kaunis Sampsalle. Toivottavasti taso pysyy edes jonkinlaisena ja yhtä aitona.

overdose7/14

Ettei vaan olisi tuntemamme muron loppu.
Sampsalla kaikkea hyvää! Vaikka lisää visiittejä maikkarin yöchatissa...

mcmopo8/14

R.I.P Muro. Kun katsoo domen laatua ja mitä otava teki mikrobitille niin ei hyvältä näytä. Nyt olisi hyvä aika uudistaa AD:ta hieman nykyisen muron suuntaan ja saada täälläkin foorumi henkiin murosta pakenevista käyttäjistä.

Shadows139/14

Tuntui että jokaisessa Domen ilmeuudistuksessa sisältö ja käytettävyys laskivat todella paljon ja viimeisin sai jo satunnaisen vierailun lopahtamaan kokonaan. Muropakettikin on jo muuttunut tietotekniikasta suurimmaksi osaksi puhelimiin keskittyväksi mediaksi josta saa tietotekniikaan liittyviä uutisia ettiä kaiken mailman mobiilirojun alta.

RekookeR10/14

Kun muropaketista kaadetaan murot pihalle, käteen jää pelkkä yllätys. Mahtaako se kovin pitkälle viedä, sen näkee ajan kanssa.

RekookeR11/14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Shadows13:

Tuntui että jokaisessa Domen ilmeuudistuksessa sisältö ja käytettävyys laskivat todella paljon ja viimeisin sai jo satunnaisen vierailun lopahtamaan kokonaan. Muropakettikin on jo muuttunut tietotekniikasta suurimmaksi osaksi puhelimiin keskittyväksi mediaksi josta saa tietotekniikaan liittyviä uutisia ettiä kaiken mailman mobiilirojun alta.

Juuri noin minäkin olen asian huomannut. Dome meni huonompaan suuntaan todella nopeasti jokaisen uudistusten myötä ja Muropaketti seurasi aika tiiviisti perässä.

teme56512/14

Nähtäväksi jää, mitä tapahtuu. Murosta muodostui vuosien kuluessa tiivis yhteisö, kuten muroBBS:ssä on monessa kohtaa huomattu, kun on asioita selvitelty (Wincapitat, hillomiehet sun muut). Mikäli tuo yhteistö tuosta hajoaa tai se löytää uuden majapaikan niin silloin se on menoa.

Tietysti, jos Otava aikoo luoda "uudesta" muropaketista iltapaskatyylisen "katso tämä linkki - et usko silmiäsi" -tyylisen klikkiuutissivuston, niin sittenhän yhteisöllä ei ole väliäkään.

horhhe13/14

Yhyy

sorrii14/14

Jep. Ei hyvää lupaa sen Domen yhdistäminen Muropakettiin. Kuulostaa vähän kuin yhdistettäisiin Seiska ja Tekniikan Maailma ... (onkohan niin muuten jo tehty?! B-) ..

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT