AfterDawn logo

Inteliltä uusia supernopeita kuluttajaluokan SSD-asemia

Panu Roivas Panu Roivas

Intel julkaisi jo viime vuoden puolella ensimmäiset uutta NVMe-protokollaa käyttävät yrityspuolen PCIe SSD-asemat P3700-sarjan myötä, mutta nyt yritys on tuomassa markkinoille ensimmäiset kuluttajaluokan NVMe-asemat, jotka lupaavat suuria nopeuksia ilman yritysluokan hintalappua.

Intel SSD 750 -sarjan PCIe-väylää hyödyntävät SSD-asemat siirtyvät käyttämään nykyisen AHCI:n sijasta uutta SSD-asemia varten kehitettyä NVMe-protokollaa (Non-Volatile Memory express), joka käytännössä hoitaa tiedonsiirron PCIe-väylän ja SSD-aseman välillä standardinmukaisesti. Tuloksena on huomattavasti paremmat siirtonopeudet, ja sitä varten käyttöön tarvitaankin SATA-väylää nopeampi PCIe. Näin ollen Intelin uudet SSD 750 -sarjan asemat tulevat tarjolle joko PCIe 4x -kortteina tai 2,5" asema erillisellä PCIe M.2 -adapterilla.


Kuva: PC Perspective


750-sarjan asemia tulee tarjolle 400 Gt ja 1,2 Tt kokoisina. Näistä pienemmälle luvataan 2200/900 Mt/s luku/kirjoitusnopeudet, ja suuremmalle 2400/1200 Mt/s. Vertailukohdaksi esimerkiksi SATA 6Gbps -liitännän kautta toimivat SSD-asemat eivät yleensä yletä yli 550 Mt/s lukunopeuksiin. Uudet asemat vievät kuitenkin hieman enemmän tehoa maksimirasituksessa, ja Intelin TDP-arvot asemille on 12 W (400 Gt) ja 22W (1,2 Tt malli).

Suositushintaa pienemmällä 400 gigatavun mallilla on 389$, ja kolme kertaa suuremmasta 1,2 teratavun mallista saa maksaa 1029$. Suomessa 400 Gt ennakkohinnat pyörivät tällä hetkellä yli 450 eurossa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT