AfterDawn logo

Facebook alkaa seurata sinua yhteisöpalvelun ulkopuolellakin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
11 kommenttia

Facebook on uudistanut viime vuonna Microsoftilta ostamansa Atlas-mainospalvelun ja esitellyt sen maailmalle.

Atlaksen avulla Facebookin keräämää dataa voidaan hyödyntää mainosten kohdennuksessa yhteisöpalvelun ulkopuolisissa palveluissa (verkkosivustoilla tai älypuhelinsovelluksissa). Atlas on nähty Googlen DoubleClickin kilpailijana.

Mainospalvelun ajatuksena on käytännössä se, että Facebookin käyttäjien ilmoittamat perustiedot yhdistetään palveluun kirjautumisen yhteydessä heidän päätelaitteisiin uniikkien koodien avulla. Koodien avulla mainospalvelun asiakas voi kohdentaa mainoksensa sellaiselle ihmisjoukolle, jonka mainostaja haluaa tavoittaa.

Koska Facebook on onnistunut keräämään käyttäjistään runsaasti yksityiskohtaisia tietoja, on alustassa mainostajien kannalta potentiaalia hyvin yksityiskohtaiseen kohdentamiseen.


11 KOMMENTTIA

ProfaneX1/11

: ) Onneksi en ole tähän päivään asti liittynyt cancerbookkiin.

G0lden_Kebab2/11

Ihan h*lvetin hyvä.

Hyvä etten käytä mitään "SOME":a...

raiku923/11

Jahas, se on sitten facetilin poisto.

Teamy4/11

Kyseisellä palvelulla on reilut miljardi käyttäjää eikä muutaman foliohatun ylireagoiminen tilinsä poistamisen muodossa varmasti tunnu FB:n päässä missään. Kohdennettu mainonta on ikivanha juttu, eikä tämä uudistus oleellisesti muuta sen perusideaa. Adblockin takia tämä ei myöskään hankaloita elämääni millään tavalla.

En ole muuten vieläkään ymmärtänyt tuon foliohattuilun ideaa kohdennetun mainonnan saralla. Haluaako joku antaa minulle konkreettisen syyn miten elämäni muuttuu kurjemmaksi jos Facebook tai muu suuri yhtiö tietää tykkäänkö esimerkiksi enemmän Samsungista vai Applesta? Ihan yksi konkreettinen syy riittää, esimerkiksi lyhyt vertailu siitä miten elämäni on kymmenen vuoden päästä merkittävästi huonommalla tolalla jos näkemäni mainokseni ovat kohdennettuja kuin jos ne eivät sellaisia ole.

Tore2k3z5/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Teamy:

En ole muuten vieläkään ymmärtänyt tuon foliohattuilun ideaa kohdennetun mainonnan saralla.

Askel askeleelta... täysin uskottava on tulevaisuudenkuva, jossa hammasharjasi kertoo nettiin harjaatko hyvin, kylppärin älyvalo mitä puuhaat suihkussa, puhelin milloin nukut ja minne menet, kahvinkeittimesi millaista kahvia juot ja milloin, jääkaappisi mitä ruokaa syöt ja kuinka usein siivoat kaapin. Ja tietokoneesi luonnollisesti kaiken mitä ajattelet.

Alunperin kansalaisen YKSITYISYYTTÄ pidettiin itsestään selvänä oikeutena. Tälla tavalla siitä vähitellen vapaaehtoisesti luovutaan.

Kun jokaista ihmistä tarkkaillaan, ja rikkeisiin / rikoksiin /siveettömyyksiin on syyllistynyt käytännössä jokainen, niin tämä voi johtaa tilanteeseen jossa KENET TAHANSA voidaan pidättää ja TODISTAA hänet syylliseksi. NSA on jo valmistautunut tähän, Suomen poliisi vasta haeskelee laajempia valtuuksia. Lisänä mahdollisissa harmeissa tietysti ihan tavalliset identiteettivarkaudet, jotka voivat sekoittaa uhrin elämän aivan täydellisesti.

Kyse on sen tiedostamisesta, minkälaisista pienistä askelista koostuu matka täydelliseen vapauden menettämiseen.

tataka6/11

Sitten kun massat siirtyvät facebookista muihin palveluihin voin itsekin siirtyä, ikävä kyllä jos lopettaisin facebookin käytön syrjäytyisin. Olen yrittänyt saada porukkaa vaihtamaan pikaviestimiäänkin mutta se on vielä helppoa verrattuna että rupeaisin jotain facebookin vaihtoehtoa markkinoimaan.

Ikäviä nämä on mutta itse olen hoitanut tätä ongelmaa mm adblock, ghostery, https everywhere sekä vanilla cookie managerilla.

En usko että mitään ihmeellistä facebook tai nsa saisi minusta irti kun ihan joka paikassa olen omalla nimelläni mielipiteistäni sekä ominaisuuksistani puhunut, ja puhun vaikka kasvotusten, itse tosin en häpeä itseäni enkä tekemisiäni.

Surkeita nuo mainosten kohdistaminen on kun käynyt joissakin hlbt sivustoissa ja on heteroille suunnattuja mainoksia,siis silloin kun en vielä blokannut.

JussiFX7/11

En näe itse ongelmaa siinä että softa tietää minut ja osaa ehdottaa minulle sopivia mainoksia, eihän se ole edes ihminen. Eikä kyllä kauheasti kiinnosta vaikka Zuckerberg niitä lueskelisi.

Lumikki8/11

Mielenkiintoista eli se että ei kiinnosta kun omia tietoja kerätään jonnekkin. No se on jokaisen oma asia kuinka julkinen halua olla. Ei kuitenkaan kannata valittaa sitten kun joku niitä tietoja väärinkäyttää. Itse kun on valintansa tehnyt.

tataka9/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Lumikki:

Mielenkiintoista eli se että ei kiinnosta kun omia tietoja kerätään jonnekkin. No se on jokaisen oma asia kuinka julkinen halua olla. Ei kuitenkaan kannata valittaa sitten kun joku niitä tietoja väärinkäyttää. Itse kun on valintansa tehnyt.

Itse en ole kaapissa seksuaalisuuteni, poliittisten mielipiteideni tai työkykyni kanssa, jos joku käy kimppuun on se sen fasistin vika, oli tyyppi valtion leivissä tai joku random homofobi.

Kelan, sairaaloiden yms tiedoissa nänä samat asiat varmaan on poislukien poliittiset mielipiteet ehkä.

haloojuntit (vahvistamaton)10/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Teamy:

Ihan yksi konkreettinen syy riittää, esimerkiksi lyhyt vertailu siitä miten elämäni on kymmenen vuoden päästä merkittävästi huonommalla tolalla jos näkemäni mainokseni ovat kohdennettuja kuin jos ne eivät sellaisia ole.

Oletpa pahasti pihalla!
Ei ongelma ole kohdennetussa mainonnasta, sehän on samaa sontaa kuin muukin mainonta, eikä kukaan terve ihminen mainoksia kuitenkaan luekaan.
Kyse onkin siitä, että yksityisiä tietojasi kerätään ja jaetaan kohtalaisen rajoittamattomasti, tulevaisuudessa käytännössä kenelle tahansa halukkaalle (maksajalle). Kymmenen kk tai vuoden päästä MIKÄÄN asia elämässäsi ei voi olla PAREMMALLA tolalla tietojasi luovutettuasi...

Teamy11/11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti haloojuntit:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Teamy:

Ihan yksi konkreettinen syy riittää, esimerkiksi lyhyt vertailu siitä miten elämäni on kymmenen vuoden päästä merkittävästi huonommalla tolalla jos näkemäni mainokseni ovat kohdennettuja kuin jos ne eivät sellaisia ole.

Oletpa pahasti pihalla!
Ei ongelma ole kohdennetussa mainonnasta, sehän on samaa sontaa kuin muukin mainonta, eikä kukaan terve ihminen mainoksia kuitenkaan luekaan.
Kyse onkin siitä, että yksityisiä tietojasi kerätään ja jaetaan kohtalaisen rajoittamattomasti, tulevaisuudessa käytännössä kenelle tahansa halukkaalle (maksajalle). Kymmenen kk tai vuoden päästä MIKÄÄN asia elämässäsi ei voi olla PAREMMALLA tolalla tietojasi luovutettuasi...

Noniin, nyt tuli juuri sellaisia perusteluita joita en hakenut. Eli tietojani kerätään ja tulevaisuudessa jaetaan siis kenelle tahansa joka siitä maksaa rahaa? Kuka tahansa voi siis esimerkiksi hakea nimeni jostakin tietokannasta ja kertamaksusta saada kaikki tietoni? Haluaisitko antaa lähteet johonkin evidenssiin mihin tämä päättelyketjusi perustuu?

Toteamalla, että kymmenen vuoden päästä mikään elämässäni ei ole paremmin kun Facebook kerää tietojani ei riitä kertomaan sitä, mikä elämässäni kymmenen vuoden päästä on huonommin. Mielestäni tämä mainoksien kohdentaminen on elämänlaatuni kannalta suhteellisen plusmiinusnolla -tilanne. Haluatko vielä vähän tarkentaa, millaista kurjuutta minulle ja muille kanssaeläjilleni on luvassa, jos noita hatariin päättelyketjuihin tukeutuvia olettamuksia ei lasketa?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT