AfterDawn logo

Vertailussa uusi Surface Pro 3 sekä iPad Air ja Galaxy Note Pro

Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen
4 kommenttia

Microsoft julkaisi eilen uuden Surface Pro 3 -tablettinsa, jolla se toivoo rikkovansa tablettien ja kannettavien tietokoneiden välistä rajaa. Microsoftin mukaan Surface Pro 3 on ensimmäinen tabletti, joka todella pystyy korvaamaan läppärin.

Surfacen kokoa on edelliseen sukupolveen nähden kasvatettu, ja näyttö on nyt 12 tuumaa. Myös resoluutiota on sen myötä kasvatettu (2160 x 1440). Näyttö ei siis ole niin tarkka kuin Samsung Galaxy Note Prossa, mutta kuitenkin erittäin hyvä. Applen iPad Airin Retina-näytössä resoluutio on myös samaa luokkaa, tosin se on mahdutettu huomattavasti pienemmälle ruudulle.


Melkoisen kilpailuvaltin Surface saa tietysti täysverisestä Windows-käyttöjärjestelmästään sekä Intelin suorittimistaan. Surface Pro 3:a voi siis käyttää tavallisen tietokoneen tapaan ja kaikki normaalit Windows-sovellukset toimivat siinä samaan tapaan kuin muillakin tietokoneilla. Microsoft muisti myös mainita, että kyseessä on ohuin Intelin prosessoria käyttävä tuote markkinoilla.

Applen iPad Air käyttää yhtiön omaa iOS-järjestelmää, joka elää tällä hetkellä 7-versiotaan. Galaxy Note Pro puolestaan on Android-tabletti, jonka järjestelmäversio on 4.4, eli niin sanottu Kitkat. Näille järjestelmille saatavien sovellusten kirjo on laaja, mutta ei kuitenkaan niin laaja kuin Windowsille. Kosketusnäyttöä saatetaan kuitenkin useissa yksinkertaisissa sovelluksissa hyödyntää Surfacea paremmin.

Mikäli on valmis laittamaan tiskiin kunnolla rahaa, niin Surfacesta saa kyllä suorituskyvyssä ja tallennuskapasiteetissa mitattuna ylivoimaisen laitteen. Hinta alkaa kuitenkin parhaimmillaan kivuta lähelle 2000 euroa.

Akkukestovertailun tulos on (ainakin näin ilmoitettujen arvojen perusteella) yllättävän tasainen. Surfacella pitäisi saada nipistettyä jopa 9 tuntia ja kilpailijoilla tunnin tai kaksi pidempään Wifi-verkossa. Intel on tehnyt uuden sukupolven kanssa hyvää työtä virrankulutuksen suhteen.

Alla vielä tablettien pääpiirteen taulukkomuodossa.

Surface Pro 3iPad AirGalaxy Note Pro
Koko292 x 201,3 x 9,1 mm240 x 169,5 x 7,5 mm295,6 x 204 x 7,95 mm
Paino800 g478 g753 g
KickstandOnEiEi
Tallennustila64/128/256/512 Gt (microSD-kortin lukulaite)16/32/64/128 Gt32/64 Gt (microSD-paikka)
RAM4/8 Gt1 Gt3 Gt
Yhteydet ja liitännätTäysi USB 3.0, 3,5 mm kuuloke, Mini DisplayPort, Wifi 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0Lightning, 3,5 mm, WiFi 802.11 a/b/g/n (MIMO), BT 4.0, LTEWiFi 802.11 ac/a/b/g/n (MIMO), BT 4.0, LTE, microUSB 3.0, 3,5 mm
StylusOnEiOn
Näyttö12" ClearType LCD, 2160 x 14409,7" IPS, 2048 x 153612,2" TFT 2560 x 1600
JärjestelmäpiiriIntel Core i3/i5/i7 (Haswell)A72,3 GHz neliydin
Kamerat5 MP edessä ja takana5 MP ƒ/2.4 takana, edessä 1,2 MP8 MP takana, edessä 2 MP
Akkukesto9 h netin käyttöä10 h netin käyttöä (Wifi)11 h netin käyttöä (Wifi)
KäyttöjärjestelmäWindows 8.1 ProiOS 7Android 4.4 (Kitkat)
Hintaalkaen n. 819 €n. 699 € (32 GB, Wifi+LTE)n. 850 € (Wifi+4G)


Muokattu: Lisätty taulukkoon Kickstand.

Päivitys klo 12.22: Vertailua vaikeutti hieman kaikkien laitteiden useat versiot. Huolimatta siitä, että Surfacessa ei ole mobiiliyhteyksiä, käytimme vertailutaulukossa muista tableteista LTE-malleja saadaksemme mukaan "parhaiten varustellut versiot". Hintatasot ovat näiden mallien mukaiset.

Korjaus klo 15.43: Samsungin takakameran megapikselimäärä korjattu vastaamaan paremmin todellisuutta (5 -> 8).

4 KOMMENTTIA

RekookeR1/4

Alkaa olla jo melkosen painavia, ei oikein enää sänkykäyttöön...
Mitkä akut noissa on?

Tuo Mikkisoftin vaikuttaisi paperilla hienolta, mutta onkohan tuo Intelin Core i3 kuinka mopo verrattuna noihin muihin?
Apple ei ole vieläkään keksinyt muistikorttipaikkaa ja muistitikkujakaan ei tueta enää...

Kiedis2/4

Samsungin Note PROssa on kylläkin 8 megapikselin takakamera mainitun 5 megapikselin sijaan.

Valje3/4

Originally posted by Kiedis:

Samsungin Note PROssa on kylläkin 8 megapikselin takakamera mainitun 5 megapikselin sijaan.

Totta. Korjattu, kiitokset tarkkaavaisuudesta!

Taeco4/4

Ei sanaakaan Surfacea varten suunnitellusta näppäimistöstä, joka on toimivampi ratkaisu, kuin mikään kolmannen osapuolen kyhäelmä kummallekaan kilpakumppaneista? Tämä olisi minulle yksi suurimmista syistä valita Surface noiden kahden muun sijaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT