AfterDawn logo

"Piraattien Netflix" lopetti toimintansa - YTS riensi jatkamaan projektin kehitystä

Sami Koivunen Sami Koivunen
15 kommenttia

Aiemmin tällä viikolla uutisoimme Popcorn Time -sovelluksesta, joka mahdollisti elokuvien katselun helposti ja täysin ilmaiseksi. Palvelun kehittäjät heittivät kuitenkin eilen pyyheen kehään "kokeen" tultua päätökseensä. Tänään TorrentFreak uutisoi avoimeen lähdekoodiin perustuneen projektin saaneen kuitenkin uutta tuulta alleen.

TorrentFreakin haastattelema YTS-ryhmän (entinen YIFY) kehittäjä Jduncanator kertoo projektin kehityksen jatkuvan entiseen tapaan. Jduncanatorin mukaan Popcorn Time sovelluksena sopii ryhmän visioon ja aiheuttaa "tarvittavaa hämmennystä". Jduncanator mainitsee myös ihmisten kiinnittävän tätä kautta enemmän huomiota tekijänoikeuskysymyksiin.

Alun perin Popcorn Timea kehittänyt argentiinalaisjoukko poisti sovelluksen sivuiltaan eilen. Päätöksessä syiksi kerrottiin mm. "kokeen" aiheuttamat loppumattomat piratismi- ja tekijänoikeusväittelyt, joihin joukko ei halunnut joutua osalliseksi.


Popcorn Time perustui node-webkit-projektiin. Sisältöä palveluun hankittiin YTS-ryhmän (YIFY) julkaisemista elokuvista. Teksitysten lähteenä hyödynnettiin OpenSubtitlesia ja metadata haettiin TheMovieDB:stä. Palvelun käytön helppous oli monien mielestä verrattavissa suositun streaming-palvelu Netflixin käyttöön.

Palvelun käyttö perustuu elokuvien jakamiseen muiden käyttäjien kanssa, eli sen käyttö tarkoittaa Suomen lainsäädännön rikkomista.

15 KOMMENTTIA

_-Jaska-_1/15

Lainaus:

Palvelun käyttö perustuu elokuvien jakamiseen muiden käyttäjien kanssa, eli sen käyttö tarkoittaa Suomen lainsäädännön rikkomista.


Itse blokkasin uploadin palomuurilla niin eipähän jakanu mitään ja hyvin toimi ohjelma, enkä rikkonut lakia :) NetLimiterillä vielä tarkistelin ettei mitään lähtenyt ulos

brangio2/15

Hyvä juttu että projekti jatkuu

dRD3/15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti _-Jaska-_:

Itse blokkasin uploadin palomuurilla niin eipähän jakanu mitään ja hyvin toimi ohjelma, enkä rikkonut lakia :)

Näinhän tilanne oli ennenwanhaan, mutta nykyisinhän Suomen lainsäädäntö on muuttunut ja sisältää myös yksityiseen käyttöön lataamisessa velvoitteen "laillisesta lähteestä", jossa lataajan täytyy lähtökohtaisesti olla varma/hko siitä, että materiaalin lähde on laillinen/tekijänoikeuden omistajien myöntämän luvan alainen.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Antipiracy.fi:

Q: Mitä tarkoittaa laillisen lähteen vaatimus yksityisessä kopioinnissa?

A: Yksityisen kopioinnin edellytyksenä on se, että lähde on laillisesti valmistettu tai oikeudenhaltijoiden luvalla yleisölle välitetty. Laillisia lähteitä ovat mm. aidot CD-levyt ja normaalit radio- ja TV-lähetykset. Sen sijaan laittomia lähteitä ovat luvatta vertaisverkoissa välitetyt teokset ja piraattilevyt.

klanh4/15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti _-Jaska-_:

Itse blokkasin uploadin palomuurilla niin eipähän jakanu mitään ja hyvin toimi ohjelma, enkä rikkonut lakia :)

Näinhän tilanne oli ennenwanhaan, mutta nykyisinhän Suomen lainsäädäntö on muuttunut ja sisältää myös yksityiseen käyttöön lataamisessa velvoitteen "laillisesta lähteestä", jossa lataajan täytyy lähtökohtaisesti olla varma/hko siitä, että materiaalin lähde on laillinen/tekijänoikeuden omistajien myöntämän luvan alainen.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Antipiracy.fi:

Q: Mitä tarkoittaa laillisen lähteen vaatimus yksityisessä kopioinnissa?

A: Yksityisen kopioinnin edellytyksenä on se, että lähde on laillisesti valmistettu tai oikeudenhaltijoiden luvalla yleisölle välitetty. Laillisia lähteitä ovat mm. aidot CD-levyt ja normaalit radio- ja TV-lähetykset. Sen sijaan laittomia lähteitä ovat luvatta vertaisverkoissa välitetyt teokset ja piraattilevyt.

Huvittavintahan tässä on se, että kun Eduskunnassa käsiteltiin "Järkeä tekijänoikeuslakiin" -aloitetta useampikin edustaja ja jopa ministeri itse kuulutti kovaan ääneen, että suomessa jakaminen on laitonta mutta lataaminen laillista.

Ja nämä siis ovat ihmisiä jotka päättävät meidän asioista...

Makke5/15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti _-Jaska-_:

Itse blokkasin uploadin palomuurilla niin eipähän jakanu mitään ja hyvin toimi ohjelma, enkä rikkonut lakia :)

Näinhän tilanne oli ennenwanhaan, mutta nykyisinhän Suomen lainsäädäntö on muuttunut ja sisältää myös yksityiseen käyttöön lataamisessa velvoitteen "laillisesta lähteestä", jossa lataajan täytyy lähtökohtaisesti olla varma/hko siitä, että materiaalin lähde on laillinen/tekijänoikeuden omistajien myöntämän luvan alainen.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Antipiracy.fi:

Q: Mitä tarkoittaa laillisen lähteen vaatimus yksityisessä kopioinnissa?

A: Yksityisen kopioinnin edellytyksenä on se, että lähde on laillisesti valmistettu tai oikeudenhaltijoiden luvalla yleisölle välitetty. Laillisia lähteitä ovat mm. aidot CD-levyt ja normaalit radio- ja TV-lähetykset. Sen sijaan laittomia lähteitä ovat luvatta vertaisverkoissa välitetyt teokset ja piraattilevyt.

Laittomasta lähteestä lataaminen ei ole nykyisin lainkaan rangaistavaa!

Demus6/15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Makke:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti _-Jaska-_:

Itse blokkasin uploadin palomuurilla niin eipähän jakanu mitään ja hyvin toimi ohjelma, enkä rikkonut lakia :)

Näinhän tilanne oli ennenwanhaan, mutta nykyisinhän Suomen lainsäädäntö on muuttunut ja sisältää myös yksityiseen käyttöön lataamisessa velvoitteen "laillisesta lähteestä", jossa lataajan täytyy lähtökohtaisesti olla varma/hko siitä, että materiaalin lähde on laillinen/tekijänoikeuden omistajien myöntämän luvan alainen.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Antipiracy.fi:

Q: Mitä tarkoittaa laillisen lähteen vaatimus yksityisessä kopioinnissa?

A: Yksityisen kopioinnin edellytyksenä on se, että lähde on laillisesti valmistettu tai oikeudenhaltijoiden luvalla yleisölle välitetty. Laillisia lähteitä ovat mm. aidot CD-levyt ja normaalit radio- ja TV-lähetykset. Sen sijaan laittomia lähteitä ovat luvatta vertaisverkoissa välitetyt teokset ja piraattilevyt.

Laittomasta lähteestä lataaminen ei ole nykyisin lainkaan rangaistavaa!

Ymmärtääkseni lataaminen laittomasta lähteestä on moitittava eikä rangaistava teko. Eli minkäänlaisia seuraamuksia siitä ei tule ellei jaa sisältöä eteenpäin, jolloin se muuttuu rikokseksi.

Unit984Beta7/15

Tekijänoikeuslain mukaan kiellettyä eli laitonta on myös pelkkä omaan käyttöön lataaminen ns. laittomasta lähteestä. Sitä ei ole säädetty rikosoikeudellisesti rangaistavaksi kuten jakamista, mutta siitäkin voi seurata korvausvelvollisuus oikeudenhaltijoille.

Käytännössä kuitenkin täytyy tehdä sellainen tekijänoikeusrikos että virkavalta voi takavarikoida tietokoneet tutkittavaksi. Ellei sitten ilmianna itseään.

Kuitenkin jos ostat elokuvan tai musiikki CDn sen kopioiminen onkin sitten ihan omaankin käyttöön laitonta jos teos on suojattu "vahvalla" kopiosujauksella.

R4ndom18/15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Unit984Beta:

Kuitenkin jos ostat elokuvan tai musiikki CDn sen kopioiminen onkin sitten ihan omaankin käyttöön laitonta jos teos on suojattu "vahvalla" kopiosujauksella.

Eli joidenkin elokuvien katsominen VLC playerillä on laitonta? Suomessa on DVD-levyjen CSS-suojaus on luokiteltu "vahvaksi" kopiosuojaukseksi.

Wikipedia:

Lainaus:

VLC:llä ei ole virallista lisenssiä ja avaimia DVD-levyjen soittamiseen, vaan se käyttää libdvdcss-kirjastoa, joka murtaa salauksen tarvittaessa brute force -menetelmällä.

Unit984Beta9/15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti R4ndom1:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Unit984Beta:

Kuitenkin jos ostat elokuvan tai musiikki CDn sen kopioiminen onkin sitten ihan omaankin käyttöön laitonta jos teos on suojattu "vahvalla" kopiosujauksella.

Eli joidenkin elokuvien katsominen VLC playerillä on laitonta? Suomessa on DVD-levyjen CSS-suojaus on luokiteltu "vahvaksi" kopiosuojaukseksi.

Wikipedia:

Lainaus:

VLC:llä ei ole virallista lisenssiä ja avaimia DVD-levyjen soittamiseen, vaan se käyttää libdvdcss-kirjastoa, joka murtaa salauksen tarvittaessa brute force -menetelmällä.

Kun lakia valmisteltiin, oli asiantuntemus tätä luokkaa:

Jorma Walden vahvistaa, että tuleva laki kieltää nykymuodossaan musiikin kopioinnin suojatuilta levyiltä kannettaviin soittimiin tietyissä tilanteissa.

"Jos joudut purkamaan teknisen suojauksen, jonka katsotaan olevan vahva eikä vain paperinaru paketin päällä, silloin suojauksen purkaminen on laitonta", Walden sanoo. Mikä sitten on "vahvan suojauksen" kriteeri? "Sanoisin, että jos tarvitset tietokoneohjelmaa suojauksen purkamiseen, se täyttää vahvan suojauksen murtamisen kriteerit", Walden jatkaa.


http://www.tietokone.fi/keskustelu/4296..._laitonta_13200

Tosin nykyisin asiaa tulkittaneen edes hieman järjellisemmin

Joka teknisen suojauksen kiertämisen kiellon vastaisesti ja siten, että teko on omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinkoa, kiertää teoksen suojana olevan tehokkaan teknisen toimenpiteen, on siis tuomittava rangaistukseen teknisen suojauksen kiertämisestä.

http://www.nettilaki.com/a/teknisen-suo...kasta-suojausta

Vapaakoodari10/15

Tiukasti tulkittuna osa you tuben dokumenteista yms materiaalista on laitonta katsotttavaa. Vaikka siitä ei ole laissa säädetty rangaistusta, pitäisi kaikista videoista jotka on palveluun ladattu ilman kyseisen videon tekijänoikeuden omistavan tahon lupaa, maksaa lisenssimaksut katselusta.
Ja vastuu on sysätty katsojalle, jotenkin katsojan pitäisi tietää ettei kanavan SupErDocUmentSToAll kanavan Discovery kanavan dokumentit ole laillista katsottavaa.

coocie9811/15

YTS on jo julkaissut toimivan 2.7 version:
https://github.com/Yify/popcorn-app/releases

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti _-Jaska-_:

Lainaus:

Palvelun käyttö perustuu elokuvien jakamiseen muiden käyttäjien kanssa, eli sen käyttö tarkoittaa Suomen lainsäädännön rikkomista.


Itse blokkasin uploadin palomuurilla niin eipähän jakanu mitään ja hyvin toimi ohjelma, enkä rikkonut lakia :) NetLimiterillä vielä tarkistelin ettei mitään lähtenyt ulos

Nice. Anna vähän vinkkiä, että teitkö poikkeuksen ohjelmalle vai portille? Tämän jälkeen ohjelmaa voisi vapaasti suositella kaikille tutuille tuolla modifikaatiolla. Mietin vain, että miten Popcorn Time oikein yhdistää muihin käyttäjiin jos se ei voi lähettää tietoa uloskaan.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dRD:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti _-Jaska-_:

Itse blokkasin uploadin palomuurilla niin eipähän jakanu mitään ja hyvin toimi ohjelma, enkä rikkonut lakia :)

Näinhän tilanne oli ennenwanhaan, mutta nykyisinhän Suomen lainsäädäntö on muuttunut ja sisältää myös yksityiseen käyttöön lataamisessa velvoitteen "laillisesta lähteestä", jossa lataajan täytyy lähtökohtaisesti olla varma/hko siitä, että materiaalin lähde on laillinen/tekijänoikeuden omistajien myöntämän luvan alainen.

Laittomasta lähteestä katsominen ei ole laitonta koska paikallista kopiota ei talleteta. Itse TTVK:n kotilainenkin on sanonut näin, esim sanomalehtihaastattelussa. Tämä on se syy miksi Youtuben katsojia ei kiristellä uhkailukirjeillä + rikkomuksesta ei voi lähettää poliisia raidaamaan ovea tai vaatia ISP:ltä yhteystietoja jos vaikka TTVK:n mieli muuttuisi.

friis12/15

Lainaus:

Itse blokkasin uploadin palomuurilla niin eipähän jakanu mitään ja hyvin toimi ohjelma, enkä rikkonut lakia :) NetLimiterillä vielä tarkistelin ettei mitään lähtenyt ulos


Ihan mielenkiinnosta haluaisin tietää että miten torrentteja voi pystyä lataamaan jos blokkaa kaiken liikenteen ulos päin? Mikä on se taikatemppu jolla saat ohjelmasi kertomaan mistä sitä tavaraa haetaan jos et ole yhteydessä verkkoon?

syrtek6613/15

Tuohon voisi sanoa sen verran että paikallisesti voi syntyä kopio esim /tmp hakemistoon. Teknisesti data ladataan netistä ja toistetaan selaimessa ja siinä voi syntyä ja syntyykin kopio omalle koneelle. Ja kun bitti streami ladataan koneelle esim pleyerissä niin miten se eroa teknisesti ottaen esim siitä jos olet save as:ttänyt kopion ?

Se että kotilainen valehtelee ei ole mitään uutta. Se on kotilaisen tehtävä, se saa siitä tosi hyvää palkkaa joka revitään kuluttajien ja tekijöiden kukkarosta.

tataka14/15

Itse jatkan netflixin kanssa mutta oikeasti tämä palvelu voi tehdä sen että :

1. Netflix yms saavat laajemman valikoiman kohtuullisilla sopimuksilla ettei kaikki siirry ilmaiseen.

2. Sisällöntuottajat eivät anna netflixille yms kohtuuhintaisia sopimuksia jolloin netflixin yms laillisten palveluiden käyttö vähenee.

Itse netflixin käyttäjänä tietenkin toivon että maksamastani palvelun valikoima olisi paljon lähempänä usa ja uk tasoa suomi teksteillä, mutta varmaan moni tuttuni jotka opiskelijoita, työkyvyttömiä, työttömiä siirtyvät popcornia mutustelemaan.

Sakarias15/15

DVD-levyjen CSS-suojaus on ei ole luokiteltu vahvaksi suojaukseksi. Jos DVD levyä katsoo esim. Linux systeemissä VLC soittimella ei syyllisty mihinkään rikokseen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT