AfterDawn logo

Amazonin paketit tulevaisuudessa lennokilla kotiovelle - yhtiö testaa uutta palvelua

Juha Tuppi Juha Tuppi
8 kommenttia

Verkkokauppa Amazon kokeilee uutta Amazon PrimeAir -palvelua, joka hyödyntää kahdeksanpropellisia lennokkeja pakettien toimittamiseen asiakkaan kotiovelle. Palvelu on tarkoitus saada käyttöön seuraavan neljän-viiden vuoden sisällä.

Cnet raportoi eilen verkkokauppa Amazonin kokeilevan uuttta Amazon PrimeAir -palvelua, jossa kenkälaatikon kokoiset paketit toimitetaan asiakkaan kotiovelle GPS:llä varustetuilla kahdeksanpropellisilla lennokeilla. Tarkoitus on saada lähetykset perille puolen tunnin sisään tilauksesta.

Palvelu on luonnollisesti vielä kehitysvaiheessa, ja itseohjautuvien lennokkien käyttö vaatii runsaasti testausta ja lainsäädännön valmistelua. Yhtiö odottaa pääsevänsä ottamaan lennokit käyttöön noin neljän tai viiden vuoden sisällä.

8 KOMMENTTIA

Lumikki1/8

Hieman toisenlainen näkökulma asiaan.

Vaikka uudet käyttötavat teknologialle on hienoja, niin usein ne tapahtuu työpaikkojen kustannuksella. Eli menetetään työpaikkoja koska teknologia korvaa asioita. Kuten tässä tapauksessa pakettien välitäminen.

Tuo uusi tapa taitaisi vaatia myös sen että se vastaanottaja on paikalla, koska kyse ei ole pelkästään siitä että asia saadaan kuljetuksi, vaan myös siitä että että se on turvallisesti perillä. Kerrostalo, mihin tuo lennokki sen paketin tiputtaa? Tarvittaisiin uudenlaisia postilaatikoita.

Yritykset tehostaa palveluitaan automaatiolla, mutta onko se hyvä asia että ihmistyö korvataan teknologialla nykyisessä yhteiskunnassa. Jos ajatellaan tätä yksittäistä tapausta niin se tuskin on ongelma asiaan, mutta kun samaa tapahtuu joka sektorilla. Itsepalvelukassat on tulossa jne..

Ongelma ei ole se että tulee uutta teknologiaa helpottamaan ihmisten elämään, vaan se että nykyinen rahan ahneuteen perustuva yhteiskuntamalli ei tule jatkossa toimimaan. Koska kukaan ei anna "ilmaiseksi" elantoa tässä yhteiskuntamallissa "tarpeettomille" köyhille. Tämä yhteiskuntamalli tulee jossain vaiheessa hylkäämään "tarpeettomat" koska ei ole varaa ylläpitää yhteiskunnallista järjestelmää ja keskittyy omaan itsekkääseen hyvinvointiin. Joka johtaa todella suuriin taloudellisen hyvinvoinnin eroihin.

Siinä hieman mietittävää kullekin, kun yrityksiltä tulee uusia "kivoja" teknologioita meidän "eduksemme".

s.o.n.y.2/8

Lainaus:

Vaikka uudet käyttötavat teknologialle on hienoja, niin usein ne tapahtuu työpaikkojen kustannuksella. Eli menetetään työpaikkoja koska teknologia korvaa asioita.

Työpaikkojen ylläpitäminen työpaikkojen takia ei saavuta muuta kuin kommunistisen "täystyöllisyyden". Se, että jokin asia automatisoidaan ei ole keneltäkään pois. Päin vastoin, tehtävää joka on itseään toistava ja työntekijän potentiaalia hydyntämättömiä ei yksinkertaisesti tarvitse tehdä, vaan paskimman duunin rima nousee. Poliisit eivät enää ohjaa liikennettä risteyksissä, liukuhihnalla ei enää tarvita jokaiselle mutterille omaa kiristäjää. Työnpaikkojen luonne muuttuu, ei ne pitkässä juoksussa katoa minnekkään teknologisen kehityksen seurauksena.


Tuo uusi tapa taitaisi vaatia myös sen että se vastaanottaja on paikalla, koska kyse ei ole pelkästään siitä että asia saadaan kuljetuksi, vaan myös siitä että että se on turvallisesti perillä. Kerrostalo, mihin tuo lennokki sen paketin tiputtaa?

"... itseohjautuvien lennokkien käyttö vaatii ... lainsäädännön valmistelua."

Eiköhän kuittaus tarvita aivan normaalisti tuolloinkin aivan kuten nytkin.

Demovideon pohjalta tarkoitus on juuri vähentää pienten pakettien kuljettelua etenkin taajama ja haja-asutusalueilla, joissa kustannus per kuljetus kasvaa vaikka tulot on sidottu kuljetustapahtumien määrään.


Koska kukaan ei anna "ilmaiseksi" elantoa tässä yhteiskuntamallissa "tarpeettomille" köyhille.

Kuten edellä, töitä tekevällä löytyy. Ei enää pellolta ja tehtaasta, vaan jostain muualta.

friis3/8

Lainaus:

Yritykset tehostaa palveluitaan automaatiolla, mutta onko se hyvä asia että ihmistyö korvataan teknologialla nykyisessä yhteiskunnassa. Jos ajatellaan tätä yksittäistä tapausta niin se tuskin on ongelma asiaan, mutta kun samaa tapahtuu joka sektorilla. Itsepalvelukassat on tulossa jne..


Kuinkahan monta kymmentätuhatta kivijalkamyymälää Amazon (tai verkkokaupat ylipäätänsä) on tappanut olemassaolollaan?

Postimerkkien hinnat nousee koska Sähköposti ja facebook on korvannut osittain kirjeet ja kortit.

Yksi puimuri pellolla on korvannut kymmenen ihmistä.

...

...

Lainaus:

Ongelma ei ole se että tulee uutta teknologiaa helpottamaan ihmisten elämään, vaan se että nykyinen rahan ahneuteen perustuva yhteiskuntamalli ei tule jatkossa toimimaan.

Kehitys on ollut tälläistä teollisesta vallankumouksesta asti ja aina yhteiskunta on toiminut (ainakin jollain tavalla).

Lumikki4/8

Asioita voi katsoa niin monesta näkökulmasta ja arvomaailmasta. Etenkin nyt kun yhteiskunnalliset valtion ja kunnan palvelut ovat heikentyneet huomattavasti jatkuvista säästötoimista.

tataka5/8

Nykyisessä yhteiskunnassa robotisaatio on uhka mutta paremmassa yhteiskunnassa jonkin asian teettäminen tehokkaammin ja halvemmin koneilla olisi vain ihmisten etu johtuen lisääntyvästä vapaa ajasta. yhdysvalloissa arvioidaan robotisaation vievän melkein puolet työpaikoista muutaman kymmenen vuoden sisään ja se lisää ihmisten kurjuutta siellä koska yhteiskunnan apu surkeaa.

Sama juttu suomessa pakko jossain vaiheessa ottaa riittävä perustulo käyttöön jos tahdotaan yhteiskuntarauhan pysyvän, suomessakin robotisaation takia työpaikkoja menetetään vielä paljon.

Minun ihanneyhteiskunnassa asiat tulisi hoidettua mutta ihmisillä olisi enemmän vapaa aikaa kun monet asiat voi automatisoida.

Sakke886/8

Automaatio ja robotit vievät työpaikkoja, mutta samalla luovat uusia ja nostavat tuotanto tehokkuuden sellaiselle tasolle, että yritys voi jatkaa toimintaansa ja työntekijät säilyttävät työpaikkansa.
Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa ei voida pitää minkäänlaista teollista tuotantoa ilman automaatiota.

Syy-seruraussuhde aika hakusessa, jos syyttää robotteja työpaikkojen menetyksestä suomessa.

arivesa7/8

Autoteollisuudessa robotit ovat korvanneet tuhansia "päänsärky-" tai "krapula"-duunareita,jo vuosia.Laatu on siis huimasti parantunut.
En keksi tästä mitään huonoa ostajalle.Mutta mainituille ehkä?

tataka8/8

itse kritisoin sitä että kun työpaikoista pulaa niin siitä huolimatta työttömiä syytetään ja heiltä ollaan ottamassa pois tukia ja tasaveroja nostetaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT