AfterDawn logo

DuckDuckGo-hakukone valtavassa nosteessa yksityisyyskohun siivittämänä

Valtteri Ahonen Valtteri Ahonen
9 kommenttia

Googlen kärvistellessä mediamylläkässä NSA:n tietojenkeruuohjelman vuoksi, ovat muutamat hieman tuntemattomammat hakukoneet kuin vaivihkaa nostaneet profiiliaan. Esimerkiksi hyvin yksityisyyttä varjeleva (kertoo sivusto itse) DuckDuckGo on rikkonut ennätyksensä liikennemäärissä selkeästi viime viikkoina.

DuckDuckGo:n oman twiitin mukaan miljoonan päivittäisen hakijan rajan rikkoutumiseen meni hakukoneelta 1445 päivää. Seuraavan miljoonan saavuttamiseen meni 483 päivää, kun 3 miljoonaan päivähakijaan yltäminen kesti vain kahdeksan. Lukuihin ei ole laskettu mukaan botteja, jotka käyvät sivulla päivittäin satojatuhansia kertoja. Asiasta uutisoi muun muassa Search Engine Land.


DuckDuckGo on hakukone, joka ei sanojensa mukaan talleta käyttäjistään yksityistä tietoa, toisin kuin esimerkiksi Google. Liikennemäärien kasvu osoittaa, että ihmiset ovat tällä hetkellä entistä huolestuneempia internetissä tapahtuvasta seurannasta. Google on yksi suurimmista (tai ainakin julkisimmista) seuraajista, joten sen palveluiden korvaaminen jollain muulla on luonnollinen askel kohti yksityisempää surffailua. Siitä, mikä nyt sitten on yksityisempi vaihtoehto, voi olla montaa mieltä.


SEL:n mukaan myös Startpage.com, joka niin ikään kertoo suojelevansa käyttäjiensä yksityisyyttä, on tehnyt oman liikenne-ennätyksensä hiljattain.

9 KOMMENTTIA

kane_k1/9

joskus kokeillut ddg:ta ja sen ongelma on ettei se löydä suomalaista sisältöä

olegbelov2/9

Ha! Samalla hakusanalla löytyy 4 suomalaista vastausta tuolta, kun Googlesta tulee monta sataa sivua.

Lumikki3/9

Eikö ihmiset muka tienneet että hakukoneet rikkoo yksityisyyttä eli se on puoli julkista tietoa mitä niihin hakupalveluihin syöttää.

PS: Ei määrä korvaa laatua. Vaikka en tässä tapauksessa sitä väitä.

Robustus4/9

Olen haeskellut viime aikoina kätevää, vähintään kahden teran ulkoista USB 3.0 kovalevyä, joka ottaa virran USB-väylästä. Pian rupesi käymilläni sivustoilla näkymään pilvin pimein kahden eri Amazonin kovalevymainoksia, mistä arvelin nettikyylääjien päässeen jäljille kovalevyn ostoaikeistani.

Nyt kysymys kuuluu: missä ongelma? Minusta on hyvä, että muutoin turhanpäiväiset mainospaikat täyttyvät minua kiinnostavilla mainoksilla; jotainhan niissä paikoissa mainostetaan joka tapauksessa.

Jos haluaa pitää jonkin asian ihan itsellään, siitä ei kannata laittaa nettiin tai tietokoneeseenkaan mitään kirjallista aineistoa.

kirkanen5/9

Hienoa, että valinnanvara kasvaa. Mielestäni on kuitenkin hankalaa tarjota oikeita palveluja (hakutuloksia), jos ei tiedetä mitä asiakas haluaa. Palvelujen kehitys perustuu pitkälti seurantaan ja kerättäviin tietoihin. Jos haluaa suojata yksityisyyttään, niin ei laita mitään yksityistä Internettiin.

Tää yksityisyyden suoja on hyvä, että se otetaan huomioon, mutta käyttäjä itse on vastuussa siitä mitä nettiin laittaa. Tästä koko jutusta on noussut turhan suuri meteli, koska en itse ole törmännyt uutisiin, jossa kerrotaan netistä kerättyjen julkkisten yksityisistä tiedoista ja kauhuisteltu niitä.

olegbelov6/9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Robustus:

Olen haeskellut viime aikoina kätevää, vähintään kahden teran ulkoista USB 3.0 kovalevyä, joka ottaa virran USB-väylästä. Pian rupesi käymilläni sivustoilla näkymään pilvin pimein kahden eri Amazonin kovalevymainoksia, mistä arvelin nettikyylääjien päässeen jäljille kovalevyn ostoaikeistani.

Noi on niitä Google-mainoksia. Aika hauskoja välillä, ja saakelin nopeita; Käyt kerran Amazonissa kattomassa jotain yhtä tuotetta ja yhtäkkiä on kymmenen mainosta toisella sivulla samasta tuotteesta.

Ei itseäni haittaa tämä, niin kauan kuin on kyse mainostamisesta. Mutta kun noi kaikki tiedot(+sähköpostit)nähtävästi menevät suoraan USA:n - ja ties kuinka monen muun - vakoiluyhtiön haaviin.

DonZQ7/9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti olegbelov:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Robustus:

Olen haeskellut viime aikoina kätevää, vähintään kahden teran ulkoista USB 3.0 kovalevyä, joka ottaa virran USB-väylästä. Pian rupesi käymilläni sivustoilla näkymään pilvin pimein kahden eri Amazonin kovalevymainoksia, mistä arvelin nettikyylääjien päässeen jäljille kovalevyn ostoaikeistani.

Noi on niitä Google-mainoksia. Aika hauskoja välillä, ja saakelin nopeita; Käyt kerran Amazonissa kattomassa jotain yhtä tuotetta ja yhtäkkiä on kymmenen mainosta toisella sivulla samasta tuotteesta.

Ei itseäni haittaa tämä, niin kauan kuin on kyse mainostamisesta. Mutta kun noi kaikki tiedot(+sähköpostit)nähtävästi menevät suoraan USA:n - ja ties kuinka monen muun - vakoiluyhtiön haaviin.

Itseäni ei myöskään mainokset haittaa, mieluummin katson itselleni relevantteja mainoksia, joita Google osaa yllättävänkin hyvin toimittaa, ja eikä niitä mainoksia mitä Facebook näyttää. Paras on tähän mennessä puhelimessani näkynyt hervottoman kokoinen mutanaamio-mainos josta ei kyllä itselleni ollu yhtään hyötyä (miehenä en kauheasti mutanaamioita käytä).

Ja eikä minua myöskään huoleta se, että tietoni ovat Googlella, Amazonilla, Applella, Microsoftilla... etc. Mutta toivon mukaan ne pysyvätkin siellä, tietomurto olisi aika traagista. :P

alykaapio1 (vahvistamaton)8/9

Jenkkeihin tuo liikenne silti taltioituu?

Caffeinesnail9/9

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti alykaapio1:

Jenkkeihin tuo liikenne silti taltioituu?


Ei, sillä DuckDuckGo:n palvelimet sijaitsevat Irlannissa, eivät Yhdysvalloissa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT