AfterDawn logo

Vuoden päästä EU-maissa voi soitella ja surffata kuin kotona konsanaan

Teemu Laitila Teemu Laitila
19 kommenttia

EU-komissio on päättänyt vauhdittaa telealan lainsäädännön muutoksia. Merkittävimmät muutokset koskevat verkkovierailumaksuja, jotka on tarkoitus poistaa kokonaan ensi vuoden kesäkuusta lähtien.

Operaattorit eivät ole olleet erityisen innoissaan komission suunnitelmista. Operaattoreiden etujärjestön FiComin mukaan verkkovierailusta operaattoreille syntyvät kulut eivät katoa mihinkään lakimuutoksella, mikä saattaisi johtaa datapakettien hintojen nousuun. EU-komission laskelmien mukaan operaattorit jäisivät kuitenkin pidemmällä tähtäimellä voitolle, kun puhelinta käytettäisiin ulkomailla aiempaa vapaammin.

Roaming-maksujen poiston lisäksi EU aikoo avata telealan kilpailua unionin alueella. FiCom näkee kilpailun avaamisen uhkana suomalaisille operaattoreille, joiden resurssit eivät riitä kilpailemaan eurooppalaisten operaattorijättien kanssa esimerkiksi taajuushuutokaupoissa.


Sanomalehti Telegraphin lähteen mukaan markkinoiden yhdistäminen onkin yksi uudistuksen tavoitteista. Komission näkemyksen mukaan 27 jäsenmaahan sirpaloituneet markkinat estävät alalle kipeästi tarvittavia investointeja. Euroopassa on tällä hetkellä noin sata operaattoria kun Yhdysvalloissa toimii vain neljä. "Tilanne ei ole kestävä, jos aiomme avata yhteiset sisämarkkinat ja investoinnit. Euroopassa on nykyisellään vähemmän 4G-kaistaa kuin Afrikassa", Telegraphin lähde kuvailee.

Kepin lisäksi komissio tarjoaa operaattoreille porkkanoita yhtenäisempien sisämarkkinoiden luomiseen. Uudistuspaketissa on tarkoitus esimeriksi yhtenäistää taajuuksien myyntiä sekä helpottaa muissa maissa toimimista myöntämällä laajempia toimilupia keskitetysti.

Uudistusten yksityiskohdat on tarkoitus hioa valmiiksi seuraavan kuuden kuukauden aikana.

19 KOMMENTTIA

olegbelov1/19

Eli pieneneekö kuluttajan maksut, kun vierailee vieraan valtion verkon alueella? Voiko yhdellä liittymällä käyttää mobiilinettiä missä päin EU:n aluetta tahansa? Mitä tämä siis käytännössä tarkoittaa?

Mr.Nsmb2/19

Tarkoittaako tämä sitä, että hinnat nousee entisestään suomessa? Jostainhan rahat on saatava!

daim0n3/19

Aika syvältä, mutta ei yllätä. Toisin sanoen paljon matkailevat rikkaat liikemiehet (yritykset), poliitikot (valtio) yms. saavat puhelunsa paljon halvemmalla ja Pertti Peruspena maksaa heidän puhelunsa korotetuilla kotimaan puheluilla.

Gathago4/19

En tunne itseäni rikkaaksi liikemieheksi enkä poliitikoksi, mutta koen tämän hyvänä. Totuus kuitenkin on että jostainhan operaattorin ottavat rahat. Mielestäni nykyään on halvat liittymät.

Duuhannes5/19

Vihdoin ja viimein tämä "Suomalaisten" operaattoreiden monopoli tulee päätökseen!

Pc_P6/19

Tämä kuulostaa ainakin hyvältä...

FrostRose7/19

Yhtäkkiä jenkkihinnoittelu liittymille, eli hinnat kertaa kolme nykyisestä. Sitten tippuu taas vähän, kun muutama iso operaattori valtaa kaikkista EU-maista tilaa, ja pitää hinnat samana tiettyjen hintaluokkien maissa, jne. Sitten ne onkin määräävässä markkina-asemassa ja kiskoo rahaa.

samfin8/19

Kuka tätä pitää pahana. On aika rajoittava tekijä, kun ei voi käyttää dataa ulkomailla, kun 1 Mt maksaa 0.85 euroa . Siinä lataat yhden nettisivun, niin useampi euro mennyt jo ellei useampi kymmen.... Nuo hinnat siis ainakin virossa ja saksassa missä on tullut viimeksi poikettua. Muualla voipi olla kalliimpaa...

Agent_0079/19

Lainaus:

Vihdoin ja viimein tämä "Suomalaisten" operaattoreiden monopoli tulee päätökseen!


Lainaus:

Sitten tippuu taas vähän, kun muutama iso operaattori valtaa kaikkista EU-maista tilaa, ja pitää hinnat samana tiettyjen hintaluokkien maissa, jne


EU:ssa on operaattoreiden kannalta valitettavasti useampi maa, joihin ei kannata juuri laajentua, koska kyseisissä maissa on liian vähän potentiaalisia asiakkaita ja oman verkon rakentaminen näihin maihin ei kannata.

Esim. Suomi kuuluu näihin maihin, joten uskon jatkossakin, että nykyinen valtakolmikko pitää maan markkinat hallussaan. Elisakin osti juuri KYMP:in pois markkinoilta
http://www.kymensanomat.fi/Online/2013/...2013315862815/4

daim0n10/19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti samfin:

Kuka tätä pitää pahana. On aika rajoittava tekijä, kun ei voi käyttää dataa ulkomailla, kun 1 Mt maksaa 0.85 euroa . Siinä lataat yhden nettisivun, niin useampi euro mennyt jo ellei useampi kymmen.... Nuo hinnat siis ainakin virossa ja saksassa missä on tullut viimeksi poikettua. Muualla voipi olla kalliimpaa...

Sellaiset jotka ei matkustele kuin ehkä kerran vuodessa rajojen ulkopuolella, eli pslttiarallaa 95% kantaväestöstä.

arcanix11/19

Lainaus:

Euroopassa on tällä hetkellä noin sata operaattoria kun Yhdysvalloissa toimii vain neljä.

Joo ja sielläpä asiat onkin paljon paremmin. Helvetinmoinen hintakartelli, "unlimited data" maksaa 50 dollaria kuussa ja datacappi siitä huolimatta muutaman gigan. Katvealueita aivan helvetisti, suurissa kaupungeissa toimivuus kaikilla operaattoreilla vähän niin ja näin.

KalikoJak12/19

Siitähän riemu repeäisi, kun hommais vaikka Turkkilaisen liittymän tänne Suomeen ja sitten pitäisi hoitaa jokin pikainen juttu asiakaspalvelun kanssa. :D

Auttaako kuluttajavirasto tilanteessa, jossa ulkomaalainen operaattori kusee liittymäasiasi?

Myönnettäköön, että tuskin kukaan ostaa mitään hämärältä operaattorilta ulkomailta, mutta tuli vaan mieleen. Pidän kyllä kovasti tästä mallista ja toivon, että tulee heti markkinoille kun mahdollista.

oxygenol13/19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti arcanix:

Joo ja sielläpä asiat onkin paljon paremmin. Helvetinmoinen hintakartelli, "unlimited data" maksaa 50 dollaria kuussa ja datacappi siitä huolimatta muutaman gigan. Katvealueita aivan helvetisti, suurissa kaupungeissa toimivuus kaikilla operaattoreilla vähän niin ja näin.

Toihan kuulostaa ihan saunalahdelta (elisa), soneralta ja dna:lta. On se kumma kun ei edes GSM signaalit toimit kotona/työpaikalla, mutta niiden välissä on vähän niin ja näin. Kaikkia kokeiltu jo ja ei toimi ni ei toimi. Kehtaavat vielä velottaa toimimattomasta liittymästä. Ennenkuin kukaan näsäviisas ehtii, niin tämä kokeiltu kahdella eri puhelimella.

horgh14/19

Hyvää kehitystä kerrankin, ei tarvitse enää puhelimesta yhteyksiä katkaista kun matkustaa (pysyen EU:n alueella). Erinomaista. Mukava lukea vaihteeksi jotain positiivista.

jartar15/19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti daim0n:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti samfin:

Kuka tätä pitää pahana. On aika rajoittava tekijä, kun ei voi käyttää dataa ulkomailla, kun 1 Mt maksaa 0.85 euroa . Siinä lataat yhden nettisivun, niin useampi euro mennyt jo ellei useampi kymmen.... Nuo hinnat siis ainakin virossa ja saksassa missä on tullut viimeksi poikettua. Muualla voipi olla kalliimpaa...

Sellaiset jotka ei matkustele kuin ehkä kerran vuodessa rajojen ulkopuolella, eli pslttiarallaa 95% kantaväestöstä.


Näinhän se on. Suurin osa tästä ei hyödy ollenkaan.

Vielä sitten ajattelemisen aihetta. Jos ulkomaille menee lomailemaan, niin on hyvä irrottautua tietoverkosta. Voi viettää oikeasti kivan ja rentouttavan loman. Ei tarvitse sitten häpeissään kertoa tutuille että vietti koko Turkin loman facebookissa.

Eikä liikemiehetkään tästä hyödy. Eivät maksa puhelinlaskujaan kun firman kännyt käytössä.

Eli oikeita hyötyjiä on vähän. Kärsijöitä on taas valtavasti yleisen hintatason nousun myötä...daim0n16/19

Hyötyjät ovat yritykset, valtiot ja muut yhteisöt, jotka maksavat alaistensa puhelut.

daim0n17/19

Eli toisin sanoen, koska poliitikkojen puhelut (myös yksityiset puhelut) muuttuu halvemmaksi = "Hei, me tienataan tällä!" :D

jartar18/19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti daim0n:

Hyötyjät ovat yritykset, valtiot ja muut yhteisöt, jotka maksavat alaistensa puhelut.


Eli suomeksi rikkaat hyötyy ja köyhiä vedetään turpaan.

uusikauttaja119/19

EU tulee laittamaan eurooppalaiset kännykkäoperaattorit yhteen muutamaksi operaattoriksi koko EU-alueella mutta siitä seuraa että ei ole enää kilpailua. Tämä yhteenliittäminen tulee siitä että maitten väliset tiedonsiirrot on saatava hyvin paljon nopeammmiksi kuin nyt ja tämä vaatii pääomia joita on vain suurilla operaattoreilla.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT