AfterDawn logo

Mozilla: Ei Firefoxia iOS:lle, Applella liikaa rajoituksia

Sami Koivunen Sami Koivunen
13 kommenttia

Mozillan tuotelinjan varajohtaja Jay Sullivan kertoi viikonloppuna South by Southwest -tapahtumassa Austinissa Texasissa, että selainjätti ei aio jatkaa suositun Firefoxin kehittämistä Applen järjestelmille ennen kuin kolmannen osapuolen selaimia tuetaan paremmin.

Esimerkkinä Applen kehittämä Safari-selain käyttää nopeaa Nitro JavaScript -moottoria, kun taas kolmannen osapuolen selaimet pakotetaan käyttämään hitaampaa UIWebView-moottoria.

Sullivan pitää pääsyynä kehittämisen lopettamiseen sitä, että Mozilla ei pysty Applen rajoitusten takia kehittämään selainta, joka täyttäyisi Mozillan vaatimukset käyttäjiä ajatellen. CNET kertoo, että Mozilla pitää tällä hetkellä mobiilimarkkinoilla alle yhden prosentin markkinaosuutta. Applen Safari sen sijaan hallitsee markkinoita 55 prosentin osuudella.

Sekä Sullivan että Dolphin-päällikkö David Dehgahn kertoivat yleisölle, että rajatut mahdollisuudet aiheuttavat kärsimystä Applen käyttäjille. Kuitenkin tapahtumassa pidetyn paneelin yleisössä tehty kysely kertoi, että käyttäjät eivät koe kärsivänsä, vaikka useimmat käyttivät Applen laitteita.

13 KOMMENTTIA

Nikotiko1/13

Kuulostaa niin applelta... en tajua miten joku edes tukee tommosta yritystä.

figo102/13

Eikös tästäkin sietäisi antaa sanktiota Applelle... Ikäänkuin samassa hengessä kuin MS sai IE:n etuja ajamalla omissa käyttiksissään. Tästä tulikin mieleeni... Tarjoaakos MAC ollenkaan käyttäjille mahdollisuutta valita selainta? Vai pakkosyötetäänkö siellä Safaria. En niin tarkkaan ole MAC maailmaan syventynyt, kun ei innosta tukea pätkääkään kyseistä lafkaa. Voin siis olla täysin väärässäkin. :)

Ajattelin vain, että missä on tasa-arvo jos nyt kuitenkin MS pakotetaan sanktioiden uhalla antamaan muillekkin mahdollisuus niin mielestäni Applen tuotteissa pitäisi olla sama homma.

Nimimerkillä... kaikkiin laitteisiin menee heti ensimmäisenä Opera sisään.

rick793/13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti figo10:

Eikös tästäkin sietäisi antaa sanktiota Applelle... Ikäänkuin samassa hengessä kuin MS sai IE:n etuja ajamalla omissa käyttiksissään. Tästä tulikin mieleeni... Tarjoaakos MAC ollenkaan käyttäjille mahdollisuutta valita selainta? Vai pakkosyötetäänkö siellä Safaria. En niin tarkkaan ole MAC maailmaan syventynyt, kun ei innosta tukea pätkääkään kyseistä lafkaa. Voin siis olla täysin väärässäkin. :)

Ajattelin vain, että missä on tasa-arvo jos nyt kuitenkin MS pakotetaan sanktioiden uhalla antamaan muillekkin mahdollisuus niin mielestäni Applen tuotteissa pitäisi olla sama homma.

Nimimerkillä... kaikkiin laitteisiin menee heti ensimmäisenä Opera sisään.

Mitäpä lottoot??? Totta helvetissä app storessa on muitakin selaimia.. tää on taas niin näitä keskusteluja.. joku loistokas tuumas kerran ku katto mun iphonea että hän ei ainakaan ostas applen laitetta kun applelle ei ole kehitetty yhtään ohjelmaa tai sovellusta, sillä ei voi kun soittaa ja tekstata :O siis applelle on jumalaton määrä sovelluksia ja lisää tulee. Toisin kun väitetään niin myös applella on mahdollista kiertää sekin ettei se tue sontaläjä "flashia".. joten ihan samoja videoita voi tuijottaa kun muillakin laitteilla.

Kuten olen ennenkin todennut täällä niin aika usein ihmiset jotka haukkuu applen vehkeitä eniten, eivät ole koskaan omistaneet yhtään nykyaikasta applen laitetta. tällä nyt tarkoitan sitä että verukkeeksi ei käy että mummolassa oli 80-luvulla applen pöytäkone.

Näissä jutuissa pitäis aina muistaa se että yksi tykkää äidistä ja toinen tyttärestä. Olen koittanut win phonea ja androidia. se mitä mulla on molemmista sanottavana jätän omaan arvoon koska tuskin mun haukkuminen edesauttas mitään. Omasta mielestä apple on looginen, easy, käytännöllinen ja helposti lähestyttävä. jos joku joka on omistanut iphonen, ipadin tai macin ei ole samaa mieltä niin oolrait, eihän siinä mitään.

Sun kyssäriin sen verran että applen laitteissa on vakioselaimena safari, aivan samalla tavalla kun winukassa on ie.

Nikotiko4/13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti rick79:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti figo10:

Eikös tästäkin sietäisi antaa sanktiota Applelle... Ikäänkuin samassa hengessä kuin MS sai IE:n etuja ajamalla omissa käyttiksissään. Tästä tulikin mieleeni... Tarjoaakos MAC ollenkaan käyttäjille mahdollisuutta valita selainta? Vai pakkosyötetäänkö siellä Safaria. En niin tarkkaan ole MAC maailmaan syventynyt, kun ei innosta tukea pätkääkään kyseistä lafkaa. Voin siis olla täysin väärässäkin. :)

Ajattelin vain, että missä on tasa-arvo jos nyt kuitenkin MS pakotetaan sanktioiden uhalla antamaan muillekkin mahdollisuus niin mielestäni Applen tuotteissa pitäisi olla sama homma.

Nimimerkillä... kaikkiin laitteisiin menee heti ensimmäisenä Opera sisään.

Mitäpä lottoot??? Totta helvetissä app storessa on muitakin selaimia.. tää on taas niin näitä keskusteluja.. joku loistokas tuumas kerran ku katto mun iphonea että hän ei ainakaan ostas applen laitetta kun applelle ei ole kehitetty yhtään ohjelmaa tai sovellusta, sillä ei voi kun soittaa ja tekstata :O siis applelle on jumalaton määrä sovelluksia ja lisää tulee. Toisin kun väitetään niin myös applella on mahdollista kiertää sekin ettei se tue sontaläjä "flashia".. joten ihan samoja videoita voi tuijottaa kun muillakin laitteilla.

Kuten olen ennenkin todennut täällä niin aika usein ihmiset jotka haukkuu applen vehkeitä eniten, eivät ole koskaan omistaneet yhtään nykyaikasta applen laitetta. tällä nyt tarkoitan sitä että verukkeeksi ei käy että mummolassa oli 80-luvulla applen pöytäkone.

Näissä jutuissa pitäis aina muistaa se että yksi tykkää äidistä ja toinen tyttärestä. Olen koittanut win phonea ja androidia. se mitä mulla on molemmista sanottavana jätän omaan arvoon koska tuskin mun haukkuminen edesauttas mitään. Omasta mielestä apple on looginen, easy, käytännöllinen ja helposti lähestyttävä. jos joku joka on omistanut iphonen, ipadin tai macin ei ole samaa mieltä niin oolrait, eihän siinä mitään.

Sun kyssäriin sen verran että applen laitteissa on vakioselaimena safari, aivan samalla tavalla kun winukassa on ie.

:'DDD moro. Yks henkilö heittää tietämättömyyttään kysymyksen ilmoille ja yks applefriikki tulee heti puolustelee paskat housus. eeeeehh....

rick795/13

No mun kommentissa oli sentään joku pointti.. toisin kun noissa sun kahdessa.. hmm.. mitähän nuo nyt olis.. aivopieruja?

Ranvier6/13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti rick79:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti figo10:

Eikös tästäkin sietäisi antaa sanktiota Applelle... Ikäänkuin samassa hengessä kuin MS sai IE:n etuja ajamalla omissa käyttiksissään. Tästä tulikin mieleeni... Tarjoaakos MAC ollenkaan käyttäjille mahdollisuutta valita selainta? Vai pakkosyötetäänkö siellä Safaria. En niin tarkkaan ole MAC maailmaan syventynyt, kun ei innosta tukea pätkääkään kyseistä lafkaa. Voin siis olla täysin väärässäkin. :)

Ajattelin vain, että missä on tasa-arvo jos nyt kuitenkin MS pakotetaan sanktioiden uhalla antamaan muillekkin mahdollisuus niin mielestäni Applen tuotteissa pitäisi olla sama homma.

Nimimerkillä... kaikkiin laitteisiin menee heti ensimmäisenä Opera sisään.

Mitäpä lottoot??? Totta helvetissä app storessa on muitakin selaimia.. tää on taas niin näitä keskusteluja.. joku loistokas tuumas kerran ku katto mun iphonea että hän ei ainakaan ostas applen laitetta kun applelle ei ole kehitetty yhtään ohjelmaa tai sovellusta, sillä ei voi kun soittaa ja tekstata :O siis applelle on jumalaton määrä sovelluksia ja lisää tulee. Toisin kun väitetään niin myös applella on mahdollista kiertää sekin ettei se tue sontaläjä "flashia".. joten ihan samoja videoita voi tuijottaa kun muillakin laitteilla.

Kuten olen ennenkin todennut täällä niin aika usein ihmiset jotka haukkuu applen vehkeitä eniten, eivät ole koskaan omistaneet yhtään nykyaikasta applen laitetta. tällä nyt tarkoitan sitä että verukkeeksi ei käy että mummolassa oli 80-luvulla applen pöytäkone.

Näissä jutuissa pitäis aina muistaa se että yksi tykkää äidistä ja toinen tyttärestä. Olen koittanut win phonea ja androidia. se mitä mulla on molemmista sanottavana jätän omaan arvoon koska tuskin mun haukkuminen edesauttas mitään. Omasta mielestä apple on looginen, easy, käytännöllinen ja helposti lähestyttävä. jos joku joka on omistanut iphonen, ipadin tai macin ei ole samaa mieltä niin oolrait, eihän siinä mitään.

Sun kyssäriin sen verran että applen laitteissa on vakioselaimena safari, aivan samalla tavalla kun winukassa on ie.

Joo kyllähän sieltä App Storesta muita selaimia löytyy, mutta kun pointti onkin siinä, että Apple pakottaa kolmannet osapuolet käyttämään paskempaa engineä. Muutenkin ihan liian tiukasti rajattu toi iOS. Siitä ei löydy edes minkäänlaista sovellustenhallintaa. Ei hyvää päivää...

rick797/13

En jaksa ees alottaa tätä iänikuista vääntöä tästä.. Ei tuu sen selvempää kuin näistä muistakaan suosikkiaiheista täällä kuten: amd vs intel tai amd vs nvidia... Niinku kirjotin yks tykkää äidistä toinen tyttärestä. Jos joku toinen diggaa androidista ja ite tykkään applen laitteista niin ei mulla ole tarvetta nähä vaivaa sen android käyttäjän puolesta, tai miten shaiba android sitten oliskaan..

Noh, vielä kerran vastaus yhteen kyssäriin.. Löytyy applelle opera joka toimii ihan just niin hyvin kun opera toimii winukassakin.. Minun osalta keskustelu jääpi tähän.

figo108/13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti rick79:

En jaksa ees alottaa tätä iänikuista vääntöä tästä.. Ei tuu sen selvempää kuin näistä muistakaan suosikkiaiheista täällä kuten: amd vs intel tai amd vs nvidia... Niinku kirjotin yks tykkää äidistä toinen tyttärestä. Jos joku toinen diggaa androidista ja ite tykkään applen laitteista niin ei mulla ole tarvetta nähä vaivaa sen android käyttäjän puolesta, tai miten shaiba android sitten oliskaan..

Noh, vielä kerran vastaus yhteen kyssäriin.. Löytyy applelle opera joka toimii ihan just niin hyvin kun opera toimii winukassakin.. Minun osalta keskustelu jääpi tähän.

Hei, en ajanut ihan tuota takaa tuolla... Winukassahan on nykyisin se selainvalinta mistä tulee valita mitä selainta käyttää kun tästähän väännettiin jonkinlainen tuomio MS:lle kun tarjosivat uusissa käyttiksessä vain IE:tä. Vai ajaako tässä nyt sitten asian se, että app storessa on ladattavissa ne muutkin (en tullut app storea ajatelleeksi). Lähinnä siis ajattelin sitä, että pitäisi näin äkkiseltään ajateltuna tarjota samanlainen selainvalinta MAC laitteissa työpöydälle myös kuten on MS:n laitteissa. Safari on kuitenkin käsittääkseni suoraan asennettuna ja toiminnassa.

Tottahan toki minä tiesin, että app storessa on ladattavissa noita (vaikka myönnetään, että en nyt muistanut sitä huomioida).

Samalla periaatteella ajattelin siis tuota Javascript-moottorin käyttöä. Vapaassa kilpailussa pitäisi olla muillakin mahdollisuus käyttää samaa moottoria. Nythän käsittääkseni tuolla toimenpiteellä estetään vapaata kilpailua selaimien osalta Applen tuotteissa?!?

Näin siis nopeasti ajateltuna ja en nyt mitään riitaa haasta Appleen luottavien kesken... Ihan hyvässä hengessä vain kyselin, kun en nyt niin paljoa ole MAC:n ihanaan maailmaan tutustunut. Kokeillut kyllä, mutta ei ole minua varten.

Taeco9/13

Ei tainnut omenamies vieläkään ihan ymmärtää, mistä on kyse. EU: kilpailuviranomaiset määräsivät Microsoftin antamaan käyttäjälle muita vaihtoehtoja IE:n lisäksi, jonka seurauksena nyt kun asennat koneelle Windows 7:n, ensimmäisellä käyttökerralla aukeaa ikkuna, jossa kysytään "Mitä selainta haluat käyttää? Firefox, Chrome, IE, Safari, Opera tai selaa muita" muistaakseni. Ja pieni selostus siitä, mitä selain tekee.

Lisäksi MS sai toruja siitä, että oli jättänyt kertomatta yksityiskohtia, joiden avulla Windowsille olisi voinut kehittää nopeammin toimivia ohjelmia.

Ja eikö omenamies ole huomannut, että Maceissa ja Applen mobiililaitteissa on eri käyttöjärjestelmä? Tottakai Maceissa Opera toimii hyvin ja niin toimii Firefoxkin. Nyt puhuttiin mobiililaitteista, eli iOS:stä, jossa kilpailijat joutuvat käyttämään hitaampaa JS-moottoria. Eli tilanne on aivan sama, kuin MS:llä aikanaan. Kilpailijoiden selainten tarjoamisesta ei ole toivoakaan edes Maceilla, saati sitten iOS:llä. Siitä tässä puitiin.

Kannattaa ensin lukea vähän tarkemmin mitä sanotaan, eikä huutaa ääneen vainoharhaisia applehoureita mitä muka luit rivien välistä vain sen takia, että joku muu on haukkunut Applea kokeilematta sitä ensin itse. Ja on muuten aika hauska katsoa kun pojan lauseet on ristiriidassa itsensäkin kanssa... Heh

Lumikki10/13

Turha sitä on urputtaa että Apple ei tarjoa tukea kolmannen osapuolten asiohin tai yleensä muita vaihtoehtoja. Jokainen joka hankkii Applen tuoteen tietää alusta lähtien olevansa sidottu Applen omiin "suljettuihin" palveluihin. Eli ei ole mitään "valinnan vapautta", vaan ainoastaan se mitä Apple haluaa sallia.

Mauriland11/13

Apple ei anna käyttää muissa selaimissa selaimen valmistajan itse valitsemaa engineä vaan pakottaa tohon yhteen muottiin. Siksi ei löydy opera mobilea omenoille. Operan Mobilessa kun on on Operan kehittämä on engine niin mikään ei sitten omenoissa kunnolla toimi.

pentsu12/13

Meniköhän mulla jotain ohi? Eikös tässä uutisessa ollut kysymys siitä, että Mozilla ei tarjoa Firefoxia Applelle, eikä päinvastoin?

Ei kai niiden mikään pakko ole sitä Applelle tehdä.

Lumikki13/13

Meni sinulla pikkasen ohi.

Mozillaa ei tarjoa Appleen, koska Apple "työntää" toimillaan muut kilpailijat pois. Vertauskuvainnolisesti, kilpalijoiden tuoteita otetaan mutta ei niitä laiteta myymälän puolelle vaan varastoon piiloon. Siitä tuossa on kyse.

Eli Apple pakottaa kilpailjat käyttämään huonompia asioita kuin Apple itse käyttää heidän ympäristössä. Näin saadaan omat asiat näyttämään paremmilta, kuin kilpailjoiden.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT