AfterDawn logo

Uusi Opus-koodekki päihittää MP3:n ja muut kilpailijat

Teemu Laitila Teemu Laitila
5 kommenttia

Useiden teknologiajättien ja tekniikan alan yhteistyöjärjestö IETF:n yhteistyössä kehittämä avoimeen lähdekoodiin perustuva Opus-äänikoodekki päihittää suurimman osan kilpailijoistaan kun mitataan tiedostokoon suhdetta laatuun. Yksi tärkeimpiä ominaisuuksia on sen sopivuus useisiin eri käyttötarkoituksiin.

Asiasta uutisoivan Boingboing-sivuston mukaan (via MikroPC) Opuksen kehityksessä on ollut mukana vaikuttava lista toimijoita kuten internet-tekniikoita kehittelevä IETF-järjestö, Microsoft omistamansa Skypen kautta, Mozilla, Ogg-koodekkia kehittävä Xiph.org, Google sekä piirivalmistaja Broadcom. Opuksen uskotaan olevan kohtalalaisen hyvin vapaa eri tahojen patenttivaatimuksilta toisin kuin esimerkiksi MP3, jonka käyttöä patentoitu tekniikka rajoittaa.


Uusi koodekksi kykenee ehkä tulevaisuudessa korvamaan useita nykyisiä tekniikoita, jotka on kehitetty pääasiassa vain yhtä käyttötarkoitusta varten joko esimerkiksi puheen enkoodaukseen tai erityisesti musiikille. Opus pärjää tasaisen varmasti sekä reaaliaikaisen äänen pakkaamisessa ja musiikissa että muissa käyttökohteissa. Koodekki yltää aina matalasta 6 kb/s bittivirrasta korkeaan 512 kb/s tasoon saakka.

5 KOMMENTTIA

teme5651/5

Ei kyllä tule ihan äkkiä ainakaan MP3:a korvaamaan. Sillä on niin vahva asema ja tuki eri laitteissa. Sitten vielä kun tallennustila laitteissa kasvaa jatkuvasti ja audiota kuitenkin kuunnellaan laitteiden usein huonoista pikkukajareista tai kännykän mukana tulevilla halpisnapeilla, ei tuo parempi koko/laatusuhdekaan tuo kummoista lisäarvoa.
Hyvä toki että kehitys kehittyy.

himpo2/5

Minulla on korvissa varmaan jotain vikaa kun rippasin yhden CD:n WMP11:lla kaikkiin eri formaatteihin ja bitrateihin, enkä huomannit mitään eroa niiden välillä?

Joten jos tämä menestyy ja valtaa alaa, niin ostan vain soittimen joka tukee tätä (ja muita) eikä itketä eikä naurata...

Pihlis123/5

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti himpo:

Minulla on korvissa varmaan jotain vikaa kun rippasin yhden CD:n WMP11:lla kaikkiin eri formaatteihin ja bitrateihin, enkä huomannit mitään eroa niiden välillä?


Jos niitä vielä kuuntelee jollain muovipurkeilla ei taatusti sitä eroa huomaa.

kane_k4/5

Jos opus tuki saataisiin selaimiin ja soittimiin äkkiä, niin siitä voisi tulla hyvä codec streamauskäyttöön. Tosin ogg on tarjonnut jo aikoja parempaa laatua alemmalla bitratella kuin mp3 mutta silti esim nettiradiot käyttää sitkeästi jotain kihisevää mp3:sta lähetyksissään.

e: Tuli kokeiltua ja vähän hassulta tuntuu että 44.1khz sampleratea ei ole saatavilla vaan lähimmät on 24khz ja 48khz joista ensinmainittu on täysin turha musiikin kanssa ja jälkimmäinen tuntuu bittien haaskaukselta kun musiikki on pääasiassa tallennettu 44.1khz.

avthein5/5

Koko/laatu -suhteeseen vaikuttaa myös ihan asetusten optimointi tarpeen mukaan. Kyllä MP3:lla saa todella kompaktia toimivaa audiota oikeilla asetuksilla. Sama pätee myös videopakkauksiin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT