AfterDawn logo

AMD julkaisi maailman nopeimman: Radeon HD 7970

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
2 kommenttia

AMD on julkaissut tänään maailman nopeimman yhdestä grafiikkaprosessorista koostuvan näytönohjaimen. Radeon HD 7970 -nimellä markkinoitava laite haastaa suorituskyvyssä markkinoiden nopeimmat kahden GPU:n mallit, mutta kuluttaa tehoa jopa vähemmän kuin Nvidian GeForce GTX 580.

Jopa 4,3 miljardista transistorista ja 2048 Stream-yksiköstä koostuva uusi Radeon on valmistettu 28 nanometrin viivanleveydellä, minkä ansiosta kaikki GPU:n rakenteet on saatu mahdutettua aiempaa pienemmälle piirille.

Grafiikkaprosessorin kellotaajuus on vakiona 925 megahertsiä, mutta AMD lupaa sen kellottuvan reippaasti yli gigahertsin. GDDR5-muistia löytyy kolme gigatavua ja kaistaa sille on varattu 384 bitin verran. Muistien taajuudet ovat vakiona 1375 megahertsiä.

Kovat speksit eivät kuitenkaan tarkoita kovaa tehonkulutusta. Se on lepotilassa itseasiassa jopa alhaisempi kuin Radeon HD 6970:ssa, mutta rasituksessa kulutus jää GTX 580:n ja HD 6970:n välimaastoon.


Ominaisuusluettelosta voidaan vielä mainita PCIe 3.0- ja DirectX 11.1 -tuet. Hintaa järkäleellä on 550 dollaria ja se tulee myyntiin 9. tammikuuta.

Tom's Hardware palaa asiaan vielä laajalla artikkelilla, jossa kerrotaan tarkemmin Radeon HD 7970:n uudesta GCN-arkkitehtuurista ja muista uusista ominaisuuksista. Tiedossa on myös tehonkulutus- ja suorituskykymittauksia.

2 KOMMENTTIA

johtaja591/2

GTX580 jäi nyt aika pahasti jalkoihin, joten nVidian insinööreillä on syytä tehdä pitkiä päiviä.

Robustus2/2

Johtaja toteaa valitettavan tilanteen, jota olen pelännyt jo pitkään. Mutta eiköhän tuolla 580:lla pärjää siiheksi, että on koko keskusysikön vaihdon aika.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT