AfterDawn logo

Koekatselussa Voddler

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
26 kommenttia

Johdanto

Vuoden 2009 kesällä käynnistynyt Voddler on elokuvia, TV-sarjojen jaksoja ja dokumentteja tarjoava VOD-palvelu (video-on-demand), jossa on tarjolla sekä ilmaista että maksullista sisältöä internetin avulla tietokoneelle. Palvelu on kerännyt huomiota Pohjoismaissa, ja Suomessa Voddler sai suuren tukijan syyskuussa, kun Elisa aloitti yhteistyön palvelun kanssa.

Alla on listattu yksittäisen käyttäjän näkemyksiä ja kokemuksia palvelusta.

Mikä on Voddler?

Voddler koostuu tietokoneelle (Windows tai Mac OS X) asennettavasta toisto-ohjelmasta, P2P-sovelluksesta ja Voddler.com-verkkosivustosta, joiden yhdistelmä mahdollistaa halutun elokuvan valitsemisen listalta ja tämän elokuvan katselun tietokoneella. Voddleria sanotaan usein Spotifyn videoversioksi, ja monilta osin tämä pitääkin paikkaansa. Suurin ero näissä kahdessa toteutuksessa on tarjonta, jonka osalta Voddler on selvä altavastaaja, sillä sen valikoimissa on alle 3 000 nimikettä.


Spotifyn tavoin Voddler vaatii pakollisen rekisteröinnin, joka ei valitettavasti ole vielä avoin kaikille, vaan mukaan pääsee vain kutsulla (Elisan ja Saunalahden asiakkaat voivat hakea oman kutsunsa täältä). Syyskuussa Voddler oli kerännyt jo yli 700 000 rekisteröitynyttä asiakasta Pohjoismaissa, joten palvelu kiinnostaa selvästi kuluttajia.

Voddlerin toiminta rahoitetaan maksullisella (24 tunnin vuokraus) sisällöllä ja ilmaisen sisällön yhteydessä näytettävillä mainoksilla. Maksullisen sisällön osalta hintahaitari on elokuvien sekä dokumenttien osalta 1,90-3,70 euron välissä ja TV-sarjojen jaksoista veloitetaan 0,90-2,70 euroa per jakso. Ilmaisen sisällön kohdalla näytetään alkuun 1-5 mainosta, jotka ovat ainakin Suomessa TV:stä tuttuja tuotemainoksia ja elokuvatrailereita. Lisäksi toiston pysäyttäessä näkyy ruudulla mahdollisesti joku mainosanimaatio.

Ilmaisen elokuvan alussa näkyvä mainos


Ilmaisen elokuvan pysäyttäessä näkyvä mainos

Voddlerin tekninen toteutus ja Voddler ohjelmana

Voddlerin käyttö aloitetaan rekisteröitymisellä, jonka jälkeen tietokoneelle asennetaan tarvittavat toisto- ja P2P-ohjelmat yhden asennusohjelman kautta. Tämän jälkeen suunnataan selain voddler.com-sivustolle, josta etsitään haluttu elokuva/TV-sarjan jakso, maksetaan ostos tarvittaessa ja sitten painetaan Play-nappia katselun aloittamiseksi.

Voddler-ohjelman asennusElokuvan valitseminen

Selaimien osalta tuettuina ovat Windowsin puolella Internet Explorer (vähintään 7-versio), Firefox (vähintään 3-versio) ja Chrome (vähintään 2-versio). Mac OS X:n kanssa toiminta taataan Safari- ja Firefox-selaimilla. Tietokoneesta pitää löytyä katselua varten kaksiytiminen suoritin ja noin 13 gigatavua vapaata levytilaa mahdollisia latauksia varten. Laajakaistan osalta tiedonsiirtonopeus pitäisi yltää ainakin 3,5 Mbps -lukemaan, mutta palvelussa varoitetaan erikseen etteivät 3G-yhteydet välttämättä tarjoa nopeudestaan huolimatta riittävän hyvää katseluelämystä.

Testilaitteena toimi Windows Vistalla varustettu tietokone (Intel Core 2 Duo E7300, 2 gigatavua RAM-muistia ja NVIDIA:n 9600 GT -näytönohjain) ja laajakaistana oli 8/1 Mbps ADSL. Tällä kokoonpanolla katselussa ei esiintynyt mitään ongelmia esim. kuvan nykimisen tai toiston pätkimisen osalta, joten palvelu on käyttökelpoinen myös hieman vanhemmilla tietokoneilla. Kelaaminen tiettyyn kohtaan ei tapahdu välittömästi, mutta yleensä kelausta ei tarvitse lainkaan, joten tästä ei normaalikäytössä ole haittaa.

Ainoat nipottamisen aiheet ohjelmiston osalta liittyvät palveluna toteutettuun P2P-ohjelmaan, joka käynnistyy oletuksena Windowsissa automaattisesti. Kyseisen palvelun tiedonsiirtonopeuksille ei voi myöskään asettaa rajoja, joten palvelu tulee usein suljettua, jotta se ei häiritse esim. verkkopelaamista.

P2P-ohjelman hallinta

Elokuvien etsiminen Voddler.comin kautta onnistuu kohtalaisen vaivattomasti, ja tarjolla on useita valmiita listauksia (esim. katsotuimmat elokuvat ja parhaat arvosanat saaneet elokuvat). Toistaiseksi vapaahaku ei tue muuta hakutapaa kuin varsinaisen nimikkeen käyttöä, joten esim. "Steven Seagal" -haku ei tuota haluttua lopputulosta. Suomalaisia käyttäjiä ajatellen toinen ongelma on lokalisoitujen nimien puuttuminen, joten esim. Aarteenmetsästäjä-sarjaa on osattava etsiä Relic Hunter -nimellä.Sopivan elokuvan rajaaminen

Suomenkieliset tekstitykset löytyvät onneksi useimmista nimikkeistä (tarjolla ovat myös ruotsi, tanska sekä norja) ja tekstitykset ovat toteutettu irtoteksteinä, eli ne saa tarvittaessa kokonaan pois ja myös niiden kokoa voi muuttaa. Tarjolla on myös muutama suomeksi puhuttu elokuva (esim. Toy Story 3), joiden tarjonta on luonnollisesti suunnattu pääasiassa lapsille ja nuorille.

Adoben Air-tekniikalla toteutetusta videoiden toisto-ohjelmasta ei löydy kovin monia asetuksia, joten esim. värisäädöt pitänee tehdä muilla keinoin. Toisto-ohjelman komentaminen onnistuu joko hiirellä tai näppäimistön pikanapeilla.

Toisto-ohjelman säädöt

Voddler.com pitää kirjaa omasta katseluhistoriasta, jonka voi halutessaan paljastaa muille palvelun käyttäjille. Katsomaansa sisältöä voi arvostella viiden tähden asteikolla ja lisäksi onnistuu omien arvosteluiden kirjoittaminen.

Ote omista katseluista


Katselun jälkeen esiin tuleva pikatähditys

Tarvittaessa muiden ihmisten katseluhistoriaa, soittolista ja suosituksia voi seurata Voddler.com-sivuston kautta.

VoddlerLeon suosikit


Maksuvaihtoehtoja ovat Suomessa luottokortit ja Voddler Ticket -kupongit, joista jälkimmäisiä voi tällä hetkellä saada ainoastaan palvelusta lahjana. Luottokorttien osalta maksaminen tapahtuu PayEx-palvelun kautta, joten esim. Visa Electronien pitäisi toimia. Ruotsissa ja Norjassa maksaminen onnistuu myös tekstiviestillä. Ruotsissa Bredbandsbolagetin asiakkaat voivat maksaa katselun lisäksi osana laajakaistalaskua, joten vastaavia maksutapoja saatetaan nähdä myöhemmin Suomessakin.

Maksuvaihtoehdot Suomessa

Jos videon katselu jää kesken syystä tai toisesta, osaa Voddler jatkaa toistoa samasta kohdasta. Mahdollisia ongelmia varten tarjolla on erillinen asiakastuki, ja omia kehitysehdotuksia voi tarvittaessa jättää erillisen foorumin kautta.

Kuvanlaadun osalta valikoima on hyvin vaihtelevaa. Joissain videoissa (yleensä 80- ja 90-luvun tuotannossa) lopputulos saattaa muistuttaa lomitusvirheineen VHS-nauhojen ankeutta, kun taas toisissa videoissa päästään digi-TV-lähetysten tasolle. Teräväpiirtosisältöä palvelussa ei ole tarjolla.

Toisto ikkunassa


Skaalautuminen 1920x1200-resoluutiolle


Tekstitysten sopivuus koko ruudun katseluunEdesmenneen Dennis Hopperin kasvot eivät näy parhaalla mahdollisella tavalla


Lomituksen poistamisen ei ole onnistunut

Alla vielä vertailukuvat Voddlerin ja Ylen digi-TV-lähetyksen välillä Hotelli Ruanda -elokuvan osalta

Voddler


Yle


Voddler


Yle

Valikoima

Voddlerin valikoima tuo mieleen pikkukylien ja -kaupunkien suurketjuihin kuulumattomat videovuokraamot. Tarjolla on tuttuja ja turvallisia hittielokuvia, B-luokan "klassikoita", aikuisviihdettä, täysin tuntemattomia teoksia sekä ongelmajätteeksi luokiteltavaa tavaraa. Maksullisen sisällön Top-listaa koristavat tutut uutuudet, kuten Iron Man 2, Sex and the City 2 (Sinkkuelämää 2) ja Sherlock Holmes. Ilmaisen elokuvapuolen osalta tarjolla ei ole kovin tuoreita hittejä, mutta menneiden vuosien menestyneistä elokuvista Voddlerista löytyvät mm. Hotel Rwanda (Hotelli Ruanda), Crash ja Traffic.


TV-sarjojen osalta Voddler tarjoaa mm. Housea, The Officea ja Heroesia, mutta valitettavasti valikoimissa on lähinnä alkupään kausia, joten Voddler ei kilpaile tältä osin paikallisten TV-kanavien kanssa. Listoilta löytyy kuitenkin useita Suomessa esittämättömiä sarjoja, joten uutta katsottavaa kyllä löytyy.

Dokumenttien osalta tarjonta on myös heikonlaista, ja suurelle yleisölle tunnetuimmat teokset lienevät Fahrenheit 9/11, The Yes Men ja Where in the World Is Osama Bin Laden? (Missä luuraa Osama bin Laden?). Dokumenttien osalta tarjonta nojaa pitkälti ilmaiseen sisältöön, ja maksullisia dokumentteja on tarjolla vain muutamia.

Yhteenveto

Nykyisellään Voddler ei ole maailmaa mullistava palvelu sisältönsä tai toteutuksensa osalta, mutta se on riittävän hyvällä tasolla, jotta sitä viitsii käyttää. Eniten harmia aiheuttaa hieman nihkeä tarjonta, jonka kasvaminen lienee Voddleria enemmän riippuvainen elokuvastudioiden ja TV-jättien yhteistyöhengestä.

Oman Voddler-toivelistan kärjestä löytyvät kattavamman sisällön lisäksi teräväpiirtovideot sekä erilaiset pakettitarjoukset useamman elokuvan kokonaisuuksista tai mahdollisuus kuukausimaksullisen palvelun käyttöön.

Tietokoneiden ohella Voddler olisi mukava nähdä pelikonsoleilla ja mediasoittimilla, jolloin elokuvien katselu olohuoneesta käsin helpottuisi. Myös muiden maksuvaihtoehtojen rantautuminen Suomeen helpottaisi maksullisen sisällön katselua.

Koska Voddlerin mainosrahoitteisen sisällön katselu ei maksa rahaa, kannattaa palveluun tutustua rohkeasti. Allekirjoittanut jakaa kymmenelle ensimmäiselle "Mulle Voddler" -tekstin kommenttiinsa lisäävälle Voddler Inviten, joten nopeimmat katselevat ja hitaimmat eivät (kutsun saaneisiin otettu yhteyttä yksityisviestillä).

26 KOMMENTTIA

pablodiablo1/26

Kuulostaa hyvälle vaikkei näytäkään siltä :P
"Mulle Voddler"

nwind2/26

"Mulle Voddler" :) tarkasti kopsattuna uutisoijan tekstistä :)

Tcav3/26

Ei vitsi, sen kerran kun ehtii saamaan jotain ilmaseks, niin omistaa sen jo. Tässä tapauksessa tuo Voddler-kutsu. :D

Eilen rekisteröidyin Saunalahden asiakkaana tuonne ja testasin tuota "Lord of War" -leffaa, joka pyöri hyvin mielestäni. Mainoksia alussa vähemmän kuin esim. vuokra-DVD:n alussa. Itsekin kaipailisin tuota teräväpiirtojuttua.

Ondekoza4/26

"Mulle Voddler", kiitos

qq_tiger5/26

"Mulle Voddler"

fLr- (vahvistamaton)6/26

"Mulle Voddler"

Sandels127/26

"Mulle Voddler" yeeeaaahhhh

skosunen8/26

"Mulle Voddler"

Tesno9/26

mulle vodler

skosunen10/26

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti skosunen:

"Mulle Voddler"

Pahoitteluni, sainkin Saunalahden kautta tunnuksen, joten en tarvitsekaan inviteä.

derkation11/26

Mulle Voddler

maxu12/26

Mulle Voddler

-Tommi

GoaLitiuM13/26

"Mulle Voddler"

marko250214/26

Mul olis myös muutama kutsu jäljellä, jos joku vielä tarttee?

Arthetzki15/26

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti marko2502:

Mul olis myös muutama kutsu jäljellä, jos joku vielä tarttee?

jos viitsisit tänne lähettää yhden...

remix16/26

Voddler-tili on ollut hyvän aikaa ja kaksi elokuvaa olen viitsinyt katsoa.

Vaikuttaa ihan hyvältä palvelulta, mutta kun kotikoneista löytyy vaan Linuxia, niin menee vaikeaksi. 32-bit Ubuntuun löytyy asennusohjeet missä käytetään Wineä Voddler clientin ajamiseen, mutta ajetaan videot näyttävää Adobe Airia natiivisti. Tosin rautapurkua ei taida Linuxille vielä löytyä Airista.

64-bittisellä Debianilla en ole hommassa onnistunut. Virtualbox-XP:ssä Voddler pelaa, mutta video tökkii liikaa. Mainokset vielä pyörii, mutta itse filmit tökkivät, ilmeisesti salauksesta johtuen.

Sitä P2P-ohjelmaa ei ole muuten mikään pakko ajaa palveluna. Palvelun voi disabloida ja käynnistää ohjelman ihan normaalisti. Laittaa vaikka pikakuvakkeen työpöydälle.

Mutta ei tuo niin paljoa kaistaa vie, etteikö sitä voisi pitää päällä. Voi palvelun käyttö vaikeutua, jos kukaan ei jaa filmejä.

Thor199317/26

Kyllähän se invite kelpais jos joltain löytys ;)

ohto9618/26

mulle voddler
Jos vielä olisi :)

trooper7819/26

Mulle ei Voddleria!!!

...katson mieluummin elokuvat DVD/BD kiekoilta.

himpo20/26

Mulle ei Vodleria!!!

Maksullisia palveluita ei tueta eikä käytetä.

No ehkä sitten kun tarjolle tulee palvelu jossa 5€ kuukausimaksulla saa elokuvat samaanaikaan BluRay julkaisun kanssa 1080p laadulla ja TV-sarjat 5 tuntia ensiesityksen jälkeen 720p laadulla, voin tuon summan maksaa.

Vaikka eipä tuokaan palvelu pystyisi vielä kilpailemaan .torrenttien kanssa kun sieltä saa myös musan ja pelit samaan hintaan.

ExogenBoy21/26

Korostaisin vieä tuota VoddlerNetin negatiivista vaikutusta netin toimivuuden -- mulla vetää parissa päivässä 24/1-yhteyden täydellisesti tilttiin jos jää epähuomiossa pyörimään taustalle.

yussef22/26

Hyvä artikkeli, mutta paria makuasiaa voisin kommentoida omasta näkökulmastani.

Lainaus:

Kuvanlaadun osalta valikoima on hyvin vaihtelevaa. Joissain videoissa (yleensä 80- ja 90-luvun tuotannossa) lopputulos saattaa muistuttaa lomitusvirheineen VHS-nauhojen ankeutta, kun taas toisissa videoissa päästään digi-TV-lähetysten tasolle. Teräväpiirtosisältöä palvelussa ei ole tarjolla.

Oma mielipiteeni Voddlerin kuvanlaadusta on hieman toisenlainen. Lomitusvirheitä en elokuvia katsellessani ole havainnut, tosin kovin vanhaa tuotantoa en ole silmäillyt (n.95->) Kuvanlaadussa on toki jonkin verran eroja, mutta pääosin sanoisin laadun kohinanpoistoineen yltävän hieman dvd-tason yläpuolelle. Kohinanpoistoa lukuunottamatta uusimman materiaalin taso lienee aika lailla verrannollinen dvd:n kanssa.

Muita kommentteja:

- Toteutus verkkosivun kautta ok, mutta...
- verkkosivu/nykyinen Voddler-ohjelma ei anna mahdollisuutta kaukosäätimen käyttöön. Vanha ohjelma toimi hyvin peruskaukosäätimillä.
- Taustalle avautuva client tosiaan syö ajoittain liikaa kaistaa. Näppituntumalta sanoisin, että tässä ollaan menty parempaan suuntaan.
- Ilmaista materiaalia on ihan kiva määrä ja sieltä löytyy melko paljon melko uutta katsottavaa, mutta..
- pääosa ilmaismateriaalista on todellakin lähinnä ongelmajätteeksi luokiteltavaa 50-luvun kamaa.
- Jopa 90-luvun elokuvat ovat tällä hetkellä suurelta osin maksun takana.
- Sivuston kautta voi selata myös pelkästään ilmaiselokuvia, valitettavasti 50-luvun materiaalia ei tällä hetkellä saa suodatettua kuitenkaan pois.

Tesno23/26

Oma amd-minimiprossuni tukehtuu toistoon, kuva pätkii juuri sen verran, ettei oikein viitsi katsoa.

Croft24/26

Mainiota Voddler, nimittäin enää en onnistu saamaan Voddleria toimimaan ollenkaan, uusimmassa 3-versiossa Avira AntiVir hälyttää Voddler.exe-tiedostosta, epäilyttävää mutta annoin sivuuttaa tuon kun vielä vähän luotan Voddleriin, en silti saa toimimaan Voddleria, sivustolla klikattua Play-painiketta ilmoittaa vain että "lataa ohjelma". Testisivukaan jossa testataan ohjelman asennus ja yhteys ei suostu toimimaan kunnolla. Uudessa versiossahan (3) piti tuoda suorituskykyparannuksia ja muuta pienempää parannusta, mutta tilalle tulikin toimimattomuutta kaikella tapaa ja virustorjuntaohjelmiston hälytys, ei noin, ei noin Voddler. Kaiken lisäksi alusta asti on häirinnyt VoddlerNet-osan pakollinen käynnistäminen taustalle pyörimään vaikka ei Voddleria käyttäisikään, jouduin laittamaan sen käynnistymään manuaalisesti kun vielä Voddler toimi...

Invitet jaossa!: Mikäli sinä haluat koittaa onneasi palvelun kanssa niin laita yksityisviestiä, tarvitsen nimen ja sähköpostin jotta voin lähettää kutsun, vielä on kutsuja jäljellä! ;)

xbkrypt0n25/26

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Croft:

Mainiota Voddler, nimittäin enää en onnistu saamaan Voddleria toimimaan ollenkaan, uusimmassa 3-versiossa Avira AntiVir hälyttää Voddler.exe-tiedostosta, epäilyttävää mutta annoin sivuuttaa tuon kun vielä vähän luotan Voddleriin, en silti saa toimimaan Voddleria, sivustolla klikattua Play-painiketta ilmoittaa vain että "lataa ohjelma". Testisivukaan jossa testataan ohjelman asennus ja yhteys ei suostu toimimaan kunnolla. Uudessa versiossahan (3) piti tuoda suorituskykyparannuksia ja muuta pienempää parannusta, mutta tilalle tulikin toimimattomuutta kaikella tapaa ja virustorjuntaohjelmiston hälytys, ei noin, ei noin Voddler. Kaiken lisäksi alusta asti on häirinnyt VoddlerNet-osan pakollinen käynnistäminen taustalle pyörimään vaikka ei Voddleria käyttäisikään, jouduin laittamaan sen käynnistymään manuaalisesti kun vielä Voddler toimi...

Ei toimi täälläkään... lainkaan. v3 installerikin kusee rankasti kun ei tunnista 64-bittistä käyttistä ja 32-bittisenä softana kuvittelee asentuvansa %ProgramFiles% kansioon, kun x64 -käyttöjärjestelmässä asentuu %ProgramFiles(x86)%. Kannattaa pysyä tästä softasta ja koko palvelusta niin kaukana kuin vain suinkin mahdollista. Sotkee myös Adobe AIR toiminnan totaalisesti eikä tule kuntoon vaikka poistat tämän p-kasan koneeltasi. Vaatii rekisterimuokkauksia ja Adobe AIR pitää asentaa kokonaan uusiksi.

Urgosera26/26

Kutsuja??? saisko jostai?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT