AfterDawn logo

Testissä DRM-vapaa The Ground -nettimusiikkikauppa

Kaarlo Räihä Kaarlo Räihä
27 kommenttia

Suomessa toimivat nettimusiikkikaupat ovat pitkään myyneet pääsääntöisesti ainoastaan DRM-suojattuja kappaleita, mutta tänään avattu The Ground yrittää nyt murtaa DRM-muuria myymällä kuluttajille musiikkia DRM-vapaina MP3-kappaleina.

Kaupasta ei valitettavasti löydy vielä kaikkien suurten levy-yhtiöiden tuotantoa, mutta kaupan valikoimista löytyy kattavasti sekä ulkomaista että kotimaista tuotantoa. MP3:na itselleen voi ostaa mm. Apulannan, CMX:n, Coldplayn, Lapkon, Massive Attackin, Megadethin, Mokoman, Norah Jonesin, Paula Koivuniemen, Radioheadin, Sinead O'Connorin ja Timbalandin tuotantoa.

Tunnetumpien nimien lisäksi tarjonnasta löytyy hieman tuntemattomampia nimiä ja tämän lisäksi itsenäiset artistit ja bändit voivat myydä omaa tuotantoaan nettikaupan kautta.


Kaupan hinnasto on varsin vaihteleva ja esim. yksittäisten kappaleiden hinnat vaihtelevat pääsääntöisesti 1,00-1,35 euron välillä. Albumeiden hinnat alkavat EP-julkaisujen kohdalla muutamasta eurosta ja normaalien pitkäsoittojen yleisin hinta on noin 10 euroa. Valikoimista löytyy kuitenkin hintavampiakin julkaisuja, kuten Megadethin 68 musiikkikappaletta sisältävä Warchest-kokoelma, jolla hintaa on 39,95 euroa. Kaikkia kappaleita ei voi ostaa yksittäisinä, vaan tiettyjen julkaisujen kohdalla ainoa vaihtoehto on koko albumin ostaminen.

Maksutapoina kelpaavat Visa-, Visa Electron- ja Mastercard-kortit sekä Nordean, Sammon, Osuuspankin ja Aktian verkkomaksut. Mahdollisesta matkapuhelimella maksamisesta tai erillisistä latausseteleistä ei ainakaan toistaiseksi ole mainintaa. Maksun jälkeen kappaleet voi ladata itselleen seitsemän päivän ajan, jonka jälkeen kappale täytyy ostaa uudelleen. Tämän takia ostetut kappaleet kannattaa varmuuskopioida ostamisen jälkeen.

Musiikki myydään kuluttajille MP3-tiedostoina, ja suurin osa (99%) musiikista on saatavilla 320 kbps 44.1kHz stereo -muodossa. Tällä hetkellä kbps-lukema ei näy suoraan kauppasivuilla, mutta ominaisuus on tarkoitus lisätä kauppaan myöhemmin. Ostetut tiedostot saa ladattua suoraan MP3-tiedostoina tai vaihtoehtoisesti ZIP-paketteina, joka on varsinkin kokonaisia levyjä ladatessa mukava ominaisuus. MP3-tiedostojen ohella kaupasta voi tilata CD- ja vinyylilevyjä kotiin, joten kyseessä ei ole pelkkä latauspalvelu.

Ja sitten itse testin pariin. Palveluun rekisteröinti sujui ongelmitta (nimeä tai osoitetta ei ole pakko antaa ostoksien tekemistä varten, sähköpostiosoite ja lempinimi riittävät) ja rekisteröitymisen yhteydessä kaikki asiakkaat saavat 30 pistettä, joita palvelun käyttäjät voivat antaa artisteille/bändeille. Korkeampi pistemäärä takaa artistille/bändille paremman näkyvyyden hakutuloksissa. Jokainen kauppaan käytetty euroa tuo asiakkaalle 10 pistettä, joita voi jaella sitten lempituotannon tekijöille. Asiakkaiden tekemien arvioiden lisäksi sivuilta löytyy mm. nyt.fi-, noise.fi- ja Soundi-julkaisujen tekemiä arvioita levyistä, joten kriitikoiden ja tavallisten tallaajien näkemykset on helppo tutkia ennen ostopäätöksen tekemistä.


Kappaleita ei tarvitse ostaa pelkkien arvosteluiden perusteella, vaan kappaleiden ennakkokuuntelu onnistuu Flash-pohjaisen mediasoittimen avulla. Lisäksi lähes kaikista bändeistä ja artisteista löytyy kattavaa Wikipediasta lainattua suomenkielistä tietoa ja linkit mm. YouTubeen ja aktin kotisivulle.

Testiostoksen kohteeksi valitsin Violet Hill (Album Version) -kappaleen Coldplayn uudelta Viva La Vida Or Death And All His Friends -albumilta. Kappale ilmaantui ostoskoriin, jonka jälkeen suuntasin kassalle ja valitsin maksuvaihtoehdoksi verkkomaksun. Tämän jälkeen näytetään tilausvahvistus, jonka kautta päästään myös maksamaan ostokset verkkopankin kautta. Maksamisen jälkeen selain ohjautuu takaisin verkkokauppaan, josta ostetun kappaleen sai ladattua 1 mbps laajakaistan maksiminopeudella. Latauksiin pääsee käsiksi myös Oma tilini -sivun kautta, josta ostetut kappaleet voi ladata myös uudelleen seitsemän päivän ajan.

Tietokoneen kiintolevylle siirtynyt kappale oli 320 kbps 44.1kHz stereo -muodossa ja pakkaus oli suoritettu LAME-ohjelman 3.97-versiolla. Kappaleen tiedot löytyivät ID3v2 -tagista, johon oli tosin listattu ainoastaan kappaleen nimi ja sen esittäjä. Pienen heksaeditoinnin jälkeen selvisi, ettei maksajan tietoja ole tallennettu ainakaan tekstimuodossa ostettuihin kappaleisiin, joten mahdollinen vesileimaus on suoritettu toisella tavalla.

The Ground on kokonaisuutena erinomaisesti toimiva latauskauppa, jota ainakin henkilökohtaisesti voin suositella kaikille suomalaisille. Toivottavasti myös muut levy-yhtiöt lisäävät tarjontaansa pian The Groundin valikoimiin, jotta DRM-vapaista kappaleista pääsisi nauttimaan laajemman tarjonnan voimin.

27 KOMMENTTIA

Boppex1/27

Voi herranjumala että on hyvä paikka! Vieläkun saisi tilille rahaa niin voisi ostaakkin.. Tuolta löytyi heti ensimmäisellä yrittämällä 5 levyä joita en ole ikinä nähnyt oikeissa levykaupoissa. Hinnat alemmat, kuin normaaleissa kaupoissa, ainakin katsomilleni levyille ja jos DRM-suojaus ei ole pilaamassa jatkossa polttomahdollisuuksia, niin tässähän voisi alkaa vaikka rikolliseksi ja polttaa omaan käyttöön nuo levyt.

E: mutta tosiaan kuten uutisessa jo sanottiin, ei kaikkia suosituimpia artisteja näyttäisi löytyvän. (onneksi en tykkää pop-musiikista :)

trevil2/27

vaikuttais ihan hyvältä noin informatiivisesti mutta cd:tä ostelevana kilpailutan toki hinnan ja toimitusajan kautta paikan. meneehän tuo suoraan esimerkiksi cdonin ohi kotimaisena firmana mun listassa.

Waefort3/27

Hieno paikka tuo on ja toimii mainiosti kaikki jota kerkesin testata.
Ainoa bändi jonka puuttuminen harmitti oli DT, mutta kyllähän se nosti mieltä että Jethro Tull:ia pystyy lataamaan suomalaisesta nettikaupasta.

pseDe4/27

Voishan tuolta jotain ostaa. Hinnat näyttää ihan siedettäviltä.

KarmiaGb5/27

Kävin katsastamassa sivut ja valikoimaa pikkasen. Ihan hyvältä vaikuttaa, vaikka omia tämän hetken suosikkiartisteja, Imogen Heapia ja Elsianea, ei valikoimasta löydykään.

Hinnat ovat kilpailukykyiset, mikä on ehdoton plussa. Näyteplayer toimii ongelmitta.

Ja Boppex, eikös noista biiseistä nyt saa tehdä varmuuskopiot omaan käyttöön? Windows kun on mitä on ei huvita menettää ostettua dataa jos käyttis sekoaa (nimim. kokemusta valitettavasti on).

Ahx16/27

Laitan nyt tänne kun The Groundin edustaja käy kuitenkin nämäkin lukemassa. Muutaman bugin sivuilta nopealla testauksella löysin. Käytössäni on Operan uusin versio, jolla sivua ei varmastikkaan ole testattu?

Kielivalinta on operalla näkyvissä, joka ei ole tarkoituksella, kun engalnninkielisellä puoli on vielä täynnä bugeja. Opera ei näköjään tuo monirivisiä kommentteja, joilla ko valinta on yritetty piilottaa.

Toinen bugi on näytä ostoskori, joka ei vain toimi operalla. Tai toimiihan se semisti, mutta ei niin kuin tarkoitettu.

Muuten hyvä kauppa ja hinnatkin inhimilliset, mutta mielummin kyllä useimmiten noilla hinnoilla CD:n ostan edelleen.

vese7/27

Harmi kun Machinae Supremacy löyty vaan nimenä. No ehkä jossain vaiheessa..

CodecDude8/27

Hienoa! Tästä se lähtee, pitääpä tarkistaa tarjonta tarkemmin. Biisitkin ihan kuunneltavalla bitratella drm vapauden lisäksi. =)

Hinnat kun vielä laskisivat siihen max 1e per kappale niin avot, vaan kyllähän noillakin hinnoilla jo ostaa. :)

OneMember9/27

Ei vaikuta pahalta ollenkaan...

pussipiru10/27

Jep, varsin mukava alku. Ei siinä mitää mittään. Ihan siistin oloiset sivut. Tarjonta on toki vielä vähäistä. Esim idols-kamaan en törmännyt. Hieman yllätyin kun löysin Hip Hop-kategoriaa selatessa John Mayalliin
http://www.theground.com/catalog/genre.p...id=47&start=110
Levyä klikatessa kategoria kyllä vaihtui rockimpaan.

Suomi-Rap-kategoriasta ei löytynyt yhtään artistia mutta Hip-Hop kategoriassa sentään löytyi Raimssia, jne.

Artisti / Levy -tiedot olivat puuttellisia. Joutuu erikseen hakemaan esim. discogs.com -palvelusta tai vastaavasta levytiedot.

Ostoksia en testannut vielä. Olen ehtinyt tottumaan Beatportin PayPal-tukeen =D

Selain: Flock 1.2.4 (Windows)

P.S. Näitä kauppoja ja tarjontaa tarvitaan lisää!!

rkan11/27

Perkele että meni kauan!!

Bluekkis12/27

Omalta kohdaltani ei näytä ground kovin hyvältä. Koitin etsiä sieltä muutamia artisteja joita omalta playlistiltä löytyy ja ainut joka löytyi oli Air

No sen kait saa kun musiikkimaku on varsin marginaalinen (house, ambient, drone, groove, j-pop, j-rock, yms.). Mutta eipä tuo 10e levyltä ole mikään paha joten varmaan voisi ainakin noi ostaa. Vielä vain kaipisi enemmän valikoimaa, erityisesti sellaista mitä on suomenmaalta muutenkin vaikea löytää.

Onzu13/27

Rekisteröidyin tonne Groundiin ja ostin sieltä MP3-muodossa Stam1nan uusimman pitkäsoiton. Melko lailla hyvänlaatuiselta kuulostaa eikä mitään DRM-paskaa tai vesileiman kaltaista. Lataaminenkin sujui nopeahkosti.
Mitä tulee kaupan tarjontaan, löytyy melko lailla suosittuja artisteja ja yhtyeitä ja ehkä hiukka vähemmän suosittuja, muttei silti kaikkia suosituimpia löydy, minkä koen miinuksena muuten hyvään tarjontaan.
Hinnat taas vaikuttavat halvemmilta jos vertaa DRM-paskoja käyttäviin kauppoihin. Suomessa on ollut tilausta tämän kaltaisille nettikaupoille kun useimmiten ollaan täälläkin valiteltu suojauksia käyttävistä kaupoista. Ehkä tulevaisuudessa tulen jotain ostamaan The Groundista.

xenico14/27

Hyvin pelitti tuo kauppa. Valikoimaa ei löytynyt ihan kaikilta osilta, mutta ihan hyvä oli. Tosin se ärsytti suunnattomasti, ettei kaikista biiseistä voinut kuunnella sitä pientä pätkää.

rkan15/27

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti xenico:

Hyvin pelitti tuo kauppa. Valikoimaa ei löytynyt ihan kaikilta osilta, mutta ihan hyvä oli. Tosin se ärsytti suunnattomasti, ettei kaikista biiseistä voinut kuunnella sitä pientä pätkää.

Youtube on tuota varten!

downhouse16/27

Ostin yhden levyn MP3:na Visalla ja homma sujui nopeasti ja helposti kunnes pääsin klikkaamaan linkkiä josta pystyisin lataamaan ZIP-tiedoston. Linkkiä klikkaamalla päädyn kuitenkin tyhjälle sivulle eikä lataus käynnisty, sama tapahtuu sekä Firefox 3.0.1:llä että IE 7.0:lla. Eli pieni varoituksen sana. Lienee syytä kirjoitella postia kaupan tukeen.

ramiselin17/27

Nopeasti selattuna en löytänyt useitakaan itseäni kiinnostavia artisteja (B'z, Israel Kamakawiwo'ole, Jake Shimabukuro, Karsten Troyke, Pauline Croze), mutta ei tuo valikoima täysin toivoton ole.

Ikävää, jos kappaleiden tietoihin on listattu vain nimi ja artisti. Ainakin kansikuva, vuosiluku, albumin nimi, raidan numero ja tyylilaji pitäisi olla valmiina.

uggeli18/27

Itselläkin oli tarkoitus ostaa ihan tukemisen vuoksi yksi levy mp3:na, mutta ei sitten tullutkaan ostettua. Syynä puhtaasti se, että kaikkia levyjä ei mp3 muodossa ole, ja kyllä itse haluaisin ostaa tukeaksenikin sellaisen levyn, jonka muutoinkin voisin kuvitella ostavani, ja joka muutoin kaupasta löytyy...

Sivuilla sanotaan: "Kaikki digitaalinen musiikkimme myydään korkealaatuisina ja täysin kopiosuojaamattomina MP3-tiedostoina.", joten oletinkin että CD-levyt olisivat kaikki myös mp3:na, sillä onhan CD:n sisältä digitaalista. :) Eihän se CD levykään olisi kalliiksi tullut, ja itsekin ämpärit saisi tehtyä.. Mutta tällöin ei olisi niin vahvasti tilastossa piikkinä näille drm musakaupoille, kun myyntilukuja vertaillaan.

vempula19/27

Teknisesti ainakin äärettömän hyvä palvelu, kunhan vielä tagit tulevat kuntoon niin kaikki on hyvin. Valikoima voisi kuitenkin olla parempi, mutta siihen varmasti tulee muutosta..

Melkein offtopic: Giganttikin on alottanut DRM vapaan musiikin myynnin; http://musiikki.gigantti.fi .. Mutta laatu on 128-196 kbps :(

apeisa20/27

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti vempula:

Teknisesti ainakin äärettömän hyvä palvelu, kunhan vielä tagit tulevat kuntoon niin kaikki on hyvin. Valikoima voisi kuitenkin olla parempi, mutta siihen varmasti tulee muutosta...

Kiitokset kaikille kommenteista. Sivustossa on vielä paljolti hiottavaa, mutta hyvinkin tyytyväisiä me kokonaisuuteen ollaan. Eniten kulmia löytyy genretyksen, tagituksen ja wikipedia-integraation osalta. Tekniikka sen sijaan pelittää melkoisen hyvin. Viikonlopun aikana tilauksia tuli varsin mukavasti, ja epäonnisia oli pari satunnaista. Näissäkin ongelmat olivat vanhoja, ja sekoiluja meidän omissa rippauksissa. Saitti tuntuu toimivan nopeasti, eikä palvelu hidastellut edes pahimpaan avajaisruuhkaan.

Operalla tosiaan oli kielilinkit pari päivää avoinna, ja lisäksi suurin osa sivuston javascriptistä ei Operalla tunnu toimivan. Tutkaillaan ja korjaillaan. Enkunkielinen saitti saadaan lähipäivinä auki.

Seuraavia ominaisuuksia on ainakin luvassa piakkoin:
-Filtterit, joilla saa kaupasta cd-tuotteet piiloon (tai vastaavasti mp3-tuotteet)
-Selaa kaikkia toiminto selkeämmäksi siten, että se listaa vain artistit, ja klikkaamalla näyttää nopeasti artistin levyt hintoineen
-Bitrate näkyviin tuotteen kohdalle

Ja valikoimasta: käymme parhaillaan neuvotteluita kaikkien isojen levy-yhtiöiden kanssa. Kahden osalta näyttää oikein hyvältä, ja toivon todella, että saadaan lisää DRM-vapaata ja hyvällä bitratella varustettua musiikkia tarjolle vielä tämän vuoden puolella.

Indiemusaa meille tulee jatkuvasti lisää, sillä sen lisääminen on tehty bändeille/pienlevy-yhtiöille helpoksi: http://www.theground.com/catalog/backstage.php

digitalb21/27

Pitäähän sitä spämmätä tuttavallisesti että omaa tekemää musaa löytyy kans tuolta.
Tuo albumigrafiikka on ärsyttävän pikselöitynyttä. Laitoin The Groundille uudet grafiikat mutta varmasti nyt niin hoppu että voi kestää ennenkuin sen saa päivitettyä.

Digital Beat - Breathing

http://www.theground.com/catalog/artist.php?manufacturers_id=1673

Finnlux Tuna - Futurtablism

http://www.theground.com/catalog/artist.php?manufacturers_id=381

JamPS22/27

Vielä olisi parannettavaa, nimittäin voisi tarjota haluaville häviöttömässä pakkausmuodossa olevia kappaleita.

digitalb23/27

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti JamPS:

Vielä olisi parannettavaa, nimittäin voisi tarjota haluaville häviöttömässä pakkausmuodossa olevia kappaleita.


Tarkoitat ilmeisesti FLAC-formaattia ;)

apeisa24/27

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti JamPS:

Vielä olisi parannettavaa, nimittäin voisi tarjota haluaville häviöttömässä pakkausmuodossa olevia kappaleita.

Suunnitelmissa on, mutta valitettavasti nykyiset sopimukset eivät moista salli. Suuret levy-yhtiöt eivät taida myydä missään palvelussa ladattavaa musiikkia häviöttömänä?

Pyrimme kuitenkin piakkoin saamaan pienlevy-yhtiöille ja yksittäisille bändeille mahdollisuuden musiikin myyntin FLACina.

digitalb25/27

Hyvä idea. Olen joskus enkoodannut biisejä flac-formaattiin.
Sillä saa audion hyvälaatuisena hieman wav-formaattia pienempään tilaan ja pakkaa hyvin vaikka keskimäärin ehkä
biisit ovat tiedostokooltaan hieman mp3-kappaleita isompia.

http://flac.sourceforge.net/index.html

JamPS26/27

Hyvä juttu :)
Oletteko tietoisia www.beatport.com palvelusta?
Ainakin elektronisen musiikin puolella ilmeisen isoja levy-yhtiöitä tuntuu tuolla olevan, en tosin tiedä saako aivan kaiken musiikin flac-muodossa.

Mikä niiden levy-yhtiöiden ongelma oikein on, kun cd-levyjä kuitenkin myyvät? Joista on todella helppo sitten itse tehdä flac-muotoisia omalle koneelle(ja mahdollisuus kappaleiden verkkoon päätymiseen jonkun perheen koneelta suuri).

pNEYTcjrZOxfZ (vahvistamaton)27/27

ThereÂ’s a seerct about your post. ICTYBTIHTKY

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT