*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

EU:n piilossa pitämä tutkimus paljasti ettei piratismi vahingoittanut myyntiä

Kirjoittaja Matti Vähäkainu (Google+) @ 22.9.2017 19:46 Kommentteja (3)

EU:n piilossa pitämä tutkimus paljasti ettei piratismi vahingoittanut myyntiä Piratismia on pidetty valtaisana ongelmana useiden media-alojen etujärjestöjen toimesta vuosikausia. Perinteisemmän piratismin ohella esimerkiksi Spotify ja YouTube ovat saaneet oman osansa loasta.
Lobbaus onkin mennyt monen maan hallituksessa läpi, vaikka varsinaista tutkimustietoa on ollut vähän. Tietysti hallitusten tavoin EU:llakin on oma agendansa markkina-alueen sääntelyssä, johon saumaan piratismipeikkoa viljelevät ovat tietysti myös iskeneet.

Sitä varten EU:ssa päätettiin rahoittaa tutkimus vuonna 2013, jolla pyrittiin selvittämään piratismin vaikutuksia myyntiin. Yli 300-sivuinen ja 360 000 euron tutkimus ei kuitenkaan koskaan löytänyt tietään suuremman yleisön käsiin.

2014 tammikuussa aloitetun hollantilaisfirma Ecorysin tutkimus valmistui 2015 toukokuussa, mutta sitä ei koskaan julkaistu EU:n toimesta. Tämä lienee johtuu siitä, että tutkimus ei löytänyt piratismin haittavaikutuksia EU:n haluamalla tavalla.

Asian toi julkisuuteen EU-parlamentin jäsen Julia Reda, joka edustaa Saksan Piraattipuoluetta, omassa blogissaan. Reda pyysi tietoja tutkimuksesta virallista tietä EU:n tiedonvapauslain puitteissa, mutta sekin jumitti komissiossa pariin otteeseen.

Tutkimuksen mukaan kassamagneettielokuvat olivat ainoa osa-alue, joka menetti myyntiä piratismin seurauksena, siinä vaikutus oli noin 4 prosenttia. Tämä olikin ainoa pala tutkimuksesta, jota käytettiin julkisesti Unionin rahoittamissa papereissa, kertoo eurooppalaisten digitaalisia oikeuksia ajava EDRi. EDRin mukaan tutkimus piilotettiin tahallaan ja ainoastaan julkaistiin Julia Redan pyynnön jälkeen, kun oli selvää, että asia tulee julki.

Kaikilla muilla osa-alueilla, mukaanlukien kirjat, elokuvat, pelit ja musiikki, negatiivisia vaikutuksia ei löydetty. Itseasiassa pelien osalta pystyttiin näyttämään, että piratismilla voi olla jopa positiivisia vaikutuksia myyntiin.

EU:ssa on ehdotettu mm. palveluntarjoajien pakottamista sisällöntarkkailuun ja -suodattamiseen. Luonnollisesti, jos tutkimuksessa selviää, että piratismin vaikutukset ovat pieniä, olemattomia, tai jopa positiivisia, niin esimerkiksi verkkoliikenteen sääntelyä on vaikea ajaa läpi.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

122.9.2017 22:20

Tuota noin.. En nyt ole itse vielä ehtinyt perehtymään kyseiseen tutkimukseen, mutta jo tässä vaiheessa voin sanoa että sekä Julia Reda että Afterdawn kertovat tästä aiheesta harhaanjohtavasti. Reda kirjoittaa blogissaan boldatulla tekstillä "ei ole löydetty todisteita, siitä, että tekijänoikeusrikkomukset vaikuttavat myyntiin". Vaikka kyseinen tutkimus ei löytäisikään todisteita tietyn teorian tueksi, on väärin antaa lukijalle mielikuva, että tämä implikoisi todisteiden puuttumista ylipäätänsä. Eivät kaikki tutkimukset aina onnistu löytämään todisteita; se on täysin normaalia. Tässä kohtaa pitää pureutua metodologiaan, mitä kumpikaan (ei Reda eikä Afterdawn) tee. Afterdawn sortui myös siihen, että väittää tutkimuksen "paljastaneen" jotain. Toki ymmärrän, ettei toimittajilla ole aikaa perehtyä kunnolla tutkimuksiin, mutta empatiaa poliitikkoja kohtaan on vähemmän.

Odotan innolla, että saisin tilaisuuden lukea tutkimusta kunnolla, mutta tässä vaiheessa haluaisin vain vähän peräänkuuluutta hieman akateemisempaa otetta tutkimustulosten uutisointiin.

Siihen, että onko tutkimusta salattu ym. en ota kantaa, kun en tunne käytäntöjä EU:n tutkimusten julkaisujen suhteen.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.9.2017 @ 22:20

222.9.2017 23:53

@Pheonix, Olen samoilla linjoilla, että uutisen sävy on jonkin verran harhaanjohtava itsessään. However, jos oletetaan EDRi:n olevan oikeissa että vain hyvin rajoitettu osa tutkimuksesta on tuotu julkisuuteen kertoo tämä tutkimuksen tilaajan intresseistä. Se mikä tässä uutisessa on "paljastus" on se että EU tilasi tutkimuksen, mutta koska kokonaisuus ei tukenut haluttua kantaa "he" päättivät käyttää tutkimuksesta vain sen osan joka tuki. Tämä on vähintäänkin harhaanjohtavaa.

Itselleni mielenkiintoisin asia tässä on että all-in-all suhteellisen neutraalin tahon ( verrattuna MPAA/etc ja EFF/etc ääripäihin ) rahoittama tutkimus antaa osviittaa siitä kumman ääripään suuntaan voisi liikkua. Tosin kuten sanoit tämän on vain yksi tutkimus. Minua tosin vähän hiertää lausuntosi todisteista. Toki se on itsessään aivan totta, mutta jos tuolle linjalle lähdetään niin silloin EU "ei olisi saanut" käyttää vain osaa tutkimuksesta, joko tutkimus "hyväksytään" kokonaisuudessaan tai ei ollenkaan. Moreover jälkimainingeista jää maku suuhun, että insentiivi oli löytää piratismista haittoja. Kuvittelisin ainakin tämän antavan jotain arvoa "löytyneelle tulokselle". Jos EEF/etc tutkii ja ei löydä tai MPAA/RIAA/etc tutkii ja löytää ni ei ole vaikea kuvitella heidän jossain määrin lukeneen tuloksia tietyssä valossa. Jos jompikumpi "osapuoli" julkaisisi vastakkaiseen tulokseen johtaneen tutkimuksen antaisin kyseiselle tutkimukselle paljon enemmän painoarvoa. Huom puhun tutkimuksen julkaisemisesta en tuottamisesta/tilaamisesta tahallaan.

324.9.2017 13:13

Lienee johtuu? Tarkoititteko johtunee?


APUA

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Uutistoimistot haluavat Facebookin ja Googlen maksavan linkittämisestä Uutistoimistot haluavat Facebookin ja Googlen maksavan linkittämisestä (14.12.2017 14:13)
Yhdeksän eurooppalaista uutistoimistoa ovat allekirjoittaneet vetoomuksen, jossa yhdysvaltalaisia internetjättejä vaaditaan maksamaan tekijänoikeuskorvaus niiden tuottaman sisällön käyttämisestä. ....
2 kommenttia
Disney osti 21st Century Foxin elokuva- ja TV-studiot Disney osti 21st Century Foxin elokuva- ja TV-studiot (14.12.2017 14:11)
Disney on ostanut 21st Century Foxin elokuva- ja TV-studiot. Kauppahinta on 66 miljardia dollaria eli noin 60 miljardia euroa. Kaupan jälkeen Foxin yritysimperiumiin jää ainoastaan uutis- ....
Ärysttääkö Nordean verkkopankki? Ei hätää, kohta voit koodata omasi! Ärysttääkö Nordean verkkopankki? Ei hätää, kohta voit koodata omasi! (14.12.2017 14:00)
Kuten keväällä kirjoitimme, Euroopan Unionin suuri pankkidirektiiviuudistus, PSD2, lähenee ja tuo mukanaan pankeille velvollisuuden avata rajapintojaan myös muille yrityksille. Nyt Nordea ....
Tuleeko Bingistä vihdoin kunnollinen hakukone? Microsoft siirtyy tekoälyyn Tuleeko Bingistä vihdoin kunnollinen hakukone? Microsoft siirtyy tekoälyyn (14.12.2017 10:46)
Suomalaisille Bing on tuttu lähinnä julkisen hallinnon tietokoneista, joissa se on Microsoftin oman selaimen oletushakukoneena ja sen kautta on kätevä hakea Googlen hakukonetta. Microsoft yrittää ....
HS saa Googlelta rahaa kuplattoman suosittelujärjestelmän kehittämiseen HS saa Googlelta rahaa kuplattoman suosittelujärjestelmän kehittämiseen (14.12.2017 09:56)
Netissä on iät ja ajat tottu näkemään erilaisia suositteluosioita, joiden ajatuksena on tarjota verkkopalvelun käyttäjälle uutta sisältöä hänen mieltymysten perusteella. Tätä tekevät kaikki ....

Uutisarkisto