*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Hallitus päätti vapauttaa julkisen tiedon

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 4.3.2011 17:25

Hallitus päätti vapauttaa julkisen tiedon Hallituksen eilisen periaatepäätöksen nojalla julkishallinnon digitaaliset tietoaineistot tullaan avaamaan kansalaisten ja yritysten vapaaseen käyttöön. Suunnitelmana ei ole varsinaisesti avata uusia tietovarantoja, vaan helpottaa pääsyä jo olemassa oleviin resursseihin. Päätös koskee ensisijaisesti aineistoja, jota voidaan avata sellaisenaan ja joiden käsittelyä ei rajoita lainsäädäntö.
Tarkoituksena on kehittää tiedon käyttöä koskevaa lainsäädäntöä, joka mahdollistaa tarjolla olevan tiedon tasapuolisen käytön kaikkiin käyttötarkoituksiin. Pelkän avoimuuden lisäksi tärkeää on päätös yhdenmukaistaa tiedon jakeluun liittyviä teknisiä rakenteita eli käytännössä rajapintoja joiden avulla tietokantojen sisältöön päästään käsiksi.

Tähän asti valtio on jakanut tietojaan kitsaasti ja usein maksua vastaan. Helsingin Sanomien mukaan valtio onkin kerännyt noin 40 miljoonan euron vuosittaiset tulot tiedoista perimillään maksuilla.

Vihreiden kansanedustajan Jyrki Kasvin mielestä asia vaikuttaa erittäin hyvältä. "Tiedolla on arvoa vain käytön kautta. Aikaisemmin on ajateltu, että tiedolla on arvoa, kun sitä pantataan. Nyt on havaittu, että se on päinvastoin" kommentoi Kasvi Helsingin Sanomille.

Erittäin hyvä esimerkki tarjolla olevan tiedon hyödyntämisestä on HelMet-kirjojen viime kesänä vapautettuja musiikkitietueita hyödyntävä Pinkka-palvelu. Pinkka yhdistää lähes kaikkien Suomen kirjastojen musiikkiaineistot yhdeksi hakukohteeksi ja noutaa hakutuloksille kansikuvat Last.fm-palvelun kautta sekä tarjoaa mahdollisuuksien mukaan myös linkin kappaleisiin Spotify-palvelussa.

Tägit: avoin tieto
Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Hakkerit vuotivat jaksoja Netflixin kesäkuussa ensi-iltansa saavasta Orange is the New Black -tuotantokaudesta Hakkerit vuotivat jaksoja Netflixin kesäkuussa ensi-iltansa saavasta Orange is the New Black -tuotantokaudesta (29.4.2017 21:25)
TheDarkOverlord-hakkeriryhmä aikoo jatkaa vuotoja myös Orange is the New Black -sarjan jälkeen. Asiasta uutisoi TorrentFreak. TheDarkOverlord kertoo saaneensa Orange is the New Black -sarjan ....
Samsung Galaxy S8 ja LG G6 tulivat myyntiin Suomessa Samsung Galaxy S8 ja LG G6 tulivat myyntiin Suomessa (28.4.2017 17:42)
Odotetut Android-älypuhelimet saapuivat tänään myymälöihin. Helmikuussa MWC-messuilla esitelty LG G6 tuodaan myyntiin yhteistyössä Gigantin kanssa, minkä lisäksi puhelimen voi löytää operaattorien ....
Bitcoinin arvo nousi kaikkien aikojen ennätyslukemiin Bitcoinin arvo nousi kaikkien aikojen ennätyslukemiin (28.4.2017 17:11)
Bitcoinin arvo kävi eilen uusissa ennätyslukemissa. Kirjoitushetkellä Bitcoinin arvo on noin 1300 dollaria eli noin 1200 euroa. Eilen yhden Bitcoinin arvo oli korkeimmillaan noin 1340 dollaria. ....
iPhone-sovellusten hinnat nousevat – 0,99 euron sovellukset jäävät historiaan iPhone-sovellusten hinnat nousevat – 0,99 euron sovellukset jäävät historiaan (28.4.2017 14:04)
Apple on päättänyt korottaa App Storessa myytävien mobiilisovellusten hintaa. Alhaisin hintaluokka nousee 0,99 eurosta 1,09 euroon. Vastaava hintakorotus tehdään myös Meksikossa ja Tanskassa. ....
2 kommenttia
Apple Music uudistuu jälleen – Tänä vuonna siitä tulee videopalvelu Apple Music uudistuu jälleen – Tänä vuonna siitä tulee videopalvelu (28.4.2017 12:34)
Apple Music -suoratoistopalvelu uudistuu jälleen tänä vuonna kun Applen iOS-mobiilikäyttöjärjestelmästä esitellään uusi versio. Asia tuli ilmi Bloombergin tekemästä henkilökuva-artikkelista, ....

Uutisarkisto