*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Hallitus päätti vapauttaa julkisen tiedon

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 4.3.2011 17:25

Hallitus päätti vapauttaa julkisen tiedon Hallituksen eilisen periaatepäätöksen nojalla julkishallinnon digitaaliset tietoaineistot tullaan avaamaan kansalaisten ja yritysten vapaaseen käyttöön. Suunnitelmana ei ole varsinaisesti avata uusia tietovarantoja, vaan helpottaa pääsyä jo olemassa oleviin resursseihin. Päätös koskee ensisijaisesti aineistoja, jota voidaan avata sellaisenaan ja joiden käsittelyä ei rajoita lainsäädäntö.
Tarkoituksena on kehittää tiedon käyttöä koskevaa lainsäädäntöä, joka mahdollistaa tarjolla olevan tiedon tasapuolisen käytön kaikkiin käyttötarkoituksiin. Pelkän avoimuuden lisäksi tärkeää on päätös yhdenmukaistaa tiedon jakeluun liittyviä teknisiä rakenteita eli käytännössä rajapintoja joiden avulla tietokantojen sisältöön päästään käsiksi.

Tähän asti valtio on jakanut tietojaan kitsaasti ja usein maksua vastaan. Helsingin Sanomien mukaan valtio onkin kerännyt noin 40 miljoonan euron vuosittaiset tulot tiedoista perimillään maksuilla.

Vihreiden kansanedustajan Jyrki Kasvin mielestä asia vaikuttaa erittäin hyvältä. "Tiedolla on arvoa vain käytön kautta. Aikaisemmin on ajateltu, että tiedolla on arvoa, kun sitä pantataan. Nyt on havaittu, että se on päinvastoin" kommentoi Kasvi Helsingin Sanomille.

Erittäin hyvä esimerkki tarjolla olevan tiedon hyödyntämisestä on HelMet-kirjojen viime kesänä vapautettuja musiikkitietueita hyödyntävä Pinkka-palvelu. Pinkka yhdistää lähes kaikkien Suomen kirjastojen musiikkiaineistot yhdeksi hakukohteeksi ja noutaa hakutuloksille kansikuvat Last.fm-palvelun kautta sekä tarjoaa mahdollisuuksien mukaan myös linkin kappaleisiin Spotify-palvelussa.

Tägit: avoin tieto
Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Spotify kokeilee uutta ulkoasua mobiilissa Spotify kokeilee uutta ulkoasua mobiilissa (14.12.2017 20:43)
Maailman suosituin suoratoistomusiikin alusta Spotify on uudistamassa palveluaan. Erityisesti sen mobiilisovellukseen on tehty muutoksia, jotka tekevät näkymistä hieman modernimpia ja toivottavasti ....
OnePlus 5T:n Star Wars -versio myyntiin Suomessa OnePlus 5T:n Star Wars -versio myyntiin Suomessa (14.12.2017 18:49)
OnePlus 5T on tuonut myyntiin uuden erikoisversion yhtiön uusimmasta lippulaivamallista. Jo alkukuusta julkistettu uuden Star Wars -elokuvan henkinen erikoisversio vahvistettiin hieman myöhemmin ....
Näin hurahtaneita ihmiset ovat emojeihin – Messengerissä lähetetty yli 500 miljardia kappaletta tänä vuonna Näin hurahtaneita ihmiset ovat emojeihin – Messengerissä lähetetty yli 500 miljardia kappaletta tänä vuonna (14.12.2017 15:31)
Facebookin päätös erottaa yksityisviestit omaksi Messenger-sovellukseksi herätti aikoinaan tunteita, mutta muutos näyttää olleen lopulta kannattava. Yhteisöpalvelun mukaan Messengerillä on tätä ....
1 kommentti
Uutistoimistot haluavat Facebookin ja Googlen maksavan linkittämisestä Uutistoimistot haluavat Facebookin ja Googlen maksavan linkittämisestä (14.12.2017 14:13)
Yhdeksän eurooppalaista uutistoimistoa ovat allekirjoittaneet vetoomuksen, jossa yhdysvaltalaisia internetjättejä vaaditaan maksamaan tekijänoikeuskorvaus niiden tuottaman sisällön käyttämisestä. ....
4 kommenttia
Disney osti 21st Century Foxin elokuva- ja TV-studiot Disney osti 21st Century Foxin elokuva- ja TV-studiot (14.12.2017 14:11)
Disney on ostanut 21st Century Foxin elokuva- ja TV-studiot. Kauppahinta on 66 miljardia dollaria eli noin 60 miljardia euroa. Kaupan jälkeen Foxin yritysimperiumiin jää ainoastaan uutis- ....

Uutisarkisto