*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Hallitus päätti vapauttaa julkisen tiedon

Kirjoittaja Teemu Laitila @ 4.3.2011 17:25

Hallitus päätti vapauttaa julkisen tiedon Hallituksen eilisen periaatepäätöksen nojalla julkishallinnon digitaaliset tietoaineistot tullaan avaamaan kansalaisten ja yritysten vapaaseen käyttöön. Suunnitelmana ei ole varsinaisesti avata uusia tietovarantoja, vaan helpottaa pääsyä jo olemassa oleviin resursseihin. Päätös koskee ensisijaisesti aineistoja, jota voidaan avata sellaisenaan ja joiden käsittelyä ei rajoita lainsäädäntö.
Tarkoituksena on kehittää tiedon käyttöä koskevaa lainsäädäntöä, joka mahdollistaa tarjolla olevan tiedon tasapuolisen käytön kaikkiin käyttötarkoituksiin. Pelkän avoimuuden lisäksi tärkeää on päätös yhdenmukaistaa tiedon jakeluun liittyviä teknisiä rakenteita eli käytännössä rajapintoja joiden avulla tietokantojen sisältöön päästään käsiksi.

Tähän asti valtio on jakanut tietojaan kitsaasti ja usein maksua vastaan. Helsingin Sanomien mukaan valtio onkin kerännyt noin 40 miljoonan euron vuosittaiset tulot tiedoista perimillään maksuilla.

Vihreiden kansanedustajan Jyrki Kasvin mielestä asia vaikuttaa erittäin hyvältä. "Tiedolla on arvoa vain käytön kautta. Aikaisemmin on ajateltu, että tiedolla on arvoa, kun sitä pantataan. Nyt on havaittu, että se on päinvastoin" kommentoi Kasvi Helsingin Sanomille.

Erittäin hyvä esimerkki tarjolla olevan tiedon hyödyntämisestä on HelMet-kirjojen viime kesänä vapautettuja musiikkitietueita hyödyntävä Pinkka-palvelu. Pinkka yhdistää lähes kaikkien Suomen kirjastojen musiikkiaineistot yhdeksi hakukohteeksi ja noutaa hakutuloksille kansikuvat Last.fm-palvelun kautta sekä tarjoaa mahdollisuuksien mukaan myös linkin kappaleisiin Spotify-palvelussa.

Tägit: avoin tieto
Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Katsomo siirsi ohjelmat kirjautumisen taakse – Käytännössä pakko luoda tunnukset Katsomo siirsi ohjelmat kirjautumisen taakse – Käytännössä pakko luoda tunnukset (16.8.2017 13:22)
MTV:n Katsomo-nettitelevisiopalvelun ohjelmia voi jatkossa katsoa pääasiassa vain kirjautuneena. Muutos tuli voimaan tänään. Sisältöjen siirtoa vapaasta katselusta kirjautumisen taakse perustellaan ....
4 kommenttia
Qualcomm haastaa Applen – AR-teknologia tulossa Android-puhelimiin Qualcomm haastaa Applen – AR-teknologia tulossa Android-puhelimiin (16.8.2017 12:04)
Applen WWDC-kehittäjätapahtuman jälkeen on ollut aika selvää, että seuraava iso "juttu" älypuhelinmarkkinoilla tulee olemaan laajennettua todellisuutta hyödyntävät sovellukset. Teknologian yleistymistä ....
OnePlus paljasti – Ei uutta Androidia OnePlus 3:lle ja 3T:lle ensi vuonna OnePlus paljasti – Ei uutta Androidia OnePlus 3:lle ja 3T:lle ensi vuonna (16.8.2017 10:10)
OnePlus kaataa kylmää vettä OnePlus 3:n ja 3T:n käyttäjien päälle, sillä kiinalaismerkki ei aio julkaista uusia Android-käyttöjärjestelmäpäivityksiä puhelimille Android O:n jälkeen. OnePlus ....
2 kommenttia
Snapin uusi ominaisuus – Seuraa konserttia eri kuvakulmista Snapin uusi ominaisuus – Seuraa konserttia eri kuvakulmista (16.8.2017 09:56)
Älypuhelimella kuvaamisesta on tullut kiinteä osa musiikkikonsertteja ja Snapchatin uuden ominaisuuden ansiosta yleisön kädessä saatetaan nähdä yhä useammin puhelimia. Snap on nimittäin esitellyt ....
Facebook avasi Suomessa oman nettikirpputorin Facebook avasi Suomessa oman nettikirpputorin (15.8.2017 13:59)
Yhteisöpalvelujätti Facebook on ottanut käyttöön Marketplace-ominaisuuden Suomessa. Samaan aikaan ominaisuuden saatavuusaluetta laajennetaan 16 muuhunkin maahan ja nyt se on käytettävissä yhteensä ....
1 kommentti

Uutisarkisto