*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Musiikin myynti kasvoi viime vuonna Ruotsissa 10 prosenttia

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 18.1.2010 19:25 Kommentteja (6)

Musiikin myynti kasvoi viime vuonna Ruotsissa 10 prosenttia Ruotsissa levy-yhtiöillä on syytä hymyyn, sillä musiikkiteollisuuden etuja puolustavan IFPI:n (International Federation of the Phonographic Industry) keräämien tietojen mukaan musiikin myynti kasvoi siellä viime vuonna 10,2 prosenttia vuoteen 2008 verrattuna.
Edellisen kerran myyntiluvut paranivat Ruotsissa vuonna 2000, jonka jälkeen on menty tasaista alamäkeä. CD-levyjen myynnin osalta kasvua tuli 1,9 prosenttia ja Ruotsissa 80 prosenttia levy-ythtiöiden tuloista tulee CD-levyjen myynneistä. Nettilataamoiden osuus Ruotsin musiikkimarkkinoista oli viime vuonna 16,3 prosenttia ja kasvua tällä sektorilla tuli vuoteen 2008 verrattuna huimat 98,6 prosenttia.

Nettilataamoista hankitun musiikin suosion nopealle kasvulle löytynee useita syitä, mutta IFPI:n paikallisena johtajana toimivan Ludvig Wernerin mukaan suurin vaikutus on laillisten latauspalveluiden parantumisella. Viime vuonna useat musiikkilataamot lisäsivät tarjontaansa DRM-vapaita kappaleita, jonka myötä palvelut ovat kuluttajan kannalta houkuttelevampia.

Toinen suuri syy musiikin myynnin kasvulle on monien mielestä Ruotsissa viime keväänä käyttöön otettu IPRED-direktiiviin perustuva laki, joka helpottaa luvattomien tiedostonjakelijoiden etsimistä. Oikeussosiologian tohtori Måns Svensson uskoo kuitenkin, että nettilataamoiden suosio olisi kasvanut myös ilman lakimuutoksia, koska tekijänoikeudella suojatun sisällön luvaton lataaminen vaikuttaa negatiivisesti vain fyysisten tuotteiden myyntiin.

Tutkija Daniel Johanssonin mukaan suurin muutos on tapahtunut nuorten keskuudessa. Heille Spotifyn tapaiset palvelut ovat tarjonneet uuden tavan kuunnella musiikkia ja Ruotsin lisäksi esim. Britanniassa on havaittu vastaava siirtymä.

Edellinen Seuraava  

6 kommenttia

118.1.2010 19:38

"Oikeussosiologian tohtori Måns Svensson uskoo kuitenkin, että nettilataamoiden suosio olisi kasvanut myös ilman lakimuutoksia, koska tekijänoikeudella suojatun sisällön luvaton lataaminen vaikuttaa negatiivisesti vain fyysisten tuotteiden myyntiin."

Jahas, miksi vaikuttaisi vain fyysisiin tuotteisiin, mutta ei samanlaisiin tuotteisiin eli immateriaalituotteisiin?

218.1.2010 20:21

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti aitzo:

Jahas, miksi vaikuttaisi vain fyysisiin tuotteisiin, mutta ei samanlaisiin tuotteisiin eli immateriaalituotteisiin?
Tuolla fyysisyydellä nyt tarkoitetaan fyysisiä levyjä. Nekin kun ovat immateriaalisia.

Varmaan päätelmä on aika oikeakin. Etupäässä tuo waretus vissiin koskee nimenomaan levymyyntiä, ei niin paljoa laillista latausta.


318.1.2010 21:37

Tai etupäässä ei ole ollenkaan varmaa, vaikuttaako waretus edes tavalliseen myyntiin, ainakaan mikäli tutkimuksia on uskominen.

On mielenkiintoista seurata, mitä näistä asioista uutisoidaan. Jos myynti nousee, johtuu se lakien tiukentamisesta – jos taas myynti laskee, on syy warettajien. Kuitenkin waretus on koko ajan vain yleistynyt.

418.1.2010 22:04
masa92
Inactive

MJ:n kuolema...

518.1.2010 22:08

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti vililikku:
Kuitenkin waretus on koko ajan vain yleistynyt.

Ei taida pahemmin olla näyttöä siitä, onko vaiko ei ole waretus kasvanut viimeisen vuoden aikana. Yleensäkkin waretuksessa puhutaan niin isoista voluumeista, ettei mikään tutkimus voi olla vedenpitävä, edes ne "mikäli tutkimuksia on uskominen" jutut.

Jos asiaa järjellä katsoo, niin mitkäköhän seikat näin laman keskellä voisi edistää myyntiä? Tuskin rahan lisääntyminen?
Esittihän tuosa IFPI myöskin verkkopalveluiden kehittymisen yhdeksi vaihtoehdoksi. Itse asiassa suurimmaksi.

619.1.2010 17:08

Ei taida pahemmin olla näyttöä siitä, onko vaiko ei ole waretus kasvanut viimeisen vuoden aikana. Yleensäkkin waretuksessa puhutaan niin isoista voluumeista, ettei mikään tutkimus voi olla vedenpitävä, edes ne "mikäli tutkimuksia on uskominen" jutut.

Tutkimuksista: http://blog.piraattipuolue.fi/2009/05/tu...tonjakamisesta/ (kyllä, piraattipuoleen blogi, mutta linkit tutkimuksiin kyllä artikkelissa on ;))

Ja okei, ei mulla varmaa tietoa ole, onko waretus yleistynyt, mutta olettaisin näin, varsinkin näin laman aikana kun ei välttämättä ole niin paljoa rahaa laittaa kulttuuriin.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

OnePlus 5 sai uuden Android Oreo -esiversion OnePlus 5 sai uuden Android Oreo -esiversion (15.12.2017 22:50)
Uskaliaimmat OnePlus 5 -käyttäjät pääsevät nyt kokeilemaan uutta esiversiota, joka tuo Androidin uuden Oreo-version ominaisuuksia. OnePlus on aloittanut tänään Oreo-beetaohjelmassaan uuden version jakelun. ....
Samsungin patentti kertoo kahdella näytöllä varustetusta pelipuhelimesta? Samsungin patentti kertoo kahdella näytöllä varustetusta pelipuhelimesta? (15.12.2017 22:08)
Samsung, kuten monet muutkin älypuhelinvalmistajat, kehittää jatkuvasti uusia patentteja, joilla pyritään uudistamaan älypuhelinkonseptia. Tietysti tarkoituksena on löytää uudenlainen innovaatio, ....
Samsungin uusi huippumalli, Galaxy S9, esitellään jo MWC-messuillla? Samsungin uusi huippumalli, Galaxy S9, esitellään jo MWC-messuillla? (15.12.2017 21:15)
Huippupuhelimet ovat todennäköisesti tämän vuoden osalta esitelty, mutta kauaa ei tarvitse odottaa, että uutta lippulaivamallia on jälleen tarjolla. Monet valmistajat tähyävät jo vuoden alkuun ....
AIM-pikaviestin haudattiin virallisesti tänään AIM-pikaviestin haudattiin virallisesti tänään (15.12.2017 19:44)
Vaikka nyt elämme pikaviestimien kulta-aikaa, kiitos mobiilisovellukset kuten WhatsApp, niin sovellusten historia on tietokoneiden viestimissä parin kymmenen vuoden päässä. Yksi ensimmäisistä ....
Netflixiltä heti vuoden alkuun läjäpäin uutta, tässä tammikuun uusi Originals-sisältö Netflixiltä heti vuoden alkuun läjäpäin uutta, tässä tammikuun uusi Originals-sisältö (15.12.2017 19:32)
Jouluunkin on vielä toista viikkoa aikaa ja senkin jälkeen Netflixillä on tarjolla ennen vuoden loppua muun muassa uusi Black Mirror -kausi, mutta jo nyt on hyvä ottaa katsaus tulevan kuun Netflix-uut....

Uutisarkisto