*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Ensimmäiset sivulliset uhrit löytyivät Brittien luvattomien pelijakelijoiden metsästyksessä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 31.10.2008 10:19 Kommentteja (7)

Ensimmäiset sivulliset uhrit löytyivät Brittien luvattomien pelijakelijoiden metsästyksessä Kerroimme elokuun lopulla, kuinka monet pelitalot ja -julkaisijat aloittivat peliensä luvattomia kopioita jakavien henkilöiden etsimisen ja korvausten keräämisen Britanniassa. Tuolloin kohteeksi oli tarkoitus ottaa 25 000 luvatonta nettijakelijaa, jonka takia monet tahot epäilivät, että tulilinjalle joutuu myös sivullisia uhreja.
Nyt ensimmäiset sivulliset uhrit ovat tuoneet tapauksensa julki Briteissä Which? Computing -lehdessä. Gill ja Ken Murdoch saivat kirjeen Ataria edustavalta Davenport Lyons -lakifirmalta, jossa heiltä vaadittiin maksamaan yhteensä 525 punnan eli noin 670 euron korvaukset Race07-pelin luvattomasta jakelusta. Kirjeen mukaan asia vietäisiin oikeuteen, jos Murdochit eivät maksaisi vaadittua summaa.

54- ja 66-vuotiaat Murdochit eivät kuitenkaan omien sanojensa mukaan ole koskaan pelanneet tietokonepelejä, ja virheen huomattuaan Atari ja Davenport Lyons lopettivat Murdochien ahdistelun.

Lawdit-lakifirmaa edustava Michael Coyle sanoi kuitenkin, etteivät Murdochit ole ainoita syyttömiä uhkauskirjeen saaneita tahoja, vaan Coyle hoitaa tällä hetkellä jo 70 vastaavaa tapausta, jonka lisäksi hän on jutellut muidenkin uhkausten saaneiden tahojen kanssa. Coylen mukaan monet syyttömistä tahoista ovat eläkeläisiä, jotka eivät koskaan ole pelanneet tietokoneella, jonka lisäksi he eivät ole käyttäneet P2P-ohjelmia. Toinen ongelmia aiheuttava asia Coylen mukaan ovat langattomat verkot, joita käytetään luvatta, koska monet langattomat verkot ovat täysin salaamattomia, jolloin ilkeät tahot voivat hoitaa lataamisen muiden ihmisten internet-yhteyksien avulla.

Monet syyttäjät ovat kuitenkin sanoneet, että ihmisten pitäisi suojata langattomat verkkonsa tai he saavat vastata itse väärinkäytösten seuraamuksista, mutta Coylen mukaan laissa ei näin sanota. Murdochit eivät kuitenkaan omista omaa langatonta verkkoa, ja toistaiseksi ei ole selvinnyt se seikka, miten heidän IP-osoitteensa on päätynyt luvattomien lataajien IP-osoitteita keräävien tahojen listoille. Yksi vaihtoehto tälle olisi esim. The Pirate Bayn trakkerin käyttämä tekniikka, jossa lataajille kerrotaan vääriä IP-osoitteita. Jos luvattomien lataajien etsijät eivät varmista, että kyseiset IP-osoitteet todella jakavat luvatta tekijänoikeudella suojattuja tiedostoja, on väärien syytösten todennäköisyys erittäin suuri.

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

131.10.2008 10:48

No kyllähän sitä tuolla tavalla saa helposti korvauksia nyhjettyä, pistetään jokaiselle maailman ihmiselle haaste ja tietysti suurin osa ihmisistä maksaa välttääksen oikeusrumban. En kyllä ymmärrä, miksi jotkin tahot saavat näin toimia, syyttelevät ihmisiä miten sattuu.

Täällä pohjosessa tuollaiset vietäisiin ladon taakse, mutta globaalisti heidän tekonsa ovat oikeutettuja, onhan heillä massia takana. Pelottelukeinonahan tuo toimii, kyllähän Amerikassa saa tuollaisesta syyllisen tuomion, vaikka todisteita ei olisikaan.

Eihän näillä firmoilla ole mitään menetettävää, vaikka tulee ohilyöntejä, tuskin tuollaisesta olisi edes kunnianloukkaussyytteeseen perusteita. Siinäpä olisi bisnesideaa, lähetellä kaikille ihmisille kirjeitä, että maksa 100€ tai tulee oikeusjuttu. Pitäisi vaan saada jokin levyfirma mukaan niin ei kukaan voisi sanoa mitään!

231.10.2008 12:49

Siinä onkin pohtimista, jos on mahdollisesti tai varmasti jakanut jotakin verkossa ja tulee tuollainen korvausvaaatimus lakitoimistolta. Vähän vaikuttaa siltä, että korvausvaatimuksia lähetetään aika kevyin todistein, pelkän IP osoitteen perusteella. Joten onko korvausvaateen osuessa kohdalle parempi maksaa vai uskoa, ettei pitäviä todisteita ole.

331.10.2008 13:23

kohta varmaan ruvetaan lähettämään vaatekirjeitä myös pankissa asioijille, sillä näkyväthän he turvakamerassa, eli selvä todiste siitä että ovat tehneet jotain laitointa!

jos tämmönen tulee suomeen niin vosi laittaa jakeluu jonkun omatekosen elokuvan ja nimeta sen joksiin suosituksi leffaksi, ihan vain kiusatakseen mafiaa =)

431.10.2008 15:16

Nykypäivän inkvisitiolaitos...

531.10.2008 22:48

Kyllä kyllä, tekivät hyö mitä tahansa, niin piratismihan ei maailmasta lopu kirveelläkään.

Auttaisivat hekin ensmmäisenä lopettamaan sodat, nälänhädän, ydinaseet, ilmastonlämpenemisen yms. muut tähellisemmät asiat pois, mutta ei, he tuhlaavat resursseja tälläiseen soopaan. Ties miten paljon öljypitoisia, ei-kierrätettäviä eikä tietenkään maatuvia tavaroita valmistetaan, että saataisin se uusi peli/levy kaupan hyllylle. Piratismihan on hyvät hyssykät luontoystävällisempää!

Tietysti mikäs siinä, antaa maapallon tuhoutua niin loppuupahan piratismi, ihanka miten haluavat.

64.11.2008 0:44

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 22:28

712.11.2008 3:08

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mice27:
No kyllähän sitä tuolla tavalla saa helposti korvauksia nyhjettyä, pistetään jokaiselle maailman ihmiselle haaste ja tietysti suurin osa ihmisistä maksaa välttääksen oikeusrumban. En kyllä ymmärrä, miksi jotkin tahot saavat näin toimia, syyttelevät ihmisiä miten sattuu.

Täällä pohjosessa tuollaiset vietäisiin ladon taakse, mutta globaalisti heidän tekonsa ovat oikeutettuja, onhan heillä massia takana. Pelottelukeinonahan tuo toimii, kyllähän Amerikassa saa tuollaisesta syyllisen tuomion, vaikka todisteita ei olisikaan.
Uskoo mitä tahtoo, kun tuo laki joskus ajetaan täällä läpi niin hyvällä tuurilla se euskunnan ainoa tietotekniikasta ymmärtävä + 2 muuta osoittavateduskuntatalon edessä mieltä. Sitäpaitsi tuokaan ei edes tapahtunut jenkeissä.

Muistakaa Alam<<<<, eh, Karpela.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Kuskiton Uber kolarissa, yhtiö jäädytti projektin Kuskiton Uber kolarissa, yhtiö jäädytti projektin (26.3.2017 18:18)
Monet teknologiavisionäärit pitävät kuskittomien tai niin kutsuttujen itseajavien autojen saapumista markkinoille täysin väistämättömänä. Erityisesti Teslan harppaukset teknologian kehittämisessä ....
Google Talk poistuu kokonaan, uudistuksia Androidin viestisovelluksiin Google Talk poistuu kokonaan, uudistuksia Androidin viestisovelluksiin (25.3.2017 18:56)
Google Talk tuli monille tunnetuksi mm. Gmailin lisäominaisuutena, josta käytettiin usein mm. nimeä Gchat. Jo yli kymmenen vuotta vanhan sovelluksen käyttäjiä on yritetty siirtää uuteen Hangouts-alustaan ....
Ensimmäinen koeajo Teslan Model 3:n julkaisuehdokkaalla Ensimmäinen koeajo Teslan Model 3:n julkaisuehdokkaalla (25.3.2017 17:17)
Teslan perustaja ja toimitusjohtaja Elon Musk on julkaissut Twitterissä videon, jossa esitellään ensimmäistä koeajoa tulevan Model 3 -mallin myöhäisellä testiversiolla, niin kutsutulla julkaisuehdokkaalla ....
Tässä ovat yli 100 uudistunutta emojia: vampyyri, parsakaali ja saunoja Tässä ovat yli 100 uudistunutta emojia: vampyyri, parsakaali ja saunoja (25.3.2017 16:56)
Unicode Consortium on julkaissut tulevat uudet ja uudistuneet emojit. Omia tunnereaktioita voi lähettää pian entistä paremmin älylaitteilla, kun uudet kuvat saapuvat Emoji 5.0 -paketissa. ....
1 kommentti
Kevään hittielokuva uhattiin vuotaa nettiin – Kiristäjälle kävi köpelösti Kevään hittielokuva uhattiin vuotaa nettiin – Kiristäjälle kävi köpelösti (24.3.2017 18:51)
Apple ei ole ainoa bitcoin-kiristyksen kohteeksi joutunut suuryritys, sillä myös 20th Century Foxilta ja Dreamworksilta on yritetty lypsää rahaa virtuaalivaluutan muodossa. Elokuvajättien ....
1 kommentti

Uutisarkisto