*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

Tutkimus: kuluttajat säästävät miljardeja vuodessa netin huutokaupoilla

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 28.1.2008 10:27 Kommentteja (7)

Tutkimus: kuluttajat säästävät miljardeja vuodessa netin huutokaupoilla Kuluttajilta säästyy miljardeja euroja vuodessa netin huutokaupoissa, kuten eBay.comissa ja huuto.netissä, osoittaa Marylandin yliopiston liiketalouden laitoksen tekemä säästöjen kokonaistasoa arvioinut tutkimus. Kuluttajien säästöt syntyvät siitä, ettei heidän tarvitse maksaa ostoksistaan niin paljoa kuin he olisivat valmiita maksamaan
Liiketalouden ja kahden informaatioteknologian apulaisprofessorien yhteistyön tuloksena syntyneen tutkimuksen mukaan eBay-huutokaupassa tuotteita ostaneet kuluttajat säästivät seitsemän miljardia dollaria vuonna 2003. Vuoden 2004 aineistolla säästö arvioitiin jo 8,4 miljardiin dollariin. Lineaarinen projektio näistä luvuista nostaisi kuluttajien säästöt vuonna 2007 jo 19 miljardiin dollariin (13 mrd. euroon), toteaa Wolfgang Jank, toinen tutkijoista.

Tutkimus arvioi ns. kuluttajan ylijäämää, joka on erotus kuluttajan maksuhalukkuuden ja todellisuudessa maksaman summan välillä. Asian selvittämisessä verkkohuutokaupat ovat taloustieteilijöille mahtava datapankki. Yleensä kuluttajan ylijäämää on vaikea mitata, sillä todellista maksuhalukkuutta on lähes mahdoton selvittää.

Verkkohuutokaupoissa, kuten eBayssa (ja automaattikorotuksen avulla huuto.netissä), huutajat eivät päädy maksamaan omaa huutoaan, joka on maksimi summa, jonka he olisivat valmiita maksamaan. Sen sijaan he maksavat minimikorotuksella toiseksi suurimman huudon ylittävän summan. Kuluttajan ylijäämäksi kertyy oman huudon ja maksetun summan erotus. Huimat miljardisäästöt on saatu summaamalla kaikista kaupoista huutajille kertyneet säästöt.

Yhden osapuolen voitto on kuitenkin toisen tappio. Kääntöpuolena huutajien säästöille myyjät häviävät huutokaupoissa saman verran, sillä he eivät saa kuluttajalta "täyttä hintaa". Tosin myyjätkin hyötyvät huutokaupoista, sillä huutokauppojen kautta tavarat vaihtavat tehokkaasti omistajaa eivätkä jää nurkkiin pölyttymään.

Huutokauppojen haasteena onkin tasapainottaa huutajan ja myyjän hyöty. Vuotuisessa myyjille järjestettävässä konferenssissa eBay pyrkiikin tänä vuonna kehittämään palveluaan myyjille houkuttelevammaksi, samaan aikaan helpottaen tavaroiden löytämistä kuluttajille.

Tutkimuksen aineistona käytettiin dataa kuluttajien ostokäyttäytymisestä yli 4 500 Yhdysvalloissa ja Euroopassa käydystä huutokaupasta vuodelta 2003. Kyseisenä vuonna eBayn kautta kaupattiin tavaraa yhteensä 24 miljardilla dollarilla, joten 7 miljardin dollarin säästöt vastaavat kuluttajille noin 30 prosentin alennusta.

Tutkimus julkaistaan nimellä "Consumer Surplus in Online Auctions" informaatiojärjestelmien tutkimukseen keskittyneessä tieteellisessä julkaisussa the Journal of Information Systems Research.

Edellinen Seuraava  

7 kommenttia

128.1.2008 11:45

Hmm.. Voisivat sitten seuraavaksi tutkia, kuinka paljon roinaa ihmiset ostavat verkkohuutokauposista, jota he eivät muuten olisi ostaneet.

Ja sitten vähentävät nuo summat toisistaan ja katsotaan jäädäänkö plussalle vai miinukselle säästöissä.

Tulee vaan elävästi mieleen se Al J:n biisi "bought it on eBay..."

Tosin olen kyllä ehdoton huutokauppojen kannattaja, koska sieltä saa tavaraa jota ei enää "normaaleista" kaupoista saa, esim varaosiksi. (Voisivat myös siis laskea paljonko kauppiaat menettävät myyntiä kun kuluttaja ei joudu ostamaan kokonaan uutta laitteistoa jonkin rikkoutuessa ja varaosien puuttuessa mallien tiheän uudistumisen takia).

228.1.2008 11:56
kisy1
Inactive

Hmm..

"Yhden osapuolen voitto on kuitenkin toisen tappio. Kääntöpuolena huutajien säästöille myyjät häviävät huutokaupoissa saman verran, sillä he eivät saa kuluttajalta "täyttä hintaa". "

Ei ihan osu kohdalleen, myyjä voi asettaa tuotteelleen hintarajan, jolloin myyjä saa ainakin sen mitä hän on tuotteesta halunnut. Mutta joo "häviää" myyjä sen erotuksen siihen mitä ostaja olisi teoriassa ollut valmis maksamaan..

Mutta eikös tuo kauppa ole silloin onnistunut täydellisesti kun molemmille osapuolille on jäänyt hyvä mieli kaupoista, toinen sai mitä halusi ja toisen ei tarvinut maksaa niin paljoa kuin oli ollut valmis maksamaan....

328.1.2008 15:29

ostamalla käytetyn tuotteen uuden sijaan niin sillä säästää? :S alkaa amerikkalaisilta tutkijoilta mennä uskottavuus kun tämmöstä sherlokki juttua siellä tutkii. Siis ihan itsestään selväähän tuo on.

428.1.2008 18:50

Huuto.Net:stä ostettaessa jää kyllä säästöt minimaalisiksi.
Välillä ainakin itsestä tuntuu että näyttää siellä käytetty tavara
maksavan saman mitä kaupassa uusi.

Toki ei ole tyhmää pyytää, vaan maksaa.. Itse kuitenkin mielummin
käännyn uuden tavaran ostajaksi jos hinta on sama. :)

529.1.2008 0:39

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 19:41

629.1.2008 14:58

Ja laskuihin lisäksi vois ottaa nämä toopet jotka huutaa enemmän ku mitä tuote uutena maksas ;)

729.1.2008 23:01

Useilla myyjillä kyllä näkee huutokaupoissa alhaista starttihintaa halutuille tuotteille (vaikkapa esim. keräily LP:t), joilla ensiksi kalastellaan potentiaaliset ostajat hollille...

Tämän jälkeen jostain ilmestyy yllättäen ostajia, jotka biddaavat hinnat normaaliarvojen korville - tämän jälkeen jo "koukussa" olevat tuotteenseuraajat joko huutavat sen tuotteen hyvällä hinnalla ja/tai tuote mystisesti relistautuu samalta myyjältä muutaman kuukauden kuluttua - tai sitten siltä joka "huusi tuotteen markkinahintaan" samoilla kuvilla + teksteillä...

Eli kyllä myyjätkin osaavat pelata - samoja huutajia (useita nimimerkkejä) tuntuu liikkuvan samojen listaajien linjoilla, vaikka ilmeisesti "valvontaa" tällaisen varalta pitäisi ollakin...

Tämä nyt ei tietysti ollut koko totuus eikä yleistys, mutta näinkin tapahtuu.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Ensimmäinen koeajo Teslan Model 3:n julkaisuehdokkaalla Ensimmäinen koeajo Teslan Model 3:n julkaisuehdokkaalla (25.3.2017 17:17)
Teslan perustaja ja toimitusjohtaja Elon Musk on julkaissut Twitterissä videon, jossa esitellään ensimmäistä koeajoa tulevan Model 3 -mallin myöhäisellä testiversiolla, niin kutsutulla julkaisuehdokkaalla ....
Tässä ovat yli 100 uudistunutta emojia: vampyyri, parsakaali ja saunoja Tässä ovat yli 100 uudistunutta emojia: vampyyri, parsakaali ja saunoja (25.3.2017 16:56)
Unicode Consortium on julkaissut tulevat uudet ja uudistuneet emojit. Omia tunnereaktioita voi lähettää pian entistä paremmin älylaitteilla, kun uudet kuvat saapuvat Emoji 5.0 -paketissa. ....
Kevään hittielokuva uhattiin vuotaa nettiin – Kiristäjälle kävi köpelösti Kevään hittielokuva uhattiin vuotaa nettiin – Kiristäjälle kävi köpelösti (24.3.2017 18:51)
Apple ei ole ainoa bitcoin-kiristyksen kohteeksi joutunut suuryritys, sillä myös 20th Century Foxilta ja Dreamworksilta on yritetty lypsää rahaa virtuaalivaluutan muodossa. Elokuvajättien ....
1 kommentti
Operaattori saa jatkossa myydä käyttäjien selailuhistorian mainostajille Operaattori saa jatkossa myydä käyttäjien selailuhistorian mainostajille (24.3.2017 13:06)
Republikaanienemmistöinen senaatti on ehdottanut muutosta lainsäädäntöön, joka sallisi operaattorien myydä käyttäjistään keräämää selailuhistoriaa ja muuta dataa suoraan mainostajille.
5 kommenttia
Microsoft tarjoaa patenttejaan älyautojen valmistajille Microsoft tarjoaa patenttejaan älyautojen valmistajille (24.3.2017 10:32)
Teknologiapatenttien ja -lisenssisopimusten tärkeys on tullut näkyvästi esille tietokoneiden ja mobiililaitteiden yleistymisen myötä, kun oikeussaleissa on väännetty kättä graafisista käyttöliittymistä ....
2 kommenttia

Uutisarkisto