*
 
AfterDawn: IT-alan uutiset

WWW-videoiden tulevaisuus kuumentaa tunteita

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 10.12.2007 13:48 Kommentteja (5)

WWW-videoiden tulevaisuus kuumentaa tunteita Useita internetissä käytössä olevia standardeja kehittänyt World Wide Web Consortium -työryhmä (W3C) on parhaillaan kehittämässä HTML5-standardia, jonka on tarkoitus helpottaa internet-sivujen luontia ja katselua.
HTML5 sisältää monia uudistuksia ja parannuksia aikaisempiin HTML-standardeihin verrattuna ja odotetuin uudistus on tuki video- ja audiomateriaalille suoraan standardin puolesta. Tämä tarkoittaa, että kaikkien HTML5-yhteensopivien internet-selainten on pystyttävä toistamaan standardiin valitussa formaatissa olevia video- ja audiotiedostoja. Tämä ei kuitenkaan rajaa ulos nykyisiä ratkaisuja kuten Adoben Flashin käyttämistä internet-sivuilla videoiden toistamiseen.

Nykyään videon ja audion toistaminen selaimissa on toteutettu erilaisilla laajennoksilla, joita ei pahimmassa tapauksessa voi asentaa kaikille laite- ja ohjelmistoalustoille, jonka vuoksi tietyn audio- tai videotiedoston katselu ei välttämättä onnistu kaikilla laitteilla tai ohjelmistoilla.

W3C:n jäsenten valinta käytettävistä video- ja audioformaateista ei ole sujunut yksimielisesti, mutta eniten suosiota ovat saavuttaneet Xiph.org-säätiön avoimet ja patenttivapaat Theora- ja Vorbis-formaatit, jotka myös näillä näkymin valitaan HTML5-standardissa käytettäviksi formaateiksi.

Eniten valintaa vastustaa Apple, joka haluaa standardeiksi H.264:n videolle ja AAC:n audiolle. Myös matkapuhelinjätti Nokia on Applen kanssa samoilla linjoilla ja yksi syy tälle on Nokian Stephan Wengerin mukaan DRM-suojaukset, joita ei Theora- tai Vorbis-formaateista löydy lainkaan.

Wenger ei usko, että DRM-vapaa ratkaisu kiinnostaisi Hollywoodin suuria mediajättejä ja täten DRM-vapaa ratkaisu tuskin yleistyy tavallisessa käytössä. Wengerin mukaan DRM-suojauksista ei kuitenkaan tarvitse tehdä pakollista osaa standardissa, vaan selaimet voivat tukea niitä halutessaan.

Wenger haluaisi H.264:n ja AAC:n tulevan valituksi vahvan kaupallisen tuen takia, jonka myötä markkinoilla on jo runsaasti laitteita ja ohjelmia, jotka tukevat H.264- ja AAC-mediatiedostoja.

W3C on kuitenkin aina pyrkinyt ilmaisuuteen ja avoimuuteen, joten H.264:n ja AAC:n valinta näyttää tällä hetkellä epätodennäköiseltä, sillä pakolliset patentti- ja lisensointimaksut tuskin tekisivät HTML5:stä kovin suosittua standardia varsinkaan avoimen ohjelmistokehityksen puolella.

Lähteet:
Slashdot
W3.org (PDF)

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

110.12.2007 14:24

Tuosta nokian vastustuksesta oli juuri slashdotissa juttua kun menivat paperissaan vaittamaan ogg formaattia "suljetuksi" tai miten sen nyt suomeksi kääntäisi. Omalta osaltani kyllä rapistuttaa nokian uskottavuutta roimasti.

Lainaus:
Anything beyond that, including a W3C-lead standardization of a “free” codec, or the active endorsement of proprietary technology such as Ogg, ..., by W3C, is, in our opinion, not helpful for the co-existence of the two ecosystems (web and video), and therefore not our choice.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 10.12.2007 @ 14:25

210.12.2007 18:43

Lainaus:
Omalta osaltani kyllä rapistuttaa nokian uskottavuutta roimasti.
Nyt en kyllä hiffannut. Onko tuollaisella asialla jotain väliä kun ostat matkapuhelimen? Jos Nokia haluaa html5-kieleen lisää standarteja, niin en minä näe siinä ongelmia. Pääasia että homma toimii.

310.12.2007 22:12

Lainaus:
Tuosta nokian vastustuksesta oli juuri slashdotissa juttua kun menivat paperissaan vaittamaan ogg formaattia "suljetuksi" tai miten sen nyt suomeksi kääntäisi. Omalta osaltani kyllä rapistuttaa nokian uskottavuutta roimasti.

Lainaus:
Anything beyond that, including a W3C-lead standardization of a “free” codec, or the active endorsement of proprietary technology such as Ogg, ..., by W3C, is, in our opinion, not helpful for the co-existence of the two ecosystems (web and video), and therefore not our choice.


Onkohan nyt Nokian jannulla jäänyt googlettamatta mitä Vorbis ja Theoran taakse oikeasti kätkeytyy.

411.12.2007 8:21

Joo sinne meni se nokian uskottavuus että pitäisiköhän ruveta tukemaan vaikkapa samsungia?

En minä ainakaan halua lisää ongelmia puhelimien käyttöön koskee se sitten mitä tahaansa kopiosuojauksia.

511.12.2007 15:23

Lainaus:
Wenger ei usko, että DRM-vapaa ratkaisu kiinnostaisi Hollywoodin suuria mediajättejä ja täten DRM-vapaa ratkaisu tuskin yleistyy tavallisessa käytössä.

Itse olen jotakuinkin täysin päinvastaista mieltä. Jo nyt mediajättien täytyy melko lailla tosissaan kilpailla P2P:n kanssa ja en usko että tulevaisuudessa tuo kisa ainakaan rauhoittuu. Jos on kaksi vaihtoehtoa, vahvasti rajoitettu DRM-tuote tai P2P-verkosta löytyvä ilman suojauksia oleva tuote, niin kumpikohan voittaa.
Noh, omaa hautaansahan mediajätit tuossa kaivavat, jos koittavat paskojen DRM-systeemien kanssa pärjätä.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Ostitko tämän kopterin? Se on pakko päivittää viimeistään ensi viikolla Ostitko tämän kopterin? Se on pakko päivittää viimeistään ensi viikolla (23.8.2017 09:00)
Kopteriyhtiö DJI on julkaisee uudelle Spark-minikopterilleen pakollisen ohjelmistopäivityksen, jolla pyritään korjaamaan laitteen virranhallinnassa havaitut virheet. DJI:n mukaan se julkaisee ....
Apple kehittää itsestään ajavaa bussia – Omat työntekijät pääsevät matkustamaan sillä Apple kehittää itsestään ajavaa bussia – Omat työntekijät pääsevät matkustamaan sillä (23.8.2017 08:32)
Apple ei tavoittele ainakaan tällä hetkellä oman itsestään ajavan auton kehittämistä, kertoo The New York Times. Sen sijaan yhtiö keskittyy autojen autonomisen liikkumisen mahdollistavan järjestelmän ....
Netflixin katselu väheni yllättäen 10 prosentilla – Tässä syy Netflixin katselu väheni yllättäen 10 prosentilla – Tässä syy (22.8.2017 11:43)
Luonnonilmiöillä voi olla yllättävän isoja seurauksia verkkopalveluiden toimintaan. Ne voivat häiritä niitä tai jossain tapauksissa jopa lisätä palveluiden käyttöä. Netflixin kohdalla Yhdysvalloissa ....
5 kommenttia
WhatsAppiin tuli Facebookista tuttu ominaisuus WhatsAppiin tuli Facebookista tuttu ominaisuus (22.8.2017 10:20)
WhatsAppin Oma tila -ominaisuus saa uusia ominaisuuksia, kun Facebook on lisännyt siihen mahdollisuuden luoda värikkäitä tekstimuotoisia tilapäivityksiä. Alun perin tilapäivitys oli lähinnä ....
Intel paljasti ensimmäiset kahdeksannen sukupolven Core-prosessorit Intel paljasti ensimmäiset kahdeksannen sukupolven Core-prosessorit (22.8.2017 09:46)
Intel on esitellyt kahdeksannen sukupolven Core-prosessorinsa. Vaikka kyseessä on Intelin tuotelinjastolla uuden sukupolven tuote, niin käytännössä erot edelliseen seitsemänteen sukupolveen ovat pienet. ....

Uutisarkisto