AfterDawn: IT-alan uutiset

Venäjä kaatoi onnistuneesti satelliittinetin, Elon Muskin StarLinkiä vastaankin hyökätään jatkuvasti

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 13.5.2022 17:48

Venäjä kaatoi onnistuneesti satelliittinetin, Elon Muskin StarLinkiä vastaankin hyökätään jatkuvasti

Venäjä tuhosi heti hyökkäyssotansa alkumetreillä ison osan Ukrainan infrastruktuurista, mukaan lukien laajat osat maan tietoliikenneverkoista. Mutta isoin kolaus osui satelliittinettiin.
Reutersin mukaan Venäjän valtion kybersotilaat onnistuivat heti hyökkäyssodan alussa käyttämään hyväksi jotain tuntematonta haavoittuvuutta Viasatin satelliittinetin modeemeissa - ja saivat koko järjestelmän nurin.

Onnistunut satelliittinettiyhteyksien rampauttaminen oli vieläpä varsin perusteellista laatua: asiakkaiden käytössä olevat modeemit piti lähettää takaisin tehtaalle nollattavaksi, joten mikään "sammuta virrat ja laita uudelleen päälle" -ratkaisu ei auttanut tilanteeseen.

Hyökkäyksen myötä Ukrainen tietoliikenneyhteydet lamaantuivat hetkellisesti. Sittemmin Ukraina on saanut Elon Muskin StarLinkiltä uusia satelliittimodeemeja, joilla maa on saanut verkkoyhteyksiinsä taas uutta potkua. Satelliittyhteyksien avulla myös maan puolustusvoimat pystyy jakamaan tilannekuvaa ykisköidensä välillä.
StarLink on onnistunut toistaiseksi estämään Venäjän yritykset sen oman verkon lamauttamiseksi, mutta yhtiön mukaan hyökkäyksiä verkkoa ja siihen kytkettyjä laitteita vastaan tehdään "kiihtyvällä tahdilla".

Huom: Tässä mainittu Viasat on eri yritys kuin TV-kanavia ja suoratoistopalveluja tarjoava pohjoismainen Viasat. Nettiyhteyksiä tarjoava Viasat on amerikkalainen yritys.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

Kommentoi uutista

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.
Uutisarkisto