AfterDawn: IT-alan uutiset

EU: USB-C:stä pakollinen kännyköihin, tableteihin, kuulokkeisiin, kameroihin, ..

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 6.5.2022 12:18 Kommentteja (4)

EU: USB-C:stä pakollinen kännyköihin, tableteihin, kuulokkeisiin, kameroihin, ..

Euroopan Unionin direktiivi, jonka tarkoituksena on yhtenäistää digitaalisten laitteiden latausliitännät, etenee hyvässä myötätuulessa.
Direktiivin tarkoitus on vähentää elektroniikkajätettä ja yksi sen keinoista on yhtenäistää erilaisten laitteiden latausliittimet, jolloin kuluttajan ei tarvitsisi ostaa uusia latureita laitteen vaihdon yhteydessä. Samalla myös kännykkävalmistajien jo alkanut siirtymä siihen, että laitteiden mukana ei aina toimiteta laturia, todennäköisesti yleistyisi.

Käytännössä kaikki ladattavat pienet kuluttajaelektroniikan laitteet tulee varustaa USB-C -latausliittimellä, mikäli direktiivistä tulee valmista. Direktiiviehdotuksen myötä kaikki "pienet ja keskikokoiset" laitteet pitää varustaa samalla, yhtenäisellä latausliittimellä.

Käytännössä direktiivi koskisi kännyköitä, tableteita, kuulokkeita, digikameroita, kannettavia kaiuttimia ja mm. käsikonsoleita. Merkittävät listalta puuttuvat laiteryhmät ovat älykellot sekä läppärit. Näistä kannettavat tietokoneet lasketaan jo "suuriksi" laitteiksi ja älykellot puolestaan liian pieniksi, jotta niihin voitaisiin vaatia USB-C -liitäntää. Myös laitteet, joissa on ainoastaan langaton lataus, jäisivät vaatimuksen ulkopuolelle.
Direktiiviehdotuksen mukaan laitepakkauksiin pitää myös merkitä selvästi se, toimitetaanko niiden mukana laturia vai ei.

Euroopan parlamentin edustajat hyväksyivät ehdotuksen huhtikuun lopulla. Seuraavaksi asia etenee Euroopan parlamentin äänestykseen.

Tärkeänä linjauksena parlamentti lisäsi ehdotukseen myös vaatimuksen siitä, että langattomien lataustekniikoiden osalta pitää löytää yhtenäinen standardi, viimeistään vuoteen 2026 mennessä. Näin ollen vaikkapa Apple ei voisi ottaa käyttöön omaa, ainoastaan omia tuotteitaan koskevaa lataustekniikkaa.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava Kirjoita kommentti

4 kommenttia

16.5.2022 13:06

Applen langaton lataus on jo nyt kaikista yleisimmin käytössä olevan Qi-latausstandardin mukainen..

29.5.2022 09:12

EU sählää taas hyvine aikeineen. Applen lightningista ei päästä eroon, koska puhelimet tukevat langatonta latausta. Kuluttaja maksaa virkakyöstien sääntelykiiman.

39.5.2022 18:43

Onkohan kukaan laskenut minkä verran nuo langattomatlataukset hukkaa energiaa?

410.5.2022 09:30

^ei varmasti :D Langaton lataus on hyötysuhteeltaan surkea, mutta perusteltu, jos vedenkestävyys on tavoitteena.
Tämä direktiivi on aivan nurinkurinen ajaessaan usb-c:tä, kun paljon johdonmukaisempaa olisi ollut rajoittaa proprietary latausliittimiä esim kieltämällä Applen tyylinen latausliittimen (esim Lightning) lisensointi.

Kommentoi uutista

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.
Uutisarkisto