AfterDawn: IT-alan uutiset

Louhitko bitcoineja tai muuta kryptovaluuttaa? Ilmoita verottajalle, paljastut todennäköisesti kuitenkin - ja voit saada yllättäviäkin vähennyksiä

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 17.4.2022 21:20

Louhitko bitcoineja tai muuta kryptovaluuttaa? Ilmoita verottajalle, paljastut todennäköisesti kuitenkin - ja voit saada yllättäviäkin vähennyksiä

Veroilmoitusten palautusaika on monen kohdalla hyvinkin ajankohtainen tällä hetkellä. Yksi yleistynyt osa-alue verotuksessa ovat erilaiset kryptovaluutat.
Kryptovaluutasta saadut tulot pitää ilmoittaa verottajalle, olivatpa tulot sitten tulleet kryptovaluutan louhinnasta tai niillä käydystä kaupasta. Tässä suhteessa nimenomaan oma-aloitteisuus kannattaa, sillä verottaja kerää järjestelmällisesti tietoja mitä moninaisimmista lähteistä myös automaattisesti.

Jos jätät ilmoittamatta kryptovaluutoilla tehdyt tulot ja verottaja saa tietää niistä jälkikäteen, saattaa postissa odottaa ikävä yllätys verovälttelyn ja korotettujen verovelvollisuuksien muodossa.

Mutta verottajalla on tarjolla myös useita porkkanoita, joiden takia kryptovaluuttatulot kannattaa ilmoittaa oma-alotteisesti ja ajallaan.

Verotuksesta voi mm. vähentää kryptovaluutan louhintaan käytettyjen laitteistojen - käytännössä tietokoneiden ja näytönohjainten - hankintamenot. Jos hankittua laitteistoa käyttää osittainkin louhintaan, sen voi vähentää 25-prosenttisesti verotuksessa. Jos taas laitteisto on hankittu pelkästään kryptovaluutan louhintaan, laitteiston voi vähentää kokonaisuudessaan verotuksessa.
Louhimalla saatu tulo lasketaan yleensä ansiotuloksi. Vastaavasti taas virtuaalivaluutoilla tehty kaupankäynti ja siitä saatu tulo lasketaan pääomatuloksi - tai -tappioksi. Mikäli virtuaalivaluuttojen sijoituksesi ovat tehneet tappiota, voit tasata niillä tulevien vuosien voitoista perittyjä veroja.

Tarkemmin virtuaalivaluuttojen verokohtelusta kertoo Vero.fi -sivusto.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

Kommentoi uutista

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.
Uutisarkisto