AfterDawn: IT-alan uutiset

Ukrainan presidentistä tehtiin deepfake-huijausvideoiden

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 18.3.2022 18:23

Likaista sotaa: Ukrainan presidentistä tehtiin vakuuttava deepfake-video - alkusoittoa deepfake-propagandalle?

Olemme päätyneet teknologian kehityksessä siihen pisteeseen, että omiin silmiin ja korviin ei enää voi luottaa, vaan kaikki pitäisi tarkistaa luotettavista uutislähteistä.
Videoiden uskottavuutta tuhoaa vauhdilla laajasti käsittelemämme deepfake-tekniikka, joka mahdollistaa tekoälyn avulla uskottavien huijausvideoiden teon.

Nyt deepfake-videot on valjastettu osaksi meneillään olevan Venäjän hyökkäyssodan propagandaa. Videolla Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaikuttaa kertovan katsojille miten Ukrainan sotilaiden pitäisi laskea aseensa ja antautua Venäjän joukoille.

Videon paljastaa väärennetyksi pienet yksityiskohdat kasvojen liikkeissä sekä presidentin väärä aksentti. Kuten kuvasimme deepfake-artikkelissamme taannoin, videon ääni yleensä luodaan näyttelijän toimesta, mutta videolla olevat kasvot vaihdetaan deepfake-tekniikalla toisiin.

Tutkijoiden mukaan video ei ollut laadultaan parasta, mitä tekniikalla voidaan saada aikaiseksi, mutta se osoittaa kuitenkin selkeästi riskin, jonka tekoälyn tuottamissa videoissa on. Tekaistuilla videoilla voidaan vaikuttaa kansalaisten mielipiteisiin, etenkin tilanteissa, joissa vahvistettua tietoa ei välttämättä ole saatavilla.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Tägit: Ukraina deepfake
Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto