AfterDawn: IT-alan uutiset

Startpagen uusi selaimen lisäosa estää seuraimet ja evästeet

Kirjoittaja Janne Yli-Korhonen @ 27.1.2022 15:26

Startpagen uusi selaimen lisäosa estää seuraimet ja evästeet

Yksityiseen hakuun panostava Startpage-hakukone on hiljattain julkaissut Chrome- ja Firefox-selaimille uuden lisäosan, joka estää nettisivujen erilaiset seuraimet ja evästeet.
Lisäosa on ilmainen. Sen saa asennettua omalle selaimelle täältä. Lisäosan asentaminen muuttaa oletushakukoneen Startpageen.

Startpagen mukaan asentamalla tämän lisäosan tavallinen tallaaja voi helposti estää satoja seuraimia ja evästeitä viikossa. Määrä tietenkin riippuu netinkäytön määrästä.

Seuranta perustuu verkkosivuille upotettuun koodiin eli seuraimiin ja evästeisiin, jotka esimerkiksi tallentavat tietoa sivun käytöstä. Tiedon avulla voidaan luoda profiileja ja näin käyttäjälle voidaan esimerkiksi toteuttaa kohdennettua mainontaa.

Startpagen lisäosa antaa tietoja erilaisista seuraimista sekä myös arvosanan sivustolle. Lisäosan voi myös asettaa kokonaan pois päältä tietyltä sivulta tai säätää yksittäisten seuraimien toimitaan, mikäli sivu ei toimi tai muuten luotat sivustoon.
Sallittuja sivustoja Startpagen lisäosassa

Startpagen lisäosa pohjautuu digitaalista yksityisyydensuojaa puolustavan Electronic Frontier Foundationin (EFF) vastaavanlaiseen Privacy Badger -lisäosaan, joka automaattisesti oppii tunnistamaan näkymättömät seuraimet ja estämään nämä.

Hakukoneen lisäosa ei ole varsinainen mainosten estäjä, mutta näitäkin toki se estää, sillä monet mainokset sisältävät seuraimia. Teoriassa yksityisyyttä kunnioittavat mainokset tulisi edelleen näkyä, kuten esimerkiksi Startpagen hakusivulla hakuja tehdessä näkyy.

Vastaavanlainen lisäosa löytyy myös DuckDuckGo-hakukoneelta, joka myös panostaa yksityiseen hakuun.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto