AfterDawn: IT-alan uutiset

Vuosi 2022 -bugi löytyi Microsoft Exchange -palvelimesta, lamautti sähköpostit

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 3.1.2022 18:45

Ei näin: Microsoft möhläsi ja kehitti Y22k-bugin, firmojen sähköpostit pysähtyivät kuin seinään Ohjelmointia edes hiukan tuntevat voivat pohtia hetken sitä, miten fiksulta kuulostaisi ajatus tallettaa päivämäärä kokonaislukuna?
No, täsmälleen niin Microsoftin sähköpostipalvelimessa Exchangessa käytetty sähköpostien skannaukseen tarkoitettu prosessi, FIP-FS, on tehnyt.

Käytännössä siis FIP-FS on tallettanut päivämäärät muodossa vuoden kaksi viimeistä numeroakuukausipäivätuntiminuutti eli vaikkapa 2201031445, tarkoittaen tässä tapauksessa tammikuun 3. päivää vuonna 2022, kello 14:45.

Kun päivämäärä on talletettu kokonaislukuna, siitä on seurannut myös se, että kokonaislukujen koolla on tietojärjestelmissä usein jokin suurin mahdollinen arvo. Tässä tapauksessa kokonaisluvun suurin arvo on ollut määritettynä todennäköisesti 2147483647 arvoksi.

Kun vuosi on vaihtunut vuoteen 2022, on myös kyseinen laskuri luiskahtanut tuon suurimman mahdollisen arvon yli, joten Exchange-palvelimen FIP-FS -prosessi ei ole yksinkertaisesti enää suostunut toimimaan.
Virheilmoitukset ovat olleet muotoa:
The FIP-FS "Microsoft" Scan Engine failed to load. PID: 39268, Error Code: 0x80004005. Error Description: Can't convert "2201010003" to long. / Event ID 5300


Microsoft on luonnollisesti havahtunut ongelmaan itsekin ja julkaisi heti uudenvuoden päivänä korjauksen ongelmaan.

Joten jos tuntuu siltä, että firmasi sisäisiä sähköposteja on tullut uudenvuoden jälkeen epäilyttävän vähän postilaatikkoosi, kannattaa kysäistä yrityksen tietohallintolta olisiko tässä syy..

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

Kommentoi uutista

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.
Uutisarkisto