AfterDawn: IT-alan uutiset

Todella laajasti käytössä olevasta komponentista paljastui kriittinen haavoittuvuus - käytetään aktiivisesti hyväksi

Kirjoittaja Janne Yli-Korhonen @ 11.12.2021 12:43

Todella laajasti käytössä olevasta komponentista paljastui kriittinen haavoittuvuus - käytetään aktiivisesti hyväksi

Tietoturvatutkijat ovat löytäneet Log4shell-nollapäivähaavoittuvuuden (CVE-2021-44228) Apache Java logging library Log4j:ssä. Asiantuntijat kuvaavat haavoittuvuutta erittäin vakavaksi, ja se voi olla yksi historian pahimmista löydetyistä haavoittuvuuksista. Haavoittuvuuden hyväksikäytön mahdollistava esimerkkikoodi on jo julkaistu, joten päivityksillä on kiire.
Haavoittuvuus sijaitsee Log4j:ssä, jolla voidaan tuottaa sovellusten lokitusta. Se on hyvin yleisesti käytössä monissa sovelluksissa ja palveluissa, joten haavoittuvuus koskettaa miljoonia käyttäjiä.

Haavoittuvuuden avulla hyökkääjä voi suorittaa etänä komentoja palvelimelle tietynlaisilla tekstinpätkillä. Kyberturvallisuuskeskukselta kerrotaan, että hyökkäyksen tekeminen on helppoa, eikä siihen vaadita syvällisiä teknisiä taitoja.
Haavoittuvuutta käytettiin hyväksi ensimmäisenä Minecraft-pelissä, mutta esimerkiksi LunaSecin mukaan aukkoa on hyödynnetty jo muun muassa Steamin ja Applen pilvipalveluissa.Kyberturvallisuuskeskuksen tietojen mukaan Log4j-komponentti on laajasti käytössä Suomessa ja sen nollapäivähaavoittuvuutta pyritään hyväksikäyttämään aktiivisesti.

Kyberturvallisuuskeskus kertoo, että tavallinen käyttäjä ei voi tehdä tälle haavoittuvuudelle mitään. Toimenpiteitä odotetaan palveluiden ylläpitäjiltä. Ylläpitäjien tulisi asentaa Apachen julkaisemat päivitykset Log4j-tuotteeseen. Haavoittuvuus on korjattu versiossa log4j-2.15.0-rc2.

Päivittämiseen menee kuitenkin aikaa, joten haavoittuvuuden aiheuttamat ongelmat selviävät vasta lähipäivinä.

Lue myös:

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto