AfterDawn: IT-alan uutiset

Commodore 65 on vihdoin saatavilla MEGA65 -projektin kautta

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 17.10.2021 13:48 Kommentteja (1)

30 vuotta odotettu Commodore 65 on pian täällä!

Yli 30 vuotta sitten Commodore oli suunnitellut uutta seuraajaa ikoniselle Commodore 64 -kotimikrolleen ja tietokoneen prototyypitkin olivat jo valmiita. Mutta sitten iskivät yhtiön talousvaikeudet ja suunnitelmat kariutuivat. Nyt, tuo kehitetty seuraaja, Commodore 65 on kuitenkin näkemässä päivänvalon.
Commodore 65 tarina oli mielenkiintoinen monella tapaa: kone oli todellakin vain 8-bittinen, suora Commodore 64:n seuraaja. Ja konetta suunniteltiin 1990-luvun alussa, jolloin jo kaikki muut 8-bittisen tietokoneet olivat päätyneet haudan lepoon, ainoastaan kuusnepan edelleen sinnitellessä 16-bittisten ylivoimaa vastaan.

Uusi 8-bittinen oli täysin yhteensopiva alkuperäisen 1980-luvun kuusnelosen kanssa, mutta muistin määrä, tallennustila, grafiikkatilat ja suorittimen nopeus oli nostettu selkeästi aiempaa paremmalle tasolle. Olemme tietokoneen speksejä käsitelleet tarkemmin mm. Commodore 65 -uutisessamme.
Alkuperäinen Commodore 65
alkuperäinen Commodore 65


Laitteesta tehtiin kourallinen prototyyppejä ja niitä on sittemmin myyty netin huutokauppapalstoilla hirmuisilla hinnoilla.

Nyt kuitenkin harrastajavoimin pystyyn nykäisty Mega65 -projekti on tuomassa laitteen kaiken kansan tietoisuuteen. Projektia on värkätty jo vuodesta 2014 lähtien ja sen tarkoituksena on ollut kehittää nykyaikainen, mutta täysin Commodore 65 kanssa yhteensopiva uusiopainos julkaisemattomasta legendasta.

Mega65
Mega65


Moderni MEGA65 mukailee ulkoasussaan vahvasti Commodore 65 ulkoasua, mutta tuo mukaan modernit tekniikat: laitteesta löytyy HDMI-ulostulo, SD-kortinlukija, mekaaninen näppäimistö ja ethernet-liitin. Tarkemmin speksejä löytyy projektin kotisivuilta.

Lisäksi kaikki projektiin liittyvät koodit sekä myös laitteen tekninen suunnitelma ovat avointa lähdekoodia. Luonnollisesti tietokone on myös Commodore 64 -yhteensopiva.

Nyt projekti on jo saavuttanut sen pisteen, että ennakkotilauksia otetaan vastaan. Pirullisella 666,66 euron hinnalla Mega65 voi tilata itselleen ja toimitusten arvioidaan alkavan vuoden 2021 lopulla tai aivan vuoden 2022 alussa.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava Kirjoita kommentti

1 kommentti

110.11.2021 14:49

Suolainen hinta.

Halvemmaksi tulee ostaa The C64 (täysikokoinen & toimiva näppäimistö) ja USB-liitännäinen 3.5" korppuasema.


//Satanus

Kommentoi uutista

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.
Uutisarkisto