AfterDawn: IT-alan uutiset

Kalifornia kieltää bensalla toimivat ruohonleikkurit

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 13.10.2021 22:53

Kalifornia kieltää bensalla toimivat ruohonleikkurit Kalifornian osavaltio aikoo kieltää kaikki polttomoottorikäyttöiset ulkona käytettävät pienkoneet, kuten mm. ruohonleikkurit sekä lehtipuhaltimet.
Kielto on tulossa voimaan vuoden 2024 alusta ja koskee uusien lain määräämien laitteiden myyntiä. Eli kuten vaikkapa sähköautojenkin kanssa, vanhojen laitteiden käyttöä ei kielletä millään muotoa, mutta uutena myytäviin tuotteisiin asetetaan rajoitukset.

Laki kattaa kaikki alle 25 hevosvoimaa (eli 19kW) tai vähemmän tuottavat "pienet, ei-tieliikennekäyttöön tarkoitetut moottorit".

Ruohonleikkureiden lisäksi sähkömoottoreihin pitää siirtyä mm. golf-kärryjen, lehtipuhaltimien, moottorisahojen, oksasilppureiden ja muiden nykyisin pitkälti polttomoottorilla toimivien laitteiden osalta.

Lain taustalla ovat etenkin pienmoottoreiden tuottamat paikalliset hiukkaspäästöt, jotka leviävät sekä käyttäjänsä että lähiympäristön rasitteeksi. Siinä missä polttomoottoriautot ovat kehittyneet paikallispäästöjen osalta vuosien saatossa merkittävästi, ei ruohonleikkureissa ja muissa vastaavissa laitteissa ole tapahtunut juurikaan kehitystä. Kalifornian ilman laadusta vastaavan viranomaisen mukaan tunnin yhtäjaksoinen polttomoottorilla toimivan ruohonleikkurin käyttö vastaa lähes 500 kilometrin autolla ajoa (PDF) paikallispäästöjen osalta.
Lisäksi myös melu on yksi merkittävä tekijä: Suomessakin moni omakotitaloalueella asuva tietää sen ihanan tunteen, kun "saa" herätä lauantaiaamuna kukonlaulun aikaan lähiön kaikkien ruohonleikkureiden pärähtäessä kesäaamun kunniaksi päälle yhtä aikaa.

kuvituskuva: Wikipedia

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto