AfterDawn: IT-alan uutiset

Poliisirobotit saapuivat Singaporen kaduille: Valvovat tupakointia, koronarajoituksia ja väärin pysäköityjä pyöriä

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 7.9.2021 11:30

Poliisirobotit saapuivat Singaporen kaduille: Valvovat tupakointia, koronarajoituksia ja väärin pysäköityjä pyöriä 1984 lähenee.. Singapore on ottanut ensimmäiset robottipoliisit testikäyttöön partioimaan maan kaduille.
Xavier -nimellä kulkevat robotit partioivat jatkossa kaupunkivaltion kaduilla ja havainnoivat "ei toivottua sosiaalista käytöstä" - ja ilmiantavat ne suoraan poliisin päämajaan. Singaporen mukaan Xavier seuraa etenkin julkisilla paikoilla tupakointia, väärin pysäköityjä polkupyöriä - sekä koronapandemian vuoksi voimassa olevia kokoontumisrajoituksia.

Robotit on varustettu 360 asteen kattavilla kameroilla, jotka näkevät myös pimeässä. Kerätyn kuva-aineiston ne syöttävät koneoppimista hyödyntävälle ohjelmistolle, joka osaa päätellä tilanteen ja sen laittomuuden. Jos Xavier havaitsee jotain laitonta, se ilmoittaa löydöksistään välittömästi poliisin keskukseen, josta varsinaiset viranomaiset voivat ottaa tiedosta kopin.

Xavier-poliisi on suhteellisen vaarattoman näköinen tapaus
Singapore on tunnettu äärimmäisen tiukasta lainsäädännöstään "epäsosiaalisen käyttäytymisen" saralla. Maassa on mm. ehdoton kielto vandalismia kohtaan: mm. graffitit ovat täysin kiellettyjä. Maa sai kansainvälistä huomiota 1990-luvulla, kun amerikkalainen teini töhri Singaporen kaduilla autoja spray-maalilla. Teini tuomittiin julkisesti toteutettuun raipparangaistukseen. Myös hiljattain, vuonna 2005, Singapore tuomitsi joukon saksalaisnuoria graffitien maalaamisesta raipparangaistukseen ja vankeuteen.

Aasialaisten uutislähteiden mukaan Xavierien keräämää kuvamateriaalia ei toistaiseksi tulla käyttämään oikeudenkäynneissä todisteena, vaan Xavier toimii ainoastaan vahtina, joka hälyttää paikalle tarvittaessa ihmis-poliiseja. Singapore aikoo myös asentaa kaupunkivaltion kaduille yli 200 000 poliisin käytössä olevaa valvontakameraa tulevina vuosina.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Tägit: robotit Singapore
Edellinen Seuraava  

Kommentoi uutista

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.
Uutisarkisto