AfterDawn: IT-alan uutiset

Googlea pyydettiin poistamaan sinunkin tietokoneesi hakutuloksista: 127.0.0.1 poistopyyntö

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 10.8.2021 11:24 Kommentteja (1)

Googlea pyydettiin poistamaan sinunkin tietokoneesi hakutuloksista: 127.0.0.1 poistopyyntö Googlella on ollut jo vuosien ajan käytössä järjestelmä, jolla tekijänoikeuden omistajat voivat ilmoittaa yhtiölle mahdollisista tekijänoikeusrikkomuksista. Google käsittelee poistopyynnöt tiettyjen sääntöjen mukaan, jossa annetaan myös vastapuolelle mahdollisuus kiistää pyyntö. Toisinaan tekijänoikeustahot ampuvat isolla haulikolla, sen kummemmin tarkistamatta asioita tarkemmin ja pyytävät valtavaa vuorta osoitteita poistettavaksi.
Joskus näihin poistopyyntöihin sisältyy koomisiakin piirteitä: uutisoimme hiljattain mm. siitä, miten yhtiö pyysi vahingossa Googlea poistamaan omat sivunsa hakutuloksista.

Mutta nyt tässäkin on menty asteen pidemmälle: ukrainalainen TV-kanava TRK on valtuuttanut lakifirma Vindexin toimittamaan puolestaan poistolistoja Googlelle. Mukaan on lipsahtanut pyyntö, joka on vähintäänkin erikoinen.
TRK haluaa Googlen poistavan 127.0.0.1 -osoitteen hakutuloksistaan.

Teknologiaa tietämättömille pyynnössä ei liene mitään ihmeellistä. Mutta kyseinen osoite sattuu olemaan internetissä omalle tietokoneelle varattu osoite. Eli jokaisen teistä, jotka luette tätä uutista, oman laitteenne osoite on juurikin tuo 127.0.0.1 (eli suomeksi 127.0.0.1 tarkoittaa samaa kuin "tämä sama laite, jota käytän").

Osoitteen 127.0.0.1 poistopyyntö


Poistopyyntö määrittää myös tiedoston, joka laitteelta löytyy. Kyseinen tiedosto on .m3u -päätteellä oleva soittolista, jota käytetään tyypillisesti joko videoiden tai musiikkikappaleiden soittolistana.

Vähemmän yllättäen Google ei ole suostunut poistopyyntöön. Asiasta uutisoi mm. TorrentFreak.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

1 kommentti

112.8.2021 08:56

Sama jos peilien valmistajia pyydettäisiin estämään tekijänoikeuksien alaisten kohteiden näkymistä.


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto