AfterDawn: IT-alan uutiset

YouTuben lyhyet videot tulevat Suomeenkin: YouTube Shorts saapuu

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 12.7.2021 13:35 Kommentteja (2)

YouTubeen valtava muutos Suomessa tällä viikolla

YouTube on pysynyt monessa mielessä täsmälleen samanlaisena palveluna koko elinkaarensa ajan. Teknisesti palvelu on toki kehittynyt vuosien saatossa reilustikin (harva kaipaa enää Flash-pohjaista videotoistinta..), mutta perusidea on ollut koko toiminnan ajan sama. Nyt tähän tulee muutos Suomessakin, kun maailmalla aiemmin kokeiltu YouTube Shorts saapuu Suomeen.
YouTube Shorts on käytännössä suora vastaisku TikTokin kasvulle ja Instagramin alati suosiotaan kasvattaville keloille. YouTuben Shorts -videot ovat maksimissaan 60 sekuntia kestäviä videoita, jotka näytetään pystysuunnassa. Ja aivan kuten TikTokissakin, pyyhkäisemällä videota latautuu esiin aina vain uusia ja uusia videoita, algoritmin päättäessä sen, mitä seuraavaksi katsotaan.

Shorts-videot saapuvat YouTuben mobiilisovelluksiin tämän viikon keskiviikkona. Sinänsä videot löytyvät palvelusta jo nyt, mutta jatkossa niille on tarjolla oma painike YouTuben sovelluksen käyttöliittymässä, josta Shorts -videoita pääsee selailemaan. Ominaisuutta ei ole toistaiseksi saatavilla selainversiolle, mutta YouTuben kerrotaan harkitsevan senkin tuomista palveluun jossain vaiheessa.
Shorts -osiossa näkyvät tällä hetkellä kaikki pystysuuntaisesti kuvatut, alle 60 sekuntia kestävät YouTubeen ladatut videot, mutta uudistuksen myötä videoiden tekijöille tuodaan tarjolle myös nimenomaan Shorts -ominaisuuden käyttöön tarkoitettuja työkaluja. Palvelu avataan Suomessa 14.7.2021.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

2 kommenttia

113.7.2021 08:35

Videoiden ärsyttävin piirre onkin ollut että niiden katsomiseen kuluu liikaa aikaa, ja sitähän ei todellakaan ole hukattavaksi.

Moni Youtube video onkin jäänyt katsomatta kun on nähnyt videon keston.

Saisi se kuvan kääntökin olla automaattisempaa (digitaalisesti tai hardwarella) ja älyistettyä. Ihan liikaa ärsyttäviä pystykuvattuja videoita joissa pystyrajaaminen ei todellakaan istu kuvattuun sisältöön (vaikka päinvastaisiakin esimerkkejä löytyy). Pahimmillaan on kuvattu sisältö 90 asteen kulmaan kun ei ole kuvan suunnan tunnistaminen onnistunut joko kapulalta tai käyttäjältä.

Myös niitä nopeutustehosteita kannattaa käyttää videon tiivistämiseen. Siitäkin huolimatta vaikka palvelun toistossakin on nopeuden säätö.

216.7.2021 21:19

Häh, minulla on ainakin puhelimen YT sovelluksessa ollut jo hyvän tovin "shorts" videot? Ominaisuus on ainakin minua lähinnä häirinnyt.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto