AfterDawn: IT-alan uutiset

Firefox ei enää tue FTP-linkkejä

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 9.7.2021 14:04

Firefox poisti lopullisesti ominaisuuden, joka on ollut selaimissa 25 vuoden ajan

Firefox on päättänyt seurata Google Chromen jalanjälkiä ja on poistanut selaimestaan yhden toiminnoista, joka on ollut osa käytännössä kaikkia verkkoselaimia jo 1990-luvulta lähtien.
Sekä Androidin että Windowsin Firefoxeista on poistettu niiden uusimmissa versioissa tuki FTP-protokollalle. Chrome teki saman tempun tammikuussa 2021, kun Chromesta poistettiin FTP-tuki.

Nykyisille nettikäyttäjille tuolla muutoksella ei varmastikaan ole isoa merkitystä, mutta netin alkuaikoina FTP-protokollan tuki oli varsin tärkeässä osassa verkon kehitystä. Muutos tarkoittaa käytännössä sitä, että ftp:// -alkuiset linkit eivät enää toimi Firefoxissa lainkaan, eikä selain suostu niitä avaamaan.

Muutos liittyy tietoturvaan: siinä missä verkkosivujen käyttämä HTTP on nykyisin pääsääntöisesti salattua ja tietyin turvallisuussäännöin toimivaa HTTPS-liikennettä, on FTP pysynyt käytännössä muuttumattomana kaikki nämä vuosikymmenet. Pelko siitä, että tietämättömät verkon käyttäjät vahingossa napauttavat FTP-linkkejä ja päätyvät tietoturvaltaan heikompaan tilaan, on merkittävä syy muutoksen takana. Muutoksen taustoista löytyy lisätietoa Mozillan sivuilta.
Jatkossa ftp:// -muotoisten linkkien avaamiseen tarvitaan siis erillinen FTP-ohjelmisto, kuten vaikkapa erinomainen avoimen lähdekooodin FileZilla tai joku muu FTP-asiakasohjelmisto.

FTP:tä ja sen sisarta, salattua FTP-yhteyttä käytetään edelleen varsin yleisesti verkkosivujen hallinnoinnissa: usein, etenkin pienempien verkkosivujen ylläpito tapahtuu niin, että valmiit HTML-sivut siirretään WWW-palvelimelle kehittäjän tietokoneelta FTP-protokollan yli.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Tägit: selain Firefox FTP
Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto