AfterDawn: IT-alan uutiset

Tärkeä voitto: YouTube ei ole vastuussa laittomasta sisällöstä

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 23.6.2021 14:05 Kommentteja (1)

Tärkeä voitto: YouTube ei ole vastuussa laittomasta sisällöstä Euroopan Unionin Tuomioistuin on antanut merkittävän päätöksen vuosia kestäneessä kiistassa tekijänoikeuksista ja niiden levityksestä. Euroopan korkeimman asteen tuomioistuimen mukaan YouTube ei ole laillisessa vastuussa sisällöstä, jota sen käyttäjät palveluun lisäävät.
Oikeutta on käytty jo kauan ja useissa oikeusasteissa, mutta nyt asialle ilmeisesti on vihdoin saatu lopullinen sinetti - ainakin, mikäli lainsäädäntö EU-alueella ei muutu lähivuosina. Aiheesta uutisoi mm. Reuters.

Oikeuden päätöksen mukaan YouTubella on vastuu poistaa tekijänoikeuksia rikkova materiaali palvelustaan, kun tekijänoikeuden omistaja siitä yhtiölle ilmoittaa. Mutta jos YouTube poistaa tekijänoikeuksia rikkovan sisällön nopealla aikataululla, ei YouTube ole laillisessa vastuussa siitä, että sisältö ehti olla YouTubessa poistoa ennen.
YouTubeen lisätään vuosittain valtava määrä tekijänoikeuksia rikkovaa sisältöä: ilman oikeudenomistajien lupaa lisättyjä musiikkivideoita, elokuvia ja TV-sarjoja.

Oikeus kuitenkin asetti päätöksessään tiettyjä ehtoja sille, että YouTube - ja muut verkkopalvelut - voivat välttyä oikeushaasteilta. EU-tuomioistuimen mukaan YouTuben ja vastaavien verkkopalveluiden pitää rakentaa palveluihinsa tekniset työkalut, jotka pyrkivät tunnistamaan tekijänoikeudella suojatut sisällöt - ja estävät niiden lisäämisen palveluun alun alkaenkin.

Tuomioistuimen päätös toimii samalla myös ennakkotapauksena EU-maiden kansallisille oikeusistuimille, eli vastaavat oikeusjutut vaikkapa Suomessa, pitää jatkossa tulkita EU-tuomioistuimen linjauksen mukaisesti.

Koko tuomioistuimen tuomio löytyy suomeksi tämän linkin takaa.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

1 kommentti

124.6.2021 11:29

Entä sananvapaus ja ilmaisunvapaus?

EU älähtää ihmisoikeuksia polkeville valtioille ja samalla pakottaa korporaatioita polkemaan ihmisoikeuksia pakottamalla ne luomaan moderaattori-terminaattoriarmeijaa lahtaamaan myös syyttömien sananvapautta ja ilmaisunvapautta.

Maailmalla esim. poliisiväkivaltaa paljastavat videot estetään huudattamalla paikanpäällä lisenssoitua musiikkia väkivallan taustalle.

Kiittääkää EU:ta kun lapsenlapsen synttärionnitteluvideo isovanhemille sensuroidaan kun taustalla sattuu kuulumaan laulun säestyksenä jokin kaupallisempi synttärionnittelubiisi...


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto