AfterDawn: IT-alan uutiset

Opas: Näin valitset robottiruohonleikkurin

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 24.4.2021 12:30

Opas: Näin valitset robottiruohonleikkurin

Kevät on aika, jolloin monella siintää jo näköpiirissä edessä oleva omakotitalon nurmikon kasvukausi. Osa odottaa sitä kauhulla, osa ilolla. Heille, keitä ruohonleikkaus ei juurikaan kiinnosta harrastuksena, on tekniikka tuonut helpotusta robottiruohonleikkurin muodossa. Mutta miten valita oikeanlainen robottiruohonleikkuri?
Olemme vuosien mittaan testanneet useita robottiruohonleikkureita, pitkän kaavan kautta ja päätimme tiivistää kokemuksemme tähän oppaaseen. Robottiruohonleikkurin valinnassa on kourallinen asioita, jotka kannattaa selvittää itselleen sellaista harkitessa.

Mutta ensimmäisenä se tärkein kysymys...

Kannattaako robottiruohonleikkurin osto?


Kokemuksemme muutaman kesän osalta osoittaa, että vastaus tähän on vahvasti kyllä. Robottiruohonleikkurin osto on kannattava ostos. Roboleikkuri on kenties yksi näppärimmistä arjen apulaisista ja käytännössä siitä syntyy iso kasa hyötyjä.

Ajan säästö. Jos pihaa on enemmän kuin postimerkin pinta-alan verran, kesässä tuhrautuu helposti kymmeniä tunteja ruohonleikkaukseen käsipelillä. Yleensä ruoho tulee leikattua vieläpä juuri kauneimpina kesäpäivinä, jolloin omalle ajalle voisi keksiä parempaakin tekemistä.
Lopputulos. Testeissämme robottiruohonleikkuri piti nurmikon läpi kesän täydellisenä, olipa piha sitten millainen tahansa. Eli tyypillistä "kaksi päivää kaunis, kaksi viikkoa karmea" -tilannetta ei pääse käymään, jossa nurmikko on siistin näköinen vain hetki sen ajamisen jälkeen. Syynä tähän on tietysti se, että robottiruohonleikkuri leikkaa pihaa jatkuvasti, ei vain silloin tällöin.

Naapurisopu. Robottiruohonleikkurit ovat käytännössä äänettömiä, etenkin perinteiseen polttomoottorilla toimivaan ruohonleikkuriin verrattuna. Joten sunnuntaiaamuna kello kahdeksan käyntiin kiskaistu polttomoottorikone ei enää rassaa naapurisopua.

Toki, miinuspuolella voidaan katsoa olevan kuntoilun puute, jota ruohonleikkurin työntämisestä saa - mutta silloin kenties tulee kaivettua lenkkikengät kaapista kumisaappaiden sijaan.

Tärkein valintakriteeri: Pihan koko


Aivan ylivoimaisesti tärkein kriteeri robottiruohonleikkurin ostossa on pihan koko. Missään nimessä ei kannata harkita alimittaisen leikkurin ostamista, koska leikkureiden suositellut pihakoot on laskettu varsin tarkkaan ja oikein. Eli 1000m2 pihalle ei kannata ostaa 500m2 pihelle tarkoitettua leikkuria.

Alimittainen leikkuri joutuu leikkaamaan käytännössä ympäri vuorokauden ehtiäkseen leikkaamaan pihan suunnitellussa ajassa. Eli tässä on kohta, jonka osalta ei kannata missään nimessä tinkiä.

Onko pihalla mäkiä?


Rinnetontit ovat oma erikoisuutensa, joiden osalta kannattaa olla tarkka leikkurin valinnassa. Kukin valmistaja lupaa maksimikallistuskulmat, joita leikkuri kestää. Tasamaalla asuville tätä ongelmaa ei ole, mutta rinnetontin omistajien kannattaa lukea ohjekirjat ja esitteet tarkkaan ennen valintaa.

Leikkuri ei rinnetontilla yleensä kaadu - ne ovat matalarakenteisia - mutta niiden voima ei välttämättä riitä nousemaan rinnettä ylös, jos rinne on jyrkempi kuin mihin leikkuri on suunniteltu.

Onko piha jaettu useampaan osaan?


Jos piha koostuu useista toisistaan täysin erillisistä saarekkeista, on valinta monimutkaisempaa. Tässä tapauksessa yleensä hinta nousee ja pihan johdotuksen suunnittelusta tulee hieman monimutkaisempaa.Käytännössä jos pihan eri osien välillä ei robotti voi järkevästi liikkua, kannattaa harkita kahden edullisemman robottileikkurin ostamista sen sijaan, että yrittää suunnitella kulkureittiä robotille saarekkeelta toiselle.

Älä pihtaile - ja ota selvää


Halvan ja hyvän jos haluaa, pitää ostaa kaksi. Tämä pätee edelleen, myös robottileikkureissa. Kannattaa lukea luotettavia arvosteluja. Ja itse en uskoisi hevosmiesten tietotoimistoon eli naapurin kokemuksiin - harva tavallinen kuluttaja on koskaan kokeillut yhtä useampaa robottileikkuria, joten vertailupohjan puuttuminen johtaa väistämättä väärään käsitykseen omasta leikkurista ja sen taidoista.

Toki, tutuilta kannattaa kysellä ongelmista ja sen sellaisista, jotta saa karsittua omaan käyttöön sopimattomia tapauksia pois.

Asennus


Robottiruohonleikkurin asennus pelottaa monia. Käytännössä kaikki paremmat leikkurit asennetaan niin, että pihalle asennetaan maahan asennetut johdot, joilla rajataan piha-alue robottileikkurin käyttöön. Omissa testeissämme totesimme, että ainoat ongelmat mitä leikkureiden kanssa tuli eteen, koskivat juurikin asennusvaihetta ja mokia mitä siinä tehtiin.

Asennus kannattaakin jättää suosiolla ammattilaiselle - yleensä jokaisella jälleenmyyjällä on ehdolla jokin asennusyritys, joka homman osaa hoitaa. Huolehdi vain, että asennukselle on takuu, eli ongelmat tullaan korjaamaan ensimmäisen kesän aikana kuntoon, jos niitä ilmenee.

Parasta asennuksessa on se, että robottiruohonleikkurin rajajohdot voi jättää maahan talven yli eli asennus tehdään vain kerran ja ne pysyvät käyttökunnossa sen jälkeen vuosikymmenen, pidempäänkin.

Kokemuksiamme


Olemme arvostelleet neljä robottiruohonleikkuria aiempina kesinä. Kaikissa testeissämme olemme asentaneet leikkurit itse, testanneet niitä haastavilla pihoilla ja testanneet niitä vähintään 6 viikon ajan, tyypillisesti koko kesän ajan.

Gardena SILENO Life 1250


Gardena SILENO Life 1250
Gardenan arvostelumme löytyy täältä
 • max 1250 m2 pihalle
 • suhteellisen hidas
 • jättää erittäin leveät suojakaistaleet nurmikolle


Husqvarna Automower 315


Husqvarna Automower 315


HHuaqvarna 315 arvostelumme löytyy täältä
 • max 1500 m2 pihalle
 • nopea ja tehokas
 • erittäin hyvä leikkausjälki


Robomow RS615u


Robomow RS615u


Robomow RS615u arvostelumme löytyy täältä
 • max 3000 m2 pihalle
 • erinomainen lopputulos
 • hieman sekava valikkorakenne ja toimintalogiikkaHusqvarna Automower 430X


Husqvarna Automower 430X
Husqvarna Automower 430X arvostelumme löytyy täältä
 • max 3200 m2 pihalle
 • erinomainen lopputulos
 • loistava leikkuri todella isolle pihalle, mutta jäätävän kallis


AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava Kirjoita kommentti
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto