AfterDawn: IT-alan uutiset

AV1 -videoformaatin voittokulku jatkuu: Android TV mukaan

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 19.1.2021 11:59

Tulevien Androidia käyttävien TV-laitteiden on pakko tukea uutta formaattia

Google on ilmoittanut, että jatkossa kaikkien Android TV-alustaa käyttävien laitteiden, kuten televisioiden ja erilaisten mediatoistinten, on pakko tukea AV1 -videoformaattia.
Avoin, lisenssimaksuista vapaa AV1 on saanut nopeasti suosiota viime vuosina, mutta sen purku (eli käytännössä katselu) vaatii varsin paljon prosessointitehoa. Tämän vuoksi tulevien Android TV-laitteiden täytyy käytännössä käyttää myös sellaisia järjestelmäpiirejä, jotka tukevat suoraan rautatasolla kyseisen videoformaatin purkua.

AV1 pakkaa videot noin 30-50% pienempään tilaan samalla kuvanlaadulla kuin laajalti käytössä oleva h.264/AVC -videoformaatti. Koska formaatti on täysin rojaltivapaa, se on kerännyt tukea varsin nopealla tahdilla. Viime vuonna julkaistuista näytönohjaimista kaikki uudet sarjat tukevat suoraan AV1-videoiden purkua rautatasolla (sekä AMD:n RX 6000 -sarja, NVIDIAn RTX 30 -sarja että Intelin uudet näytönohjaimet kuuluvat tähän joukkoon). Selaimista tuki on löytynyt jo vuodesta 2018, jolloin formaatti julkaistiin: AV1:stä tukevat mm. Opera, Firefox, Edge että Chrome.


Käytännössä kaikki suurimmat TV-valmistajat ovat jo ilmoittaneet tukevansa AV1:stä uusissa malleissaan: ainakin Sony, Samsung ja LG ovat julkaisseet tai julkaisemassa uusia AV1-yhteensopivia televisioita.

Luonnollisesti formaatti ei sinänsä lyhyellä aikavälillä muuta mitään: Netflix ja kumppanit käyttävät sitä ainoastaan, jos katsojan laitteisto tukee AV1:stä - ja käyttävät vanhempia formaatteja, jos tukea ei löydy. Mutta AV1 kautta voidaan välittää parempaa suoratoistokuvaa myös hieman vaatimattomamman nettiyhteyden kautta.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto