AfterDawn: IT-alan uutiset

Yhdysvallat haastoi Facebookin oikeuteen määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 10.12.2020 14:25

Nyt napsahti: Yhdysvallat haastoi Facebookin oikeuteen monopolista

Yhdysvaltain kauppakomissio FTC on haastanut Facebookin oikeuteen määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä. Oman vastaavan syytteensä ovat nostaneet myös 48 osavaltion yleiset syyttäjät.
Nyt nostettu oikeusjuttu syyttää Facebookia sosiaalisen median palveluissa olevan määräävän markkina-asemansa väärinkäytöstä. Suurimpana ja tärkeimpänä syytekohtana FTC:n syytteessä mainitaan kaksi yrityskauppaa: Faceboookin kauppa, jossa se osti Instagramin miljardilla dollarilla vuonna 2012 sekä yrityskauppa, jossa Facebook osti WhatsAppin itselleen 19 miljardilla dollarilla vuonna 2014.

Syytteiden mukaan Facebook osti potentiaaliset kilpailijansa pois markkinoilta, vahvistaen näin määräävää markkina-asemaansa. Yrityskaupoilla tapahtuva määräävän markkina-aseman suojeleminen on monopolilainsäädännön mukaan laitonta, niin Yhdysvalloissa kuin vaikkapa Suomessakin.

Lue myös: Kirjoitimme aiemmin syksyllä Facebookin varautumisesta tilanteeseen

Lisäksi syytteessä nostetaan mielenkiintoinen yksityiskohta esiin. Facebook osti itselleen vuonna 2013 pienen VPN-palvelun, Onavon. Yhtiön väitetään käyneen läpi Onavon käyttäjien käyttödataa ja selvittäneen sen avulla, mitä sovelluksia käyttäjät käyttävät puhelimissaan. Tuon datan perusteella Facebook pystyi päättelemään WhatsAppin nopean suosion nousun ja osasi tehdä ostotarjouksen yrityksestä ennen kuin se olisi kasvanut Facebookin omaa liiketoimintaa uhkaavaksi tekijäksi.Facebook luonnollisesti kiistää syytteet ja muistuttaa FTC:n hyväksyneen molemmat yrityskaupat aikoinaan. Facebook myös alleviivaa sitä, että kumpikaan ostetuista palveluista ei ollut vielä nykyisenkaltaisessa asemassaan ostohetkellä - ja että nimenomaan Facebookin yhtiöihin tuoma kehitysosaaminen ja resurssit ovat olleet ne tekijät, jotka ovat mahdollistaneet Instagramin ja WhatsAppin nousun nykyiseen asemaansa.

FTC haastoi myös Googlen määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä oikeuteen tänä syksynä.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto