AfterDawn: IT-alan uutiset

Google ymmärtää nyt hakujen kontekstia paremmin

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 26.11.2020 09:49 Kommentteja (1)

Google muutti hakukonettaan radikaalisti

Google on tehnyt merkittävän muutoksen hakukoneeseensa, joka mahdollistaa hakukoneen paremmat hakutulokset. Kyseessä on kontekstin ymmärtämiseen liittyvä muutos.
Malliesimerkkinä voitaneen pitää hakutermiä kielletyt leikit. Kyseisellä hakutermillä voi vastaan tulla joko todella "mielenkiintoista" (lähinnä aikuisille suunnattua) sisältöä; keskustelua leikeistä, joita vanhemmat ovat lapsiltaan kieltäneet; klassikkoelokuva vuodelta 1952, kotimainen iskelmä 1960-luvulta - tai marraskuussa 2020 valittu vuoden 2020 tietokirjallisuuden Finlandia-voittaja.

Muutoksen myötä Google osaa yhdistää käyttäjän aiemmin tekemät haut mukaan hakutuloksia valitessa. Eli jos hakija on hakenut aiemmin hakutermillä "Finlandia-voittajat 2020" ja seuraava haku on "kielletyt leikit", ymmärtää Google, että käyttäjä on etsimässä nimenomaan kyseistä tietokirjaa. Ja toisin päin: jos aiemmat haut ovat liittyneet pitkälti aikuisten keskinäisten leikkien tasolle, hakutermi painottaa jatkossa enemmän kyseisen aiheen hakutuloksia.
Luonnollisesti asiaa on voinut aiemminkin täsmentää, mm. Googlen tarjoamilla hakuehdotuksilla, mutta äänihakujen jatkuvasti yleistyessä myös tarkoitetun haun kontekstin ymmärtämisen merkitys ns. kerralla oikein korostuu entisestään. Google kertoi aiheesta omassa blogissaan hiljattain.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Tägit: hakukone Google
Edellinen Seuraava  

1 kommentti

127.11.2020 10:48

Toivottavasti Googlen translaattorikin päivitettäisiin noin jotta se ei tarjoa käännökseksi "kissan silittämiselle" paljon julmempaa kohtaloa. Silitysrautaa kun siihen ei yleensä tarvita.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.11.2020 @ 10:49

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto