AfterDawn: IT-alan uutiset

Google maksaa Applelle 10 miljardia vuodessa, joka ikinen vuosi

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 29.10.2020 16:24 Kommentteja (1)

Google maksaa Applelle 10 miljardia vuodessa, joka ikinen vuosi

Apple on maailmanhistorian arvokkain yhtiö. Sen markkina-arvo on pyörinyt syksyn 2020 ajan käsittämättömässä 2 biljoonan dollarin tasossa, eli kahden tuhannen miljardin arvossa.
Tavallinen kaduntallaaja osoittaa tietysti sormella ja sanoo yhtiön arvon johtuvan sen hinnakkaista fyysisistä tuotteista, kuten vaikkapa hiljattain julkistetusta iPhone 12 -mallistosta, jonka hintataso pyörii tuhannen euron molemmin puolin, ulottuen aina 1629 euroon asti.

Mutta Apple itse asiassa takoo rahaa valtavia määriä sen palvelut-liiketoiminnallaan. Yhtiön koko liikevaihto oli vuoden 2019 lukujen mukaan 260 miljardia dollaria (noin 222 miljardia euroa). Tästä palvelujen osuus oli 46 miljardia dollaria (noin 39 miljardia euroa).

Luku vaikuttaa sinänsä pieneltä, mutta palveluliiketoiminnassa yleensä voitot ovat valtavan paljon suuremmat: fyysisiä tuotteita myytäessä pitää osat hankkia, kasata, suunnitella, jne.
Palveluliiketoiminnan suhteen Apple pyrkii aina rummuttamaan sen omia palveluita ja ylläpitämään kuvaa siitä, että nimenomaan sen omat palvelut, kuten iCloud ja Apple TV olisivat juurikin Se Juttu, joka on palveluliiketoiminnan ytimessä.

Itse asiassa näin ei ole, vaan palveluliiketoimintaan lasketaan myös kaksi Applelle lähes "ilmaista" tulovirtaa.

Ensinnäkin, Applen palveluliiketoimintaan lasketaan kaikki Applen App Storesta tehdyt ostokset ja tilaukset. Eli vaikkapa Spotifyn kuukausimaksu, jos se on hankittu Applen App Storen kautta - ja josta Apple pitää itsellään (paljon kritisoidun) 30 prosentin siivun.

Toisekseen, Yhdysvaltain oikeusministeriön Googlea vastaan nostaman syytteen mukaan Google maksaa Applelle 8 - 12 miljardia dollaria joka ikinen vuosi siitä, että Google on Applen tuotteiden, kuten iPhonen ja iPadin, oletushakukoneena.

Eli arviosta riippue, pelkästään se, että Googlen hakukone on Applen tuotteissa oletuksena, tahkoaa 17 - 26% Applen palveluliiketoiminnan liikevaihdosta. Käytännössä voidaan olettaa tuon olevan lähes puhdasta voittoa Applelle.

Ja sopimus kannattaa myös Googlelle: samaisen syytteen mukaan Applen laitteilla tehdyt olivat lähes puolet kaikista Googlella tehdyistä hauista Yhdysvalloissa vuonna 2019.

Nyt tuo sopimus uhkaa katketa, jos oikeusministeriön syyte aikanaan onnistuu ja yhtiöt pakotetaan muuttamaan toimintojaan. Apple onkin vaivihkaa alkanut kehittämään omaa hakukonettaan, ainakin verkossa liikkuvien huhujen mukaan.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

1 kommentti

131.10.2020 07:49

good


fafsagf

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto