AfterDawn: IT-alan uutiset

Facebook täsmensi lausuntoaan siitä, onko yhtiö todellakin lähdössä EU:sta

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 24.9.2020 17:11 Kommentteja (2)

Facebook: Emme "uhkaa" lähdöllä Euroopasta, mutta... Alkuviikosta jysähti pommi, kun laajalti uutisoitiin Facebookin uhkaavan lähteä Euroopasta.
Yhtiö on nyt täsmentänyt kantaansa lähettämässään tiedotteessa, jossa se kertoo että yhtiö ei "uhkaa" lähtevänsä Euroopasta, vaan on vain tuonut lausunnossaan Irlannin oikeusasteessa esiin oman kantansa tietojen vaihdon vaikutuksesta.

"Facebook is uhkaa poistuvansa Euroopasta. Dokumentit, jotka olemme toimittaneet Irlannin korkeimmalle oikeudelle linjaavat vain sen yksinkertaisen seikan, että Facebook, kuten monet muutkin yritykset, järjestöt ja palvelut, laskee toimintansa Yhdysvaltain ja EU:n välisen tietojenvaihdon varaan. Ilman turvallista, varmennettua ja laillista tietojen siirtoa tilanne voi vahingoittaa EU:ssa toimivien, dataan pohjautuvien yritysten taloutta ja kasvua, kun yritykset ponnistelevat koronaviruksen aiheuttamasta taantumasta"

-Facebook


Aihetta on erittäin ansiokkaasti käsitellyt mm. Harto Pönkä omassa blogissaan.

Pönkä avaa jutun pääpointteja kirjoituksessaan. Niiden mukaan vääntö tietojen siirrettävyydestä Yhdysvaltain ja EU:n välillä on jatkunut jo seitsemän vuoden ajan. Aktivisti Max Schrems nosti tuolloin Facebookia vastaan oikeusjutun, joka kaatoi aiemmat sopimukset Yhdysvaltain ja EU:n välisestä tietojenvaihdosta.

Kiistassa Facebook on nostettu tikunnokkaan yksinkertaisesti siksi, että sitä vastaan on nostettu ensimmäinen oikeusjuttu. Mutta samat säännöt ja päätökset tulevat koskemaan myös kaikkia muitakin dataa Atlantin yli siirtäviä yrityksiä.

Kiistan perimmäinen ongelma on se, että EU takaa eurooppalaisille kuluttajille tietyt oikeudet yksityisyyteensä. Ja niitä ei voida taata, jos tiedot siirretään Yhdysvaltoihin käsiteltäväksi, sillä siellä valtion tiedusteluorgnisaatiot saavat suht vapaasti penkoa maahan talletettuja henkilötietoja.Vaihtoehtoja tilanteelle on Pöngän mukaan kourallinen, osa niistä täysin epärealistisia, osa kenties toimiviakin:
  1. Vaihtoehto, että EU ja Yhdysvallat leipovat jälleen uuden sopimuksen tietojen siirrosta. Tämä vesittäisi taas oikeuden päätöksen - ja tulisi todennäköisesti kaatumaan muutaman vuoden päästä taas EU:n tuomioistuimessa.
  2. Facebook (ja muut palvelut) voisivat pyytää lupaa käyttäjiltään tietojen siirtoon Yhdysvaltoihin. Tässä tapauksessa ongelmallista on se, onko käyttäjällä todellista valinnanvaraa. Jos ei, rikkoo se EU:n GDPR-asetusta.
  3. Pilkotaan Facebook eurooppalaiseen ja amerikkalaiseen versioon, jossa EU-kansalaisten tietoja säilytetään ja käsitellään ainoastaan EU-alueella, EU:n lakien mukaan.
  4. Yhdysvallat lopettaa maassa sijaitsevien henkilötietojen kaivelun. Tämä tuskin miellyttäisi NSA:ta ja kumppaneita.
  5. Viimeisenä vaihtoehtona on tietysti se, että Facebook ja muut datan siirron pakollisena näkevät toimijat pakkaavat laukkunsa ja todellakin poistuvat kokonaan Euroopasta.


Eli Facebook tuskin laukkujaan pakkaa Euroopasta, mutta jos se ei saa ostettua jollain kikkavitosella aikaa itselleen, pitää sen toteuttaa jotain muutoksia siihen, miten palvelu käsittelee eurooppalaisten käyttäjiensä tietoja.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

2 kommenttia

125.9.2020 11:01

NSA=National Satanic Agency

230.9.2020 12:44

Täytynee ottaa TikTok tilalle.

Jotenkin alkaa tuntua kuvottavammalta USA:n toiminta kuin Kiinan.

Kiina sentään on rehellisempi vaikka rikkookin mm. ihmisoikeuksia eikä jakele takaporttiaan kaikenmaailman rikollisille ympäri maailmaa. (Tämä ei todellakaan tarkoita että Kiinan rötöksiä pitäisi hyväksyä.)

USA raiskaa ihmisoikeuksia paljon kierommin ja iljettävämmin etenkin synkemmässä tulevaisuudessa jota kohti siellä ollaan vauhdilla menossa. (Tämä asia tarkentunee lähiaikoina vaalikahakoiden selkiinnyttyä.)

Eli Kiinan sovellukset ja rauta pienempi paha. Vielä parempi olisi EU:n oma ITC tarjonta jos siihenkin sitä elvytysrahaa löytyisi.


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto