AfterDawn: IT-alan uutiset

Oracle ostamassa TikTokin Yhdysvaltain toiminnot

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 14.9.2020 11:10

Tietokantayhtiö Oracle ostamassa teinien videosovelluksen TikTokin Yhdysvaltain toiminnot

Vaikka vuosi 2020 on ollut kummallinen, niin kovin monella tavalla, on tässä kenties yksi vuoden erikoisimmista kulmista - ainakin teknologiapuolella. Nyt on varmistunut, että tietokannoistaan tunnettu teknologiajätti Oracle on voittanut kilpailun oikeudesta ostaa kiinalaisen, teinien suosiman videopalvelun TikTokin Yhdysvaltain toiminnot.
Koko episodi on ollut alun alkaenkin jokseenkin absurdi. TikTok on siis nimenomaan teinien keskuudessa suosittu, erittäin lyhyiden videoiden jakoon tarkoitettu somepalvelu, jossa leviävät erilaiset hassut tanssit ja eläinvideot.

Yhdysvaltain hallinto otti vauhdilla suosiotaan kasvattaneen videopalvelun silmätikukseen Huawein jälkeen, kun Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasota on kiihtynyt kiihtymistään. Lopulta Yhdysvallat vaati, että TikTokin Yhdysvaltain toiminnot pitää myydä amerikkalaiselle yhtiölle tai yhtiön toiminta estetään kokonaan Yhdysvalloissa.

Lopulta TikTokin Yhdysvaltain palveluista oli kisaamassa kaksi teknologiajättiä: Microsoft ja Oracle. Etenkin Oraclen kisaan lähteminen vaikutti jo lähtökohtaisesti erikoiselta vedolta, sillä yhtiö on tullut tunnetuksi nimenomaan yritysten tarpeisiin räätälöidyistä, raskaista ja massiivisista taustajärjestelmistä. Oracle omistaa mm. MySQL-tietokannan, Java-kehitysympäristön sekä omalla nimellään tarjottavat tietokantatuotteet. Joten hyppäys mainosrahoitteiseen, teineille suunnattuun mobiilisovellukseen vaikuttaa vähintäänkin erikoiselta.
Mutta tänään asiaan on saatu varmuutta: Oracle on ilmeisesti voittanut tarjouskilpailun ja olisi ostamassa TikTokin Yhdysvaltain toiminnot.

Kaupan yksityiskohdat ovat vielä epäselvät ja vaikuttaa siltä, että TikTokin Yhdysvaltain toiminnot eriytetään omaan yhtiöönsä, jonka omistajiksi tulevat sekä Oracle että TikTokin kiinalainen omistaja ByteDance. Myös kauppahinta on vielä hämärän peitossa, mutta alkuperäiset tarjoukset yrityksen koko liiketoiminnan suhteen pyörivät noin 25 miljardin dollarin tasossa (noin 21 miljardia euroa).

On myös täysin epäselvää, riittääkö Oraclen ja kiinalaisen omistajan yhteisyritys tyydyttämään Trumpin hallinnon halua saada sovellus amerikkalaiseen omistukseen, joten kauppa ei sinänsä ole vielä täysin selviö.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto