AfterDawn: IT-alan uutiset

Elon Musk esitteli toimivaa Neuralink-laitetta Gertrude-sian aivoissa, tavoitteena StarCraftin pelaaminen ilman käsiä

Kirjoittaja Matti Vähäkainu @ 29.8.2020 17:45 Kommentteja (2)

Elon Musk esitteli toimivaa Neuralink-laitetta Gertrude-sian aivoissa, tavoitteena StarCraftin pelaaminen ilman käsiä

Elon Musk ja Neuralink järjestivät viime yönä Suomen aikaa lehdistötilaisuuden, jossa kerrottiin aivojen ja tietokoneiden välisen rajapinnan kehitystyöstä. Käytännössä tapahtuman tarkoitus oli rekrytoida uusia osaajia firmaan, mutta erityisesti tunnin mittainen Q&A-sessio tuotti mielenkiintoisia vastauksia.
Lavalla Elon Musk esitteli ensin toimivaa Neuralink-laitetta ja sen toimintaa näytöltä, jossa Gertrude-sian aivotoimintaa mitattiin elektrodien avulla. Nyt laitteelle haetaan jo halukkaita vastaanottajia ihmisistä.

Itse laite on nykyisin noin suuren kolikon kokoinen ja sisältää peräti 1024 säiettä, joilla elektrodit "neulotaan" aivokuoreen. Se käyttää Bluetooth LE:tä siirtääkseen datan kalloon sijoitetusta kolikosta älypuhelimeen. Laittteen lataaminen tapahtuu langattomasti.Operaatio laitteen sijoittaimiseen tapahtuu robotilla alle tunnissa eikä vaadi nukuttamista.

Laitteen lupaukset ovat alussa pääasiassa terveydessä, ja se voi potentiaalisesti tuoda takaisin esimerkiksi näön tai kyvyn kävellä. Myöhemmin elektrodeja voidaan sijoittaa syvemmälle aivoihin, jolla voidaan vaikuttaa vaikkapa depressioon.Pelkästään lääketieteen käytössä laite voi olla mullistava, josta syystä Yhdysvaltain hallinto onkin antanut sille nk. mullistavan laitteen tittelin, joka helpottaa kehitystyötä. Tämän lisäksi erityisesti lähetyksen päätteeksi pidetyssä kysy ja vastaa -tuokiossa selvisi muitakin asioita.

Neuralinkin johtavat tutkijat pitivät hyvänä tavoitteena mm. sitä, että laitteen avulla neliraaja-amputoitu pystyisi pelaamaan StarCraft-tietokonepeliä, joka tunnetaan erityisen sorminäppäryyttä vaativana tehtävänä.Myös vakavempiin kysymyksiin löytyi vastauksia. Elektrodisäikeiden paksuudeksi kerrottin tällä hetkellä 5 mikronia, eli noin 20 kertaa ihmishiusta ohuempia, ja Muskin mukaan alle mikroniin voidaan päästä.

Tärkein kysymys oli kuitenkin tietenkin, että pystyykö implantin avulla ajatuksen voimalla kutsumaan Teslan luokseen, johon vastaus oli ehdoton kyllä. Telepaattinen Teslan ohjaaminen on vieläpä Muskin mukaan erittäin simppeli toimi.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

2 kommenttia

129.8.2020 20:54

Tuohon kun yhdistetään muitakin jänniä ominaisuuksia, kuten esmes käyttäjän etähallinta niin... Kaksisuuntainen toiminta tuohon takuulla sisältyy, tulevaisuuden sovellusten varalle ;)

Entä kun akkuun tulee vikatila ja se sanoo pään sisässä poks, litium-akuilla kun on joskus sellainen ikävä ominaisuus. tai tuollainen jopa valjastetaan pelotteeksi, teet jotakin väärin niin joku saattaa räjäyttää etänä pään.

230.8.2020 09:26
RingLeaderTM
Inactive

Kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivän tai sitä itsessään epäilevän on aina viisasta lähipäivien tai -viikkojen aikana kääntyä psykiatrin tai mielenterveystoimiston puoleen.

-Vähintääkin siinä vaiheessa, kun on estetty pääsemästä lataukseen.

MAC-osoite (Media Access Control) on verkkosovittimen ethernet-verkossa yksilöivä osoite.
-Se on useimmiten fyysisesti kirjoitettu jo tehtaalla kortille, mutta sitä voi myös vaihtaa ohjelmallisesti jälkikäteen.


-Osoite koostuu kuudesta kaksinumeroisesta heksadesimaalisesta luvusta, joista kolme ensimmäistä on valmistajan itselleen varaama etuliite ja kolme jälkimmäistä on juokseva sarjanumero.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 31.8.2020 @ 07:37

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto