AfterDawn: IT-alan uutiset

Nettivideossa alkaa uusi aikakausi – VVC pakkaa videot paljon pienempään tilaan

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 7.7.2020 19:23 Kommentteja (1)

Nettivideossa alkaa uusi aikakausi – VVC pakkaa videot paljon pienempään tilaan

Maailmalla laajalle levinneiden MP3-, H.264- ja HEVC-pakkausteknologioiden taustalta löytyvä Fraunhofer on ilahduttanut media-alan toimijoita uutisella uudesta pakkausalgoritmista. Kyseessä on videonpakkaamiseen suunniteltu H.266, joka tiivistää tiedostot jopa 50 prosenttia pienempään tilaan kuin sitä edeltänyt H.265 eli HEVC.
Tehokkaampi pakkaaminen mahdollistaa tiedostokoon pysymisen kurissa, vaikka videoiden laatu ja tarkkuus paranevatkin. HEVC valjastettiin aikoinaan 4K-videoiden jakeluun, mutta H.266:n ansiosta videostriimien levitys tehostuu entisestään. Uudet pakkausalgoritmit vaativat toimiakseen uusia enkoodaus- ja dekoodauspiirejä, joten H.266:n käyttöönotto edellyttää sekä videoiden tuottamiseen että niiden katseluun käytettävien laitteistojen uusimista.

VVC:ksi (Versatile Video Coding) kutsuttu H.266 lisensoidaan teollisuuden käyttöön FRAND-ehtojen mukaisesti Media Coding Industry Forumin (MC-IF) kautta. Tavoitteena on välttää HEVC:n kohdalla toteutuneet ongelmat.
VVC:n julkaisukumppaneina ovat muun muassa Apple, Qualcomm, Microsoft, Intel, Huawei ja Sony. Kumppanuudet varmistavat käytännössä sen, että H.266:een siirtyminen voi alkaa vauhdikkaasti.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

1 kommentti

122.7.2020 05:31

Toivottavasti tämä otetaan hyvin yleisesti käyttöön. H.265 ei harmillisesti edes ole kovin yleinen vielä.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto