Microsoft julkaisi GW-BASIC:in avoimena lähdekoodina

Kirjoittaja Petteri Pyyny @ 22.5.2020 17:53

Microsoft julkisti legendaarisen, muinaisen ohjelmointikielensä avoimena lähdekoodina Microsoftin asenne avointa lähdekoodia kohtaan on kokenut viime vuosina täyskäännöksen ja yhtiöstä on tullut monella tavalla avoimen lähdekoodin ystävä. Yhtiön isoin harppaus tuohon maailmaan oli tietysti parin vuoden takainen päätös ostaa GitHub, joka on maailman suosituin avoimen lähdekoodin jakelukanava.
Mutta yhtiö on myös kunnostautunut muilla tavoin avoimen lähdekoodin suhteen. Yhtiö on julkaissut jo aiemmin mm. MS-DOS -käyttöjärjestelmänsä >lähdekoodin ja nyt yhtiö jatkaa samalla tiellä. Microsoft on julkaissut vuodelta 1983 peräisin olevan GW-BASIC -ohjelmointikielen avoimena lähdekoodina. GitHubissa, tietysti.

Microsoftin GW-BASIC on käytännössä 8088 -prosessorien assembly-kielellä ohjelmoitu reaaliaikainen BASIC-tulkki, joka on portattu alkuperäisestä Microsoft BASICistä 8088-ympäristölle. Lähdekoodi on julkaistu käytännössä historiallisen merkityksensä takia ja luonnollisestikaan Microsoftin haaraan ei oteta vastaan muutosehdotuksia tai korjauksia - mutta kuka tahansa voi toki napata sen talteen ja viritellä siihen haluamiaan muutoksia. jos 8088-assembly vain taipuu sujuvasti.Microsoft kasvoi aikanaan softa-alan jättiläiseksi nimenomaan BASIC-tulkkinsa ansiosta ja käyttöjärjestelmäpuoli tuli mukaan kunnolla vasta 1980-luvun alkuaikoina. Microsoft BASICin juuret ovat puolestaan jo 1970-luvulla, jolloin Bill Gates ja Paul Allen yrityksen perustivat.

GW-BASIC on julkaistu nyt >MIT (OSI) -lisenssin alaisena. Käytännössä lisenssi sallii koodin vapaan muokkauksen ja uudelleenkäytettävyyden, kunhan alkuperäinen lisenssin teksti säilyy mukana lähdekoodissa. Samaa lisenssiä käyttää mm. X Windows System. Lisenssi on Open Source Initiativen hyväksymä.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

Kommentoi uutista

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.
Tuoreimmat uutiset

Zoomiin tulossa salaus – Ilmiskäyttäjille ei ole kuitenkaan luvassa suojaa Zoomiin tulossa salaus – Ilmiskäyttäjille ei ole kuitenkaan luvassa suojaa (3.6.2020 19:30)
Koronapandemian voimalla maailman tietoisuuteen noussut videopuhelupalvelu Zoom on ilmoittanut lisäävänsä puheluihin end-to-end-salauksen. Valitettavasti parannettu salaus tulee vain maksaville käyttäjille. ....
Neste avasi Euroopan ensimmäisen RFID-teknologiaan perustuvan Easy Deli -automaattikaupan Helsinkiin - ostokset voidaan skannata suoraan ostoskassin läpi Neste avasi Euroopan ensimmäisen RFID-teknologiaan perustuvan Easy Deli -automaattikaupan Helsinkiin - ostokset voidaan skannata suoraan ostoskassin läpi (3.6.2020 18:44)
Neste avaa 3.6.2020 uudenlaisen automatisoidun Easy Deli -kaupan Helsingin keskustaan. Ostoksien tekemisessä hyödynnetään Nordic ID:n Suomessa kehittämää RFID-teknologiaa, joka skannaa asiakkaan ....
Yhdysvaltain mellakoissa varastetut iPhonet eivät toimi – laite varoittaa: tätä seurataan Yhdysvaltain mellakoissa varastetut iPhonet eivät toimi – laite varoittaa: "tätä seurataan" (3.6.2020 18:43)
Yhdysvalloissa Minnesotan osavaltion Minneapoliksen kaupungissa viime viikolla poliisin käsittelyssä kuolleen George Floydin seurauksena useimmissa suuremmissa kaupungeissa on järjestetty protesteja ....
Vuoto paljastaa tietoja Galaxy Note20:n periskooppikamerasta Vuoto paljastaa tietoja Galaxy Note20:n periskooppikamerasta (3.6.2020 18:17)
Samsungin tulevan huippupuhelimen, Galaxy Note20:n, julkaisu lähestyy kovaa vauhtia. Perinteisesti loppukesästä tai alkusyksystä päivittyvä mallisto saa jälleen kohta uuden tulokkaan. Yleensä ....
Googlen oikeuteen: Incognito-moodi ei suojaa seuraamiselta? Googlen oikeuteen: Incognito-moodi ei suojaa seuraamiselta? (3.6.2020 18:02)
Googlen Chrome-selaimista löytyvä Incognito-moodi mahdollistaa yksityisen selaamisen, joka ei jätä ylimääräisiä jälkiä – tai näin ainakin käyttäjälle uskotellaan. Uusi kanne väittää, että Googlen ....
1 kommentti

Uutisarkisto