AfterDawn: IT-alan uutiset

Netflixin ja YouTuben käyttäjille erikoinen vetoomus – Älkää käyttäkö HD-laatua

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 20.3.2020 05:35 Kommentteja (3)

Netflixin ja YouTuben käyttäjille erikoinen vetoomus – Älkää käyttäkö HD-laatua

Euroopan komission verkkomarkkinakomissaari Thierry Breton on tehnyt Netflixin ja YouTuben käyttäjille erikoisen pyynnön koronaviruspandemian takia. Komissaari haluaisi videopalveluiden siirtyvän Full HD -tasoisista videoista heikompaan SD-laatuun.
Bretonin ajatus on siinä, että videopalvelut kuluttavat paljon verkkoinfrastruktuurin kapasiteettia. Ihmisten aloitettua suurissa määrin etätyöskentelyn Euroopassa, uhkaa kapasiteetti loppua kesken. Mikäli videopalvelut heikentävät sisältöjen laatua, saataisiin kapasiteettia vapautettua etätyöntekijöiden käyttöön. Videopalveluiden käyttö saattaa olla samanaikaisesti kasvanut, sillä ihmisten liikkumattomuus voi lisätä verkkosisältöjen käyttöä.

Komissaari kertoo käyneensä myös jo keskustelun Netflixin toimitusjohtaja Reed Hastingsin kanssa. Toinen puhelinkeskustelu on ilmeisesti myös suunnitteilla, joten Netflix saattaa pakottaa tai kehottaa palvelun käyttäjiä siirtymään standardilaatuun. Asiasta käydään keskustelua sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #SwitchToStandard.
Suomessa ainakin Elisa on jo lähettänyt asiakkailleen tekstiviestin, jossa pyydetään mobiilinetin käyttäjiä siirtymään aina kun mahdollista Wi-Fi-verkkoon. Etätyöskentely ja vapaa-ajan vietto ovat lisänneet koronaviruspandemian aikana mobiilinetin käyttöä.

Netflix on jo luvannut supistaa striimien bittivirtoja 25 prosentilla seuraavan 30 vuorokauden ajan.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

121.3.2020 11:45

En ole verkkopuolen ammattilainen, mutta jotensakaan en usko että runkoverkkojen ja kiinteän verkon suhteen ongelmaa tulee. Kokonaan asia erikseen on mobiiliverkot, jossa operaattorit on vuosikausia myyneet nopeita liittymiä kyseenalaisin, ellei jopa valheellisin lupauksin ja nyt kun meinaa tulla vetelät housuun niin keksitään kaikenlaisia hätävalheita, jottei asiakkaille valkenisi että humpuukia on myyty.

Lainaus:
Suomessa ainakin Elisa on jo lähettänyt asiakkailleen tekstiviestin, jossa pyydetään mobiilinetin käyttäjiä siirtymään aina kun mahdollista Wi-Fi-verkkoon. Etätyöskentely ja vapaa-ajan vietto ovat lisänneet koronaviruspandemian aikana mobiilinetin käyttöä.

Olisi ehkä sittenkin kannattanut panostaa niihin valokuituverkkoihin eikä myydä mielikuvapohjalta mobiilikapasiteettia.

221.3.2020 12:45

Pakkovideot eli automaattinen toisto pois esim. medioiden uutissivuilta. Ne häiritsevät, hidastavat ja tuhlaavat kaistaa.

Toisekseen raskaat (video)mainokset pois.

Kolmanneksi lopettakaa se väkisin HD-laadun tyrkyttäminen. YLE:n areenakin tyrkyttää suurinta laatua vaikka omat laitteet eivät sitä edes pystyisi näyttämään. Kuva sitten pätkii kun edes oma nettiyhteys ei jaksa sitä tolkutonta bitratea märehtiä.

Vähintään sivulle upotettu soitin saisi muistaa käyttäjän aiemmin tekemän laadun tason asetuksen ettei sitä tarvitsisi jatkuvasti rukata alaspäin.

Neljänneksi mahdollisuus myös kuunnella pelkkä ääniraita. Uutisten kuuntelukin riittää kun ei ole pakollista tarvetta lukea uutistenlukijan huulilta juttua.

Itse useimmiten en katsele uutisten videoita enkä pahemmin kuuntelekaan vaan luen pikavahtia tekstistä oleellisimmat osat. Ylimääräistä aikaa kun ei ole pahemmin tuhlattavaksi.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.3.2020 @ 12:46

"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

323.3.2020 14:34
spam
Vahvistamaton

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teme565:
En ole verkkopuolen ammattilainen, mutta jotensakaan en usko että runkoverkkojen ja kiinteän verkon suhteen ongelmaa tulee. Kokonaan asia erikseen on mobiiliverkot, jossa operaattorit on vuosikausia myyneet nopeita liittymiä kyseenalaisin, ellei jopa valheellisin lupauksin ja nyt kun meinaa tulla vetelät housuun niin keksitään kaikenlaisia hätävalheita, jottei asiakkaille valkenisi että humpuukia on myyty.

Suomessa mobiiliverkotkin on varsin hyvin kestäneet ainakin ensimmäisen viikon.
Taustalla on enemmänkin väkisin ajettu verkkoneutraliteetti, joka vei pelivälineet.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teme565:

Lainaus:
Suomessa ainakin Elisa on jo lähettänyt asiakkailleen tekstiviestin, jossa pyydetään mobiilinetin käyttäjiä siirtymään aina kun mahdollista Wi-Fi-verkkoon. Etätyöskentely ja vapaa-ajan vietto ovat lisänneet koronaviruspandemian aikana mobiilinetin käyttöä.

Olisi ehkä sittenkin kannattanut panostaa niihin valokuituverkkoihin eikä myydä mielikuvapohjalta mobiilikapasiteettia.

Elisankin ongelma on ettei asiakkaat osta kuituyhteyksiä ja en usko että tämän kriisin jälkeen asiakkaat oikein innolla lähtisi kuitua hankkimaan, tosin uskon että vähän kynnystä madaltaa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto