Etätyöt ovat lisänneet datan käyttöä huomattavasti - verkkojen kapasiteetit kestäneet

Kirjoittaja Janne Yli-Korhonen @ 20.3.2020 18:33 Kommentteja (2)

Etätyöt ovat lisänneet datan käyttöä huomattavasti - verkkojen kapasiteetit kestäneet Koronavirus on ajanut monet työntekijät työpaikalta etätöiden pariin kotikoneen ääreen. Lisääntynyt etätyö on lisännyt verkkojen käyttöä massiivisesti parin viime päivän aikana, mutta DNA:n ja Telian mukaan verkot ovat kestäneet lisääntyneen datan käytön ongelmitta.
DNA:n mukaan verkkojen datan käytössä alkoi näkyä kasvua jo viime viikon torstaina (12. maaliskuuta), mutta koulujen sulkeutuminen ja monien siirryttyä alkuviikosta etätyön pariin lisäsi paluusuuntaista mobiilidataliikennettä peräti 87 prosentilla DNA:n matkaviestinverkossa viikon takaiseen tilanteeseen verrattuna.

Muun muassa yritysten suosimat Microsoftin palvelut ovat nähneet vahvaa kasvua. Esimerkiksi Microsoftin Teams-tiimityöskentelypalvelun käyttäjien määrä on kasvanut peräti 40 prosenttia lyhyessä ajassa."Lisääntynyt etätyö on jo kolminkertaistanut Microsoftin palvelujen suuntaan lähtevän liikennemäärän verkoissamme. Myös Googlen palvelujen päiväkäyttö on kasvanut selvästi, mikä saattaa johtua Googlen koulupalvelujen kuten Google Classroom -oppimisympäristön lisääntyneestä käytöstä", kertoo DNA:n siirtoverkkojohtaja Mikko Kannisto.

"Verkkodatastamme näkyy selvästi myös liikenteen kasvu tasatunnein, kun etäpalaverit alkavat. Puolenpäivän aikaan kello 11–13 verkkoliikenne puolestaan hiljenee. Tuttua lounasrytmiä nähtävästi noudatetaan kotitoimistoillakin. Lisäksi paluusuuntaisen liikenteen merkittävin kasvu verkossa osuu nyt selvästi toimistoaikaan, eli noin 9:45-15:00 väliseen aikaan", sanoo Kannisto.

Myös puheluliikenteessä on nähty huomattavaa kasvua. DNA:n mukaan puheluliikenteen kasvu 12.–15.3. oli jopa 40 prosenttia tavalliseen loppuviikkoon ja viikonloppuun nähden.

Myös Telian puolelta kerrotaan vastaavista luvuista, sillä puheluliikenteen määrä kasvoi keskiviikkona 35 prosenttia edellisviikon keskiviikkoon verrattuna, kun asiakkaat soittivat enemmän ja pidempiä puheluita. Etätyön myötä datankäyttö on kasvanut merkittävästi päivällä, mutta käytön huippu saavutetaan edelleen ilta-aikaan.

"Verkon kapasiteetti vastasi hyvin massiiviseen etäkäytön kasvuun. Kyse on ennen kaikkea kuluttajien käytön siirtymisestä myös päiväsaikaan, jolloin käyttö tasaantuu koko vuorokaudelle. Lisäksi käytön kasvu jakaantuu maanlaajuisesti, mikä helpottaa verkon kuormaa", Telian verkoista vastaava johtaja Sami Siiki kertoo.

Lisääntynyt etätyö on johtanut myös VPN-palveluiden kasvuun, sillä se mahdollistaa turvallisen tavan yhdistää tietokone kotoa käsin työpaikan tietoihin. Kaikissa yrityksissä ei kuitenkaan ole varauduttu näin runsaaseen etätöiden tekoon, eikä tietoturvallisia VPN-yhteyksiä välttämättä ole mitoitettu riittävän suurelle joukolle."Näin laajamittainen etätyö on monille yrityksille ja niiden henkilöstölle aivan uutta. Lisäksi kotona saattaa olla myös lapsia, joiden koulunkäyntiä tulee sommitella töiden lomaan. Nyt olisi kuitenkin todella tärkeä huolehtia myös tietoturvasta. Erilaiset huijaus- ja kalasteluviestit ovat valitettavasti vain jäävuoren huippu, tärkeiden tietojen kaappaus voi käydä ilmi vasta myöhemmin", kuvailee Kannisto.

Lisääntynyt aika sisätiloissa on lisännyt myös huomattavasti verkon viihdekäyttöä, sillä esimerkiksi Netflixin kautta katsotaan tällä hetkellä enemmän sarjoja ja elokuvia päivän mittaan. Videoiden ja elokuvien katsominen hyvällä laadulla kuitenkin kuluttavat paljon verkkoinfrastruktuurin kapasiteettia, joka saattaa johtaa hidasteluun ja palveluiden kaatumiseen. Netflixin ja YouTuben käyttäjiä pyydetäänkin luopumaan Full HD -tasoisista videoista, ja Netflix onkin jo luvannut supistaa striimien bittivirtoja.

Vaikka mobiiliverkon kapasiteetti on Suomessa riittänyt, Telialta annetaan muutama vinkki verkon käytöstä. Paljon dataa kuluttavia palveluja, kuten pelien ja videoiden suoratoistopalveluja, kannattaa käyttää kiinteä verkon avulla. Myöskään paljon dataa kuluttavaa videoyhteyttä ei kannata käyttää turhaan etätöiden kokouksissa, ja mikäli data hetkittäin takkuaa, paina vihreää luuria ja soita. Mobiiliverkossa puhe on aina etusijalla dataan nähden.

Lue myös:

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava Kirjoita kommentti

2 kommenttia

122.3.2020 16:13

Lainaus:
Paljon dataa kuluttavia palveluja, kuten pelien ja videoiden suoratoistopalveluja, kannattaa käyttää kiinteä verkon avulla. Myöskään paljon dataa kuluttavaa videoyhteyttä ei kannata käyttää turhaan etätöiden kokouksissa,

Terveisiä Elisan poppoolle. Ostelivat viime vuosikymmenellä Finnet yhtiöitä ja lopettivat oston jälkeen kuituprojektit painostaen ihmisiä mokkuloiden ääreen. Lähialueilla on ollut tapauksia joissa Elisan mukaan kuitua ei ole eikä tule vaikka paikallinen puhelinoperaattori olisikin kerennytkin kaivaa kuidun talon lähelle ennen kauppoja.

223.3.2020 14:57

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kane_k:
Lainaus:
Paljon dataa kuluttavia palveluja, kuten pelien ja videoiden suoratoistopalveluja, kannattaa käyttää kiinteä verkon avulla. Myöskään paljon dataa kuluttavaa videoyhteyttä ei kannata käyttää turhaan etätöiden kokouksissa,

Terveisiä Elisan poppoolle. Ostelivat viime vuosikymmenellä Finnet yhtiöitä ja lopettivat oston jälkeen kuituprojektit painostaen ihmisiä mokkuloiden ääreen. Lähialueilla on ollut tapauksia joissa Elisan mukaan kuitua ei ole eikä tule vaikka paikallinen puhelinoperaattori olisikin kerennytkin kaivaa kuidun talon lähelle ennen kauppoja.
Jep, näinhän se taitaa olla.

Kommentoi uutista

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.
Tuoreimmat uutiset

Samsung on aloittanut Android 10 -päivityksen jakelun Galaxy Foldille Samsung on aloittanut Android 10 -päivityksen jakelun Galaxy Foldille (27.3.2020 18:14)
Yksi viime vuoden mielenkiintoisimmista puhelimista on viimeinkin saamassa päivityksen Android 10 -käyttöjärjestelmään. Kyseessä on tietenkin taittuvalla näytöllä toimiva Galaxy Fold. Päivityksen ....
SoundCloud Go+ -suoratoistopalvelu saapui Suomeen SoundCloud Go+ -suoratoistopalvelu saapui Suomeen (27.3.2020 17:08)
Musiikin levitykseen ja suoratoistoon keskittyvä internet-palvelu SoundCloud on tuonut maksullisen Go+ -tilauksen Suomeen, Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan. Go+ tilaus mahdollistaa yli 200 miljoonan ....
Lasten Areena toimii nyt HbbTV-palveluna Lasten Areena toimii nyt HbbTV-palveluna (27.3.2020 14:04)
Lasten Areena toimii nyt HbbTV-palveluna rajatussa määrässä laitteita. Palvelua voi käyttää Samsungin ja LG:n vuosien 2018 ja 2019 malleissa sekä Sonyn omalla käyttöjärjestelmällä toimivissa ....
Huawei Music -suoratoistopalvelu julkaistiin Suomessa - hinta 9,99 euroa kuukaudessa Huawei Music -suoratoistopalvelu julkaistiin Suomessa - hinta 9,99 euroa kuukaudessa (27.3.2020 11:48)
Huawei on avannut Huawei Music -suoratoistopalvelun Suomessa. Palvelun hinta on 9,99 euroa kuukaudessa, mutta uusille käyttäjille tarjotaan ensimmäiset kolme kuukautta veloituksetta. Kampanja ....
Saiko koronavirus sinutkin innostumaan tästä sovelluksesta? Lähettää tietoja Facebookille tietämättäsi Saiko koronavirus sinutkin innostumaan tästä sovelluksesta? Lähettää tietoja Facebookille tietämättäsi (27.3.2020 06:18)
Koronaviruksen aiheuttaman pandemian vuoksi maailmalla on otettu käyttöön liikkumista rajoittavia toimenpiteitä, minkä seurauksena erilaiset yhteydenpitoon tarkoitetut sovellukset ovat lisänneet ....

Uutisarkisto