Näin puhdistat älypuhelimesi koronaviruksen varalta

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 17.3.2020 19:25 Kommentteja (1)

Näin puhdistat älypuhelimesi koronaviruksen varalta Vanhempi ikäpolvi päivittelee kuinka nuorisolla älypuhelin tuntuu juurtuneen kiinni käteen. Siinä lienee vinha perä ja juuri siksi kannattaa muistaa pestä käsien lisäksi myös älypuhelimen ulkopinnat. Mikäli puhelimesi pinnalla on koronavirus, se voi elää siinä pitkäänkin – näin ollen aktiivinen käsien pesu ei riitä, sillä voit saada koronaviruksen käteesi uudelleen kun kosketat puhelintasi.
Yhdysvaltojen terveysviranomainen CDC suositteleekin puhdistamaan kaikki kodin pinnat, joita tulee koskettaneeksi usein. Listalla mainitaan kaukosäätimet ja ovenkahvat, mutta älypuhelimet lienevät yhtälailla yksi kosketetuimpia esineitä länsimaissa joten niiden puhdistaminen lienee ihan hyvä idea. Virus voi elää pinnoilla materiaalista riippuen joitain tunteja tai jopa päiviä. Muovilla ja ruostumattomalla teräksellä virus voi elää kahdesta kolmeen päivään.Älypuhelimien omistajia on varoitettu käyttämästä alkoholia sisältäviä puhdistusliinoja puhelimien puhdistamiseen, koska alkoholi voi tuhota näytön pinnalla olevan rasvaa hylkivän kerroksen. Apple linjasi kuitenkin hiljattain, että sen tuotteiden puhdistamiseen voidaan käyttää 70 prosenttista isopropanolia sisältäviä liinoja. Googlella ja Samsungilla on samankaltaiset suositukset. Nestemmäistä puhdistusainetta ei tule kuitenkaan kaataa puhelimeen, vaan suositeltavaa on käyttää juuri liinoja.

Alkoholia sisältävän puhdistusliinan puolesta puhuu se, että koronaviruksen pinnalla lipidikerros, jota se tarvitsee tarttumiseen. Alkoholi tuhoaa tämän kerroksen, jolloin viruksen ei pitäisi enää tartuttaa sinua.

Puhelimen puhdistamisessa kannaattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei puhdistusainetta pääse vääriin paikkoihin. Kaikki puhelimet eivät ole välttämättä kosteudenkestäviä ja vaikka puhelimesi olisikin vesitiivis, eivät alkoholit välttämättä reagoi toivotulla tavalla tiivisteiden tai muiden pienien komponenttien kanssa. Pyri siis estämään kosteuden pääsy puhelimen aukkoihin ja äläkä ylidesinfioi puhelinta uittamalla sitä alkoholissa.

Hyvä idea on myös pyrkiä välttämään puhelimeen koskettamista.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava Kirjoita kommentti

1 kommentti

117.3.2020 22:58

Jos luuria ei kukaan muu käytä, ja voi olla näyttöä hipeilöimättä ennen käsipesua, ei siinä pitäisi kaiketi minkään viruksenkaan vaania?
Muussa tapauksessa on desinfiointi aiheellista.
Myös kauppojen omatoimikassojen ruutujen naputtelu ilman hanskoja on riski, siksi on myös peliautomaatit näemmä nyt suljettu.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.3.2020 @ 23:03

Kommentoi uutista

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.
Tuoreimmat uutiset

Samsung on aloittanut Android 10 -päivityksen jakelun Galaxy Foldille Samsung on aloittanut Android 10 -päivityksen jakelun Galaxy Foldille (27.3.2020 18:14)
Yksi viime vuoden mielenkiintoisimmista puhelimista on viimeinkin saamassa päivityksen Android 10 -käyttöjärjestelmään. Kyseessä on tietenkin taittuvalla näytöllä toimiva Galaxy Fold. Päivityksen ....
SoundCloud Go+ -suoratoistopalvelu saapui Suomeen SoundCloud Go+ -suoratoistopalvelu saapui Suomeen (27.3.2020 17:08)
Musiikin levitykseen ja suoratoistoon keskittyvä internet-palvelu SoundCloud on tuonut maksullisen Go+ -tilauksen Suomeen, Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan. Go+ tilaus mahdollistaa yli 200 miljoonan ....
Lasten Areena toimii nyt HbbTV-palveluna Lasten Areena toimii nyt HbbTV-palveluna (27.3.2020 14:04)
Lasten Areena toimii nyt HbbTV-palveluna rajatussa määrässä laitteita. Palvelua voi käyttää Samsungin ja LG:n vuosien 2018 ja 2019 malleissa sekä Sonyn omalla käyttöjärjestelmällä toimivissa ....
Huawei Music -suoratoistopalvelu julkaistiin Suomessa - hinta 9,99 euroa kuukaudessa Huawei Music -suoratoistopalvelu julkaistiin Suomessa - hinta 9,99 euroa kuukaudessa (27.3.2020 11:48)
Huawei on avannut Huawei Music -suoratoistopalvelun Suomessa. Palvelun hinta on 9,99 euroa kuukaudessa, mutta uusille käyttäjille tarjotaan ensimmäiset kolme kuukautta veloituksetta. Kampanja ....
Saiko koronavirus sinutkin innostumaan tästä sovelluksesta? Lähettää tietoja Facebookille tietämättäsi Saiko koronavirus sinutkin innostumaan tästä sovelluksesta? Lähettää tietoja Facebookille tietämättäsi (27.3.2020 06:18)
Koronaviruksen aiheuttaman pandemian vuoksi maailmalla on otettu käyttöön liikkumista rajoittavia toimenpiteitä, minkä seurauksena erilaiset yhteydenpitoon tarkoitetut sovellukset ovat lisänneet ....

Uutisarkisto