Tutkimus paljasti – Suurin osa nettisivujen evästekyselyistä ei täytä EU:n minimivaatimuksia

Kirjoittaja Manu Pitkänen @ 13.1.2020 18:51 Kommentteja (2)

Tutkimus paljasti – Suurin osa nettisivujen evästekyselyistä ei täytä EU:n minimivaatimuksia Kun vierailet jollakin uudella verkkosivulla, niin todennäköisyys on melko korkea sille, että tietokoneesi näyttöön ilmestyy lukematon määrä erilaisia kyselyikkunoita. Tuntuu ettei Internet ole kehittynyt tällä saralla sitten vuosituhannen vaihteen, jolloin harrastettiin ahkerasti pop up -ilmoituksia.
Ensimmäisen käynnin yhteydessä sinulta saatetaan kysyä lupaa sijaintitietojen käytölle, lupaa lähettää ilmoituksia, varoitetaan mainosesto-ohjelman käytöstä sekä näiden lisäksi verkkosivustot pyytävät lupaa cookie-tiedostojen tallentamiselle. Viimeksi mainitusta ilmoituksesta on kiittäminen EU:ta, joka velvoitti verkkosivuja kysymään lupaa cookie-tiedostojen tallentamiselle. Käytännössä jokaikinen verkkosivu käyttää niitä, joten näihin kyselyihin pitää silloin myös joka kerta vastata kun vierailee uudella sivustolla.

Uuden selvityksen mukaan suuri osa verkkosivustoista on toteuttanut cookie-ilmoitukset kuitenkin GDPR-direktiivin vastaisesti. Käyttäjällä pitäisi olla mahdollisimman selkeä vaihtoehto kieltää kaikki seuranta, kun hän vierailee sivustolla. Selvityksen mukaan vain 11,8 prosenttia noin 10 000 tutkitusta verkkosivustosta täytti EU-lainsäädännön minimivaatimukset.



Noin 32,5 prosentissa sivustoja luvan pyytämistä kierretään siten, että käyttäjälle ilmoitetaan sivuston käytön jatkamisen tarkoittavan käyttöehtojen hyväksymistä. Selvästi suurimmassa osassa tutkituista verkkosivustoista seurannan kieltäminen oli tehty paljon vaikeammaksi kuin seurannan hyväksyminen.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava Kirjoita kommentti

2 kommenttia

114.1.2020 08:40
keksinmurusia
Vahvistamaton

Eräällä suurella suomalaisella sanomatalolla on tapana pistää kekseille eri vanhentumisaika riippuen siitä, että kieltääkö vaiko salliiko kohdennetun mainonna. Ensimmäisen aika on kuukausi ja jälkimmäisen vuosi.

218.1.2020 18:38

Mainosesto-ohjelmaan voi onneksi lisätä omia blokkauksia.
Nämä ärsyttävät evästeiden hyväksymisen pseudokyselyikkunat ovat niitä.

Etenkin kun eräät kyselevät jopa samalla sivulla uudestaan käydessä uudestaan näitä vaikka olisi jo vastaillut kyselyihin. Kuten esim. Almamedia.


"Jonain päivänä työkalujenkin lainaaminen naapurille tulee olemaan rangaistavaa (koska se aiheuttaa taloudellista vahinkoa valmistajille)... Jos emme reagoi"

Kommentoi uutista

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.




Tuoreimmat uutiset

Motorola Razr tekee taas paluun – Simpukkapuhelimessa on taittuva näyttö Motorola Razr tekee taas paluun – Simpukkapuhelimessa on taittuva näyttö (22.1.2020 17:31)
Motorola Razr -mallisto on noussut Yhdysvalloissa samanlaiseen kulttimaineeseen kuin Nokia 3310 on Suomessa. Siksi uuden Motorola Razr -puhelimen lanseeraus on maassa iso uutinen. Vielä isommaksi ....
Vihdoin alkaa tapahtua – WhatsAppin tumma teema on lopputestauksessa Vihdoin alkaa tapahtua – WhatsAppin tumma teema on lopputestauksessa (22.1.2020 17:09)
WhatsApp on päivittänyt pikaviestipalvelun Android-sovelluksen uuteen beta-versioon ja sen mukana julkiseen betaan on tullut dark mode -teema. Tumman teeman avulla voit vähentää silmiin kohdistuvaa ....
Google pidentää useiden uusien Chromebookien ohjelmiston päivitystukea 8 vuoteen Google pidentää useiden uusien Chromebookien ohjelmiston päivitystukea 8 vuoteen (22.1.2020 10:53)
Google on kertonut Bett -tapahtumassa pidentävän Chrome OS -laitteiden ohjelmiston päivitystukea kahdella vuodella vuoden 2020 tai sen jälkeen julkistettujen laitteiden kohdalla. Aikoinaan ....
Netflix kasvoi odotettua enemmän – Disney ja Apple eivät tehneetkään lovea kasvuun Netflix kasvoi odotettua enemmän – Disney ja Apple eivät tehneetkään lovea kasvuun (22.1.2020 06:21)
Vaikka kilpailu suoratoistomarkkinoilla kiristyi viime vuoden lopulla Apple TV+:n ja Disney+:n lanseerausten takia, eivät ne onnistuneet tekemään lovea Netflixin kasvulukemiin. Pikemminkin päinvastoin, ....
Apple aloittaa pian uuden iPhonen tuotannon – Julkaistaan maaliskuussa Apple aloittaa pian uuden iPhonen tuotannon – Julkaistaan maaliskuussa (22.1.2020 05:54)
Apple on tilannut uuden iPhonen tuotannon alkavaksi helmikuussa jotta uutukainen voidaan esitellä yleisölle maaliskuun aikana. iPhonien myynnin sanotaan olleen viime aikoina korkealla tasolla ....

Uutisarkisto